home42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Noga

Unutrašnjost samoborskog kina pomalo podsjeća na jednobrodnu renesansnu baziliku, s drvenom tavanicom, lažnim prozorima s lijeve i golemom slikom, koja podsjeća na fresku, s desne strane, s posebnim mirisom okupljališta mnogih i sa svojom posvećenošću svetinji koja se zove film.

Tu su u petak i subotu hodočastili oni što vjeruju da je film vrijedan ljubavi, smisla i života, koji se filmom bave spremni na svakojaka odricanja i muke i oni koji će to nastaviti i ubuduće, bez obzira čeka li ih u nedjelju, pri kraju 42. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva kakva vesela vijest.

Odgledavši sva 32 filma u šest revijskih projekcija, ocjenjivački se sud kasno navečer, u subotu, okupio u domu svojeg predsjednika Damira Čučića kako bi u ozbiljnoj i argumentiranoj raspravi odabrao najbolje među najboljima, one radove koji će u nedjelju, na završnom javnom žiriranju prema pravilima UNICA-e primiti zaslužene nagrade.

Razlog neuobičajenog okupljanja ocjenjivačkog suda u kući svojeg predsjednika, a ne u službenim revijskim prostorijama u samoborskom kinu, jednostavan je do bola. Predsjednik Čučić na prvoj je ovogodišnjoj klizavici povrijedio nogu pa će se na završnoj svečanosti pojaviti na štakama i pod lijekovima koji bar donekle ublažuju bolove, ali će i takav obaviti svoj posao do kraja, zajedno s članovima ocjenjivačkog suda Simonom Bogojevićem Narathom, Zdravkom Mustaćem, Borisom Poljakom i Draženom Žarkovićem, a posao ih niti na trenutak nije ostavio ravnodušnima. Bit će, naravno, u nedjelju onih razočaranih njihovim odlukama i onih koji će smatrati da je nagrađen baš pravi odabir filmova, onih koji bi sačinili drugačiji izbor i onih koji će biti posve zadovoljni svojim rezultatom (tih je, zbog nekog razloga, uvijek nekako najmanje) i tako će se ciklus zatvoriti, kako bi se odmah otvorio novi, u očekivanju iduće, 43. revije i u pripremama za nju.

Odlukom članova ocjenjivačkog suda među deset najboljih filmova 42. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva našli su se igrani Brat moj redatelja Darija Lonjaka, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, eksperimentalni Cesta redatelja Igora Dropuljića, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, animirani Escargot redatelja Manuela Šumberca, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, animirani Jače od života redatelja Livia Rajha, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, animirani Miramare redateljice Michaele Müller, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, igrani Pandemija redatelja Ivana Livakovića, Akademija dramske umjetnosti Zagreb, eksperimentalni Pogled redatelja Aleksandra Muharemovića i Damira Tomića, VK Mursa Osijek i FKK Đakovo, Đakovo, eksperimentalni Posveta duši samostalne autorice Ivane Rupić, Šibenik, eksperimentalni Teletrope redatelja Krunoslava Ptičara, Filmska autorska grupa "Enthusia Planck", Samobor te igrani Visibabe redatelja Ivice Mušana, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu.

Na javnom žiriranju koje se održava u nedjelju u 10.00, u onom samoborskom svetištu filma, podijelit će specijalne diplome odnosno treće, druge i prve nagrade za najbolja ostvarenja u neprofesijskom filmskom i videostvaralaštvu u Hrvatskoj.

Pa se razići i početi snimati nove radove. Svima će to biti najveća nagrada i novi izazov.

Duško Popović

28.11.2010.

Uvodna riječ
Reportaža s 42. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Osobnost stvarnosti
42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Noga
42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Nek' padne rola!
42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Odlučna bitka!?
Otvaranje 42. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva
42. revija, rezultati selekcije