Novosti

Facebook HFS
15.02.2012.
Crtići stigli iz cijelog svijeta

Treći Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI) bit će raznovrsniji nego ikad. Do 20. siječnja prijavljena su 183 animirana filma iz 25 zemalja diljem svijeta.

- Velik broj filmova prijavili su animatori iz Hong Konga koji su sudjelovali na oba festivala, a njihove 3D animacije osvojile su 2010. prvu, a  2011. drugu nagradu. Ponovno su stigli crtići iz Egipta, Izraela, Portugala, Rusije i Ukrajine, a po prvi put javljali su se iz Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Grčke, Španjolske, ali i bliske Austrije, Mađarske te Bosne i Hercegovine – istaknula je na konferenciji za novinare danas u varaždinskoj Gradskoj vijećnici programska direktorica festivala Sandra Malenica.

Od 183 filma koji traju 568 minuta gotovo trećina (58) ih je stiglo iz studija diljem Hrvatske, a varaždinski animatori iz VANIME prijavili su njih 17.

- Izuzetno nas veseli činjenica da je 2/3 filmova došlo iz inozemstva. To je potvrda da postajemo centar svjetske animacije – dodala je Malenica.

VAFI je jedini festival dječje animacije koji je uveo kategorije: MINI (do 10 godina), MIDI (11-14 godina) i MAXI (15-18 godina), a uskoro će selektori – članovi Međunarodne asocijacije animiranog filma (ASIFE) odlučiti tko će se u Varaždinu od 12.-15. travnja naći u utrci za statuu VAFI.

Partner – Zemlja Izlazećeg Sunca

Partner trećeg VAFI-ja je Japan te će festival pratiti zanimljive radionice vezane uz kulturu Zemlje Izlazećeg Sunca.

- Japanski animatori Dino Sato te Maya Yonesho držat će radionice crtanja japanskih slova i likova, radionicu animiranog filma, ali i predavanje o popularnim „animeima“. Predstavit ćemo i povijest japanske animacije, rad jednog od najpoznatijih japanskih animatora, oskarovca Hayao Miyazakija te postaviti prigodnu izložbu – objasnila je Malenica.

U Varaždin dolazi još jedna Japanka, Sayoko Kinoshito, jedna od pionirki japanske animacije, potpredsjednica ASIFE i osnivačica i direktorica jednog od najprestižnijih festivala animiranog filma u svijetu - Hiroshime. Kinoshito je ovogodišnja predsjednica žirija, a pobjednike će proglasiti uz pomoć umjetničkog direktora Zagreb filma Simona Bogojevića Naratha te predsjednika beogradskog Medijskog edukativnog centra Miomira Rajčevića.


Sandra Malenica, Vjeran Radelić i Hrvoje Selec

Novi i stari partneri

Grad Varaždin od samih početaka pruža veliku potporu VAFI-ju. - Drago mi je da VAFI postaje brand. Djecu potičemo da se od ranih nogu bave animacijom i da pokažu svu svoju kreativnost – rekao je zamjenik varaždisnkog gradonačelnika Vjeran Radelić.

Treći VAFI pomoći će realizirati i Koncertni ured Varaždin te Hrvatski filmski savez (HFS). – VANIMA je mala udruga i ovako velik projekt više ne možemo sami gurati. I Koncertni ured i HFS pomoći će nam s logistikom, pripremom filmova i organizacijom –  kazao je izvršni direktor festivala Hrvoje Selec.

Financije

Ove godine za cjelokupnu organizaciju festivala predviđa se da će trebati 125.000 kuna. - Kao i uvijek velika potpora su Grad Varaždin koji iz proračuna izdvaja 30.000 kuna te Hrvatski audio-vizualni centar (HAVC) koji će nam dati 20.000. No, tu još ima posla i trenutno tražimo sponzore – veli Selec.


Sandra Malenica i Hrvoje Selec - svaki s po jednom statuuom VAFI

Domaćinstvo

VAFI je posvećen mladim animatorima. U tih par dana koliko ih ljubav prema animaciji ujedinjuje bez obzira na godine i zemlju iz koje dolaze, nastaju velika prijateljstva. Djeca s drugog kraja svijeta za vrijeme VAFI-ja nisu u hotelima već ostaju u varaždinskim obiteljima.

- Djeca ostaju u kontaktu, čuju se preko maila, Facebooka, Skypea. Jedna je Varaždinka čak otišla u posjet u Ukrajinu, a sjećam se da je voditelj grupe iz Hong Konga bio toliko oduševljen svojim domaćinima da nije htio biti u hotelu – rekao je Selec.

Nakon I. i II. OŠ Varaždin partner je IV. OŠ te Prva gimnazija, a njihovi se učenici mogu javiti za domaćinstvo.  No, domaćinstvo je otvoreno i ostalima. Zainteresirani se od 1. ožujka mogu javiti na Dječji odjel knjižnice i čitaonice Metel Ožegović gdje će naći prijavnicu i dobiti dodatne informacije.

Za SPAS

Dosad se VAFI uključio u humanitarnu akciju U rukama anđela, a prikupljala se potpora za žrtve potresa i cunamija u Japanu. Ove godine odlučili smo podići svijest o važnosti zbrinjavanja životinja i pomoći varaždinskoj Udruzi SPAS. Mladi varaždinski animatori već rade na kratkim crtićima o mačkama i psima.

DORF 2012
U dva grada, u dva termina

Šesti Festival dokumentarnog rock filma DORF 2012 održava se ove godine u dva grada i u dva termina, od 2. do 4. ožujka u Vinkovcima... »više

VIKEND HRVATSKOG FILMA, TUŠKANAC, 17.-18. VELJAČE 2012.
U SPOMEN IVU ŠKRABALU

Petak, 17. veljače, u 19 h Škrabalo kao scenarist... »više

KINO EDISON PROSLAVILO 92. ROĐENDAN – SEDAM FILMSKIH PROJEKCIJA POSJETILO UKUPNO 1.800 GLEDATELJA!

Žamor komentara na film, miris kokica, red za kino ulaznice podsjetio nas  je na dobra stara vremena, ali nadamo se i buduća!... »više

Donacijska akcija Rentaj anđela za fond mladih filmaša

Donacijska akcija Rentaj anđela događa se treću godinu za redom u organizaciji filmske udruge Blank i ove godine u njoj sudjeluju glumce i glumice... »više