Novosti

Facebook HFS
15.02.2012.
DORF 2012
U dva grada, u dva termina

Šesti Festival dokumentarnog rock filma DORF 2012 održava se ove godine u dva grada i u dva termina, od 2. do 4. ožujka u Vinkovcima te dva tjedna poslije, od 15. do 18. ožujka u Rijeci. Organizator DORF-a, na kojem će ove godine u tri programa biti prikazano više od četrdeset dokumentarnih glazbenih filmova, je Udruga ljubitelja filma Rare iz Vinkovaca, a festival podržavaju Grad Vinkovci, Grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar.

Prošle je godine na DORF-u pokrenut i program EDIT, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Vinkovcima, a koncipiran kao prezentacija, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, najboljih filmova prikazanih na Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece odnosno na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu te kao kreativna radionica dokumentarnog filma za učitelje i učenike, u suradnji s projektom OKO KAMERE iz Zagreba. Cilj je i svrha programa razvoj filmske kulture, upoznavanje novih medija i edukacija djece i mladih.

I ove godine će učenicima vinkovačkih osnovnih i srednjih škola biti prikazan odabir radova njihovih vršnjaka s varaždinske  49. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece te sa 16. filmske revije mladeži i 4. Four River Film Festivala, održanih prošle godine u Karlovcu. Organizator se ove godine odlučio na preskakanje radioničkog dijela, što je svakako korak unatrag pa se valja nadati da će već iduće godine taj propust biti ispravljen, u interesu zainteresiranih budućih članova školskih filmskih skupina i njihovih voditelja, odnosno edukacije novih filmskih autora od kojih bi neki, jednoga dana, mogli biti i autorima glazbenih dokumentaraca. Naravno, ako se na vrijeme nauče osnovama filmskog i videostvaralaštva.

U Vinkovcima se održava i završni dio radionice dokumentarnog filma DORF Crossovers, kao dio istoimenog projekta kojeg financira Europska Unija iz IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije, a partner u provedbi je Otvoreni univerzitet Subotica. Prošle je godine u vrijeme trajanja Festivala evropskog filma Palić na kojem se prikazuju igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni filmovi, deset mladih filmaša iz Hrvatske i Srbije, uz mentore Uli M. Schueppela iz Njemačke i Davida Kleijwegta iz Nizozemske, snimalo svoje dokumentarističko viđenje pet rock bandova koji su nastupili na festivalu. Od njihovih je radova složen film Crossovers koji će premijerno biti prikazan 2. ožujka u Gradskom kazalištu Vinkovci, na svečanom otvaranju ovogodišnjeg DORF-a. Idućeg petka, 9. ožujka ovaj će film biti istovremeno prikazan na projekcijama u Belom Manastiru, Osijeku, Iloku, Vukovaru i Županji.   

Okrugli stol pod naslovom Suradnja i umrežavanje filmskih festivala u pograničnom području Hrvatska-Srbija održan je 18. listopada 2011. u Subotici, a svojevrsni nastavak, naslovljen Dokumentarni glazbeni film – na granici glazbe i filma najavljuje se za 3. i 4. ožujka 2012. u Vinkovcima.

Mlađu će vinkovačku publiku svakako privući i projekcija igranog filma Daniela Kušana Koko i duhovi koja će se, kao i sva druga filmska događanja, odvijati u Gradskom kazalištu Vinkovci, jer u gradu na žalost nema aktivne kino dvorane. Valja se nadati da će i DORF pripomoći da se Vinkovci prije ili kasnije vrate u obitelj hrvatskih gradova u kojima postoji i djeluje kino.

Na šestom DORF-u planiran je i bogati popratni program, od koncerata i izložaba do promocija knjiga i sajma secondhand vinila.

Duško Popović

VIKEND HRVATSKOG FILMA, TUŠKANAC, 17.-18. VELJAČE 2012.
U SPOMEN IVU ŠKRABALU

Petak, 17. veljače, u 19 h Škrabalo kao scenarist... »više

KINO EDISON PROSLAVILO 92. ROĐENDAN – SEDAM FILMSKIH PROJEKCIJA POSJETILO UKUPNO 1.800 GLEDATELJA!

Žamor komentara na film, miris kokica, red za kino ulaznice podsjetio nas  je na dobra stara vremena, ali nadamo se i buduća!... »više

Donacijska akcija Rentaj anđela za fond mladih filmaša

Donacijska akcija Rentaj anđela događa se treću godinu za redom u organizaciji filmske udruge Blank i ove godine u njoj sudjeluju glumce i glumice... »više

Odabrani polaznici Palunkovog kluba 2012.

Palunkov klub cjelogodišnja je intenzivna scenaristička radionica namijenjena bivšim polaznicima radionica... »više