home42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Osobnost stvarnosti

Četiri eksperimentalna, tri animirana i tri igrana filma našla su se pri završetku 42. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva u konkurenciji za revijske nagrade i priznanja, a među svim na Reviju prijavljenim filmovima bilo je čak 35 igranih, 28 animiranih, 26 dokumentarnih, 24 eksperimentalna i jedan video spot. Zanimljivo je napomenuti kako je od 24 eksperimentalna filma svaki šesti zaslužio nagradu, a od 26 dokumentarnih baš niti jedan, što govori o kvaliteti pojedinih autora i njihovih radova ali i o sklonosti da životnu stvarnost manje dokumentiraju, a više oblikuju prema vlastitim promišljanjima, sklonostima i stremljenjima.

Među deset odabranih filmova ovogodišnje Revije sedam je studentskih ostvarenja sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti te s Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, odnosno tri filma članova filmskih klubova i samostalnih autora. Trend već zamijećen na 41. reviji održanoj 2009. godine u Splitu, gdje se među devet službenih nagrada našlo šest studentskih autora s Akademije dramske umjetnosti Zagreb i UMAS-a Split, uz troje samostalnih autora iz Šibenika, Poreča te Berlina i Zagreba, pokazuje kako je klupska aktivnost u Hrvatskoj u višegodišnjoj krizi, pa valja razmisliti o načinima i oblicima njezina poticanja i novoga uzleta. No, jednako tako valja razmišljati i o mogućim pravcima razvitka neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva u nas, pa samim time i o novim ustrojstvima Revije kao mjesta na kojem se jednom u godini okupe i samostalni i klupski i studentski, akademski autori ne bi li jedni drugima i cjelokupnoj zainteresiranoj javnosti pokazali svoja ostvarenja i međusobno se usporedili, prihvaćajući ono što je dobro i vrijedno.

Specijalne diplome 42. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva osvojili su Igor Dropuljić, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, za eksperimentalni film Cesta i Livio Rajh, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, za animirani film Jače od života.

Tri ravnopravne treće nagrade osvojili su Aleksandar Muharemović, VK Mursa, Osijek i Damir Tomić, FKK Đakovo, Đakovo, za eksperimentalni film Pogled, Ivana Rupić, samostalna autorica iz Šibenika, za eksperimentalni film Posveta duši i Ivica Mušan, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, za igrani film Visibabe.

Tri druge nagrade pripale su Dariju Lonjaku, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, za igrani film Brat moj, Manuelu Šumbercu, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, za animirani film Escargot i Ivanu Livakoviću, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, za igrani film Pandemija.

Pobjednici 42. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva su Michaela Müller, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, za animirani film Miramare i Krunoslav Ptičar, Filmska autorska grupa "Enthusia Planck", Samobor, za eksperimentalni film Teletrope.

Nagrade koje su se sastojale od diplome, kompleta knjiga i filmske klape, svečano su uručene pobjednicima na završetku ovogodišnje Revije, a iduća, 43. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva najavljena je za konac studenoga 2011. godine, u Puli.

Duško Popović

29.11.2010.

Uvodna riječ
Reportaža s 42. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Osobnost stvarnosti
42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Noga
42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Nek' padne rola!
42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Odlučna bitka!?
Otvaranje 42. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva
42. revija, rezultati selekcije