home
43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Heksagonalni stol

Subotnji je program događanja na 43. reviji započeo šetnjom kroz filmsku povijest Pule, a nastavljen održavanjem okruglog ili točnije, heksagonalnog stola o produkcijskim uvjetima i motivaciji autora neprofesijskih filmova odnosno o sličnostima i razlikama u djelovanju autora koji svoje radove stvaraju na umjetničkim akademijama, u kinoklubovima ili djeluju samostalno. Burna je i sadržajna rasprava ipak pokazala da su produkcijski uvjeti, za koje postoji opća suglasnost da su uvijek nedostatni i nagone autore na različita snalaženja ne bi li ostvarili svoje projekte, u sjeni motivacije i kreativnosti, odnosno da postoje razlozi za autorska djelovanja u sve tri kategorije pa i za međusobnu usporedbu i natjecanje na Reviji. Otvorena je mogućnost i naglašena potreba daljega razvoja i novih promišljanja koja bi dovela do boljih i prihvatljivijih uvjeta produkcije za sve.

Odlukom ocjenjivačkog suda koji je djelovao u sastavu Silvestar Kolbas, fotograf, filmski i TV-snimatelj i redatelj, redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu,  kao predsjednik te filmski i TV-montažer, redatelj i producent Staša Čelan, filmski i TV-redatelj, scenarist  i producent, umjetnički asistent na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Goran Dević, viša asistentica na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjeku za animirani film i nove medije i višestruko nagrađivana autorica Ana Hušman i autor niza video projekata, predavač na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić i vanjski suradnik pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile i zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, diplomirani psiholog Marko Rojnić, odabrani su filmovi koji su ušli u završni krug ostvarenja koja mogu dobiti neku od nagrada na 43. reviji. Među njima su animirani video spot Sam na plesu autora Natka Stipanićeva, Studio Dragica, Zagreb, igrani Čovjek u boji scenaristice i redateljice Katarine Radetić te Kako Tina zamišlja moje vjenčanje montažerke, scenaristice i redateljice Sande Letonja-Marjanović, oba u produkciji Pulske filmske tvornice Pula, igrani Nina, molim te scenaristice i redateljice Barbare Vekarić, Filmska udruga Motion, Zagreb, eksperimentalni Parallel Highways montažera, snimatelja, scenariste i redatelja Rina Barbira, Studio Baranda, Split, dokumentarni Čistina autora Vjekoslava Gašparovića, Pulska filmska tvornica Pula, animirani Vesla autora Zdenka Bašića i Manuela Šumberca, slobodnih umjetnika u suradnji s Kaskader produkcijom, Zagreb, video spot Arhitekt Branke Valjin, Kinoklub Zagreb, igrani Zimica scenaristice i redateljice Hane Jušić, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, eksperimentalni Začudnost kaosa Željka Radivoja, Kinoklub Zagreb - SF i Hrvatski filmski savez, igrani Obid Ivice Mušana, Splitski filmski festival, Split te igrani Ulična akademija Matije Grkčevića, Kinoklub Zagreb.

Među dvanaest veličanstvenih tako se našlo šest igranih filmova, dva eksperimentalna i jedan dokumentarni te po jedan animirani, video spot i animirani video spot.

Na javnom žiriranju prema pravilima UNICA-e, koje će se održati u nedjelju, 27. studenoga točno u podne, donijet će se konačna odluka o proglašenju ovogodišnjih pobjednika 43. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva.

Duško Popović

27.11.2011.

Uvodna riječ
43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Čežnja
43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Heksagonalni stol
43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Kroštule
Počinje 43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Ususret 43. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Objavljen program 43. revije
U SUSRET 43. REVIJI HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA
USUSRET 43. REVIJI HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA
Rezultati selekcije 43. revije
43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva: 119 filmskih radova!
43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Produžen rok za prijavu!!!