home
 

Zagreb, Split, Osijek, Samobor, Đurđevac ...

Konačno!

Ovo je prvi put kako će Revija, koja inače ljubi put, doputovati do Pule i prvi put kako su Hrvatski filmski Savez i Pulska filmska tvornica, u kojoj su se okupili filmski entuzijasti, pronalašli put kojim će ugostiti 43. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva u Puli.

Od kada je putajući opsjenar samo godinu dana nakon braće Lumiere pokazao prvi film u Puli (1896.), dogodila se ljubav između kreativnih stanovnika grada s bogatom političkom i kulturnom prošlošću i čarobne sedme umjetnosti. Tri mjeseca poslije prvog prikazivanja filma, u pivnici Carske (Šijanske) šume održan je pravi mali desetodnevni festival, gdje su Puležani mogli vidjeti većinu do tada snimljenih filmova.
Ubrzo su se počela otvarati prva kina, a 1908. godine tadašnje dnevne novine izvještavaju o konkurenciji čak četiri kinematografa.
Pula i film nastavljaju disati u Areni od 1938, te se tako održava najdugovječniji festival nacionalnog filma na svijetu koji ogleda ljubav između grada i filma u uvijek punom gledalištu.
Nezaobilazno mjesto u pulskoj filmskoj povijesti zasigurno ima i Foto-kino klub Jelen koji je na ovim prostorima nerijetko palio i gasio kamere od 1962. – 1990. godine i koji je zaslužan za pokretanje i organiziranje prva četiri MAFAF-a. Međuklupski i autorski festival amaterskog filma – MAFAF (Pula, 1965. - 1990.) je godišnjim okupljanjem jugoslavenskih kinoklubova pružao uvid u nerijetko avangardno filmsko stvaralaštvo i tako bio odskočna daska mnogim ovdašnjim priznatim i osebujnim autorima.

Imajući u vidu „višestoljetnu“, nezanemarivu filmsku tradiciju Pule i suvremene tendencije neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva Hrvatske, osmislili smo program 43. revije koji će pokušati odgovoriti zahtjevima i struke i publike, a sa ciljem da Revija bude u znaku druženja i da se film izvuče iz mraka kino dvorana te da se proširi ulicama Pule koja spremno dočekuje autore i zaljubljenike u film.

Veliki nam je ponos i izazov ponuditi ovako zahtjevan program, te vjerujemo u filmski duh Pule koji će ga podržati.

Veselimo se što ćemo od 24. – 27. studenog slaviti film, o njemu rado zboriti i uz njega živjeti!

Hvala svima koji su nam na bilo koji način pomogli u organizaciji i realizaciji te svima koji će 43. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva obogatiti svojim prisustvom.

Pulska filmska tvornica

 

 

Uvodna riječ
43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Čežnja
43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Heksagonalni stol
43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Kroštule
Počinje 43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Ususret 43. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Objavljen program 43. revije
U SUSRET 43. REVIJI HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA
USUSRET 43. REVIJI HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA
Rezultati selekcije 43. revije
43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva: 119 filmskih radova!
43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Produžen rok za prijavu!!!