english
vijesti
kolumna M. Pansini
članice HFS-a
download
filmski kviz
o nama
produkcija
nakladništvo
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 

Učenje i zabava

Dosljedno razvijajući svoj koncept organizatori su i ove godine dostojnu pažnju posvetili edukativnom programu. U vrijeme održavanja Revije i FRFF-a gledaju se  filmovi ali se o njima i raspravlja, analizira te se sudionike uči kako ih raditi još bolje. U popodnevnim satima se održavaju neobavezne radionice i predavanja, a ove je godine naglasak na traženju inspiracije za vlastite filmove, kritičkom promatranju svojih i vršnjačkih filmova, ali i onih starijih autora, korištenju filma u nastavi, pripremanju projekata za pitch te pronalaženju izvora financiranja.

Krupni plan se kao nastavak programa Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima u kojem su prezentirane partnerske organizacije, festivali i radionice u Hrvatskoj i svijetu, ove godine održavao kao uvod u projekcije natjecateljskog programa pa je uoči svake prezentirao neki od programa koji bi zainteresirao srednjoškolsku publiku i njihove mentore. Upoznali su pet festivala i organizacija, od European Film Factory, Mreže mladih Hrvatske, Her International Film Festivala (HERIFF) do  Ženske grupe Karlovac Korak. Još je jedan tradicionalan sadržaj, prije znan kao Nekad laureati Revije i Festivala, a danas? nastavljen pod novim nazivom, Žuti reflektor ili Yellow Spotlight, a svrha mu je praćenje profesionalnog razvoja  srednjoškolskih filmaša od kojih neki svoje filmske aktivnosti završe u tim godinama, a neke karijera odvede u drugom, jednako uspješnom smjeru. Ove godine predstavljeni su četvoro među uspješnima. Konačno, posebno je vrijedna suradnja s Gradskom knjižnicom Ivan Goran Kovačić Karlovac u kojoj je održana izložba fotografija Ljubav oko svijeta, a u njenom sklopu predstavljena istoimena knjiga, koja je najprodavanija ove godine u Hrvatskoj.

Zanimljiv popratni program filmova na ovogodišnjoj Reviji i FRFF-u sastojao se od dokumentarca Anđele i Davora Rostuhara Ljubav oko svijeta koji govori o ljubavi i braku, podsjećajući kako ljubav ne može biti jednostavna, preko filma Škola koja (ne) postoji Karla Gagulića, o neobičnom poslovanju jedne privatne škole u Zagrebu, dugometražnog Lihvara Nemanje Ćeranića, mladog srpskog redatelja koji u filmu progovara o lihvaru u malom gradu, bivšem boksaču koji shvaća da su se vremena promijenila odnosno Bambilanda Danila Stanimirovića o ostacima zabavnog parka bivšeg vlasnika i sina Slobodana Miloševića, do Povjerenja, dugometražnog prvijenca Matije Benića o viziji Varaždina 2025. godine za vrijeme velikog štrajka Čistoće te rada istog autora Antikorupcijski atom o učestalosti prepisivanja zadaća i varanja na državnoj maturi.

Selekcijska komisija profilira Reviju i FRFF odabirom filmova za natjecateljsku kategoriju, sažimajući broj prijavljenih od ukupno 1415 na tek 84 naslova, a o njima konačno odlučuje veliki žiri u sastavu Nemanja Ćeranić, autor kratkometražnih Posljednje veče doktora Jesvila, Stočar i Soba smrti te niza srednje i dugometražnih filmova i televizijskih serija, Matea Milić, producentica Svjetskog festivala animiranog filma–Animafest Zagreb koja je surađivala na nizu dokumentarnih i igranih projekata i Hrvoje Mršić, montažer mnogih dokumentarnih i jedanaest igranih filmova, dobitnik tri Zlatne arene i stalni suradnik Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić .

Žiri mladih sastavljen od mladih filmskih entuzijasta iz cijelog svijeta kroz pet festivalskih dana gleda sve filmove u konkurenciji te na kraju dodjeljuje sedam nagrada, za najbolji scenarij, režiju, snimanje, montažu, mušku i žensku glumu te nagradu Žuta zastava.

Njihove odluke će se doznati u subotu, 11. rujna 2021.godinje u 12.00 sati.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com


pošalji link | verzija za printanje

Nordic Youth Film Festival i Youth Cinema Network
Zatvoreni ovogodišnja Filmska revija mladeži i Four River Film Festival
Dan četvrti – Obožavamo svaki segment u stvaranju filma
Treći dan Festivala i Revije – već? U dobrom društvu i s najboljim limunadama vrijeme zaista leti!
U znaku sunca
Žuto i zlatno
Zvijezde pod reflektorom: Tko nam je ovo godine obasjan žutim limunima?
Žuta srijeda: danas na Festivalu i Reviji putujemo oko svijeta i tražimo - ljubav ili samo limunadu
Otvoreni 26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival
Odabrani
Foginovo kupalište
Filmske poslastice u Karlovcu: Murina, Ljubav oko svijeta, Lihvar i Povjerenje na najljepšim kino lokacijama
Kad ti život pruža limune – ti napravi Four River Film Festival i Filmsku reviju mladeži
ODRŽAN STUDIJSKI POSJET I PANEL RASPRAVA U SKLOPU PROJEKTA FILMKUBATOR 15.06.2022.
Produljene prijave za nova izdanja Filmske revije mladeži, Four River Film Festival te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece! 13.06.2022.
Izbačeni u Klubu Pulske filmske tvornice 10.06.2022.
FilmEk - filmski ekokamp za doprinos razvoju publike u Karlovačkoj županiji 10.06.2022.
Dani otvorenih vrata Pulske filmske tvornice 08.06.2022.
15. SEFF - selektirani filmovi 08.06.2022.
PROGLAŠENI SU POBJEDNICI 5. FUSE FESTIVALA 08.06.2022.
Dodjelom nagrada završio 13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih 08.06.2022.
Smotra Kino kluba Split 08.06.2022.
Prijave za 10. FIFES su otvorene! 02.06.2022.
11-20/5259
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta