english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2007.
57

MM izlog

Kroz Tibet i Nepal

Večer fotografije u kinu Tuškanac

Na prvi se pogled prizor činio nevjerojatnim. Iako smo sve dublje u suvremenim tokovima života, koji pretpostavljaju i sve veće značenje virtualnih sadržaja, elektronskih medija i osamljenih, internetskih spoznaja, pokazalo se da nisu sasvim prošla ni vremena ’viktorijanskih’ okupljanja zainteresirane publike na predavanjima svjetskih putnika o dalekim zemljama koje su posjetili. Prepuna dvorana kina Tuškanac, u nedjeljnu večer 14. siječnja 2007. (ljudi su stajali uza zidove, a neki čak sjedili na podu, među redovima sjedala u kinodvorani) potvrdila je kako dobro odabrana tema i zanimljiva prezentacija mogu i danas privući velik broj zainteresiranih na putopisno predavanje obogaćeno obiljem zanimljivih i kvalitetnih fotografija.

U gotovo dvosatnoj prezentaciji prikazane su fotografije snimljene za vrijeme putovanja ’grupe avanturista i zaljubljenika u daleke zemlje’, kako su sami sebe definirali, po Tibetu i Nepalu, iz rujna 2006. Fotografije su snimili Tatjana Jankir, Vesna Janicki, Silvestar Kolbas, Jordi Parramon, Lana Pocrnja i Dubravka Manola, koja je projekciju popratila prigodnim i zanimljivim komentarima.

Putovanje je potrajalo gotovo mjesec dana, a putnici su pješice obišli svetu planinu Kailas i posjetili sveto jezero Manasarovar. Fotografijama je zabilježeno i putovanje od Lhase do Kailasa i povratak Putem pakla odnosno Putem prijateljstva do Kathmandua. Put su sami organizirali, s temeljnom namjerom istraživanja ljepote i duhovnoga značenja Nepala i Tibeta.
Pri kraju predavanja i projekcije, popraćene obiljem podataka o kulturi, religiji, etnografiji, prehrani i prirodnim ljepotama Tibeta i Nepala, prikazan je kratki film snimatelja i sudionika ekspedicije, Silvestra Kolbasa, kao najava opsežnijeg dokumentarca o putovanju, čija je završna montaža i prva projekcija najavljena za lipanj ili srpanj ove godine.

Duško Popović

Blues i kratki film
Veliki Europljani u malom formatu
Britanski kratki biseri
Bilježenje grada – bilježenje vremena
Šest puta Idi i vidi!
Vitić_pleše

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta