home42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Odlučna bitka!?

Ušavši u svoje peto desetljeće, Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva ulazi i u odlučnu bitku koja će pokazati ide li se dobrim putem ili nešto valja mijenjati, koji je stvarni trenutak hrvatskog neprofesijskog stvaralaštva, osjeća li se možda kakva autorska i organizacijska kriza ili je sve kako baš i treba biti?

Činjenica je da je dosta dugo izgledalo kako će ova Revija biti jedna od siromašnijih po broju prijavljenih radova, ali je isto tako činjenica i da ih je na kraju pristiglo čak 117, u široku rasponu od nekoliko jednominutnih do dva cjelovečernja; činjenica je da se ocjenjivački sud odlučio odbaciti čak tri četvrtine prijavljenih filmova i u šest revijskih projekcija uvrstiti tek 32 rada, što svjedoči ili o čvrstim i strogim kriterijima žirija ili, možda, o jadnoj kvaliteti većeg dijela pristiglih ostvarenja ili i o jednom i o drugom; činjenica je i da postoji stalna dilema o dobrim i lošim stranama selidbe Revije iz grada u grad, i da se učestalo razmišlja o boljim organizacijskim pristupima. No, svakako valja priznati da nije mali broj hrvatskih filmskih i video autora koji su posve zadovoljni i brojnošću i kvalitetom filmova i organizacijom Revije i koji ne bi mijenjali baš ništa. A Revija se prije svega organizira i provodi baš zbog njih i njihovih radova koje žele pokazati drugima i dati ih na javnu procjenu.


Iz filma Alamo autora ŽeljkaRadivoja

Tako će 42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, koja se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i FAGEP-a iz Samobora, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, održava od 26. do 28. studenoga u samoborskom kinu, retrospektivno pokazati 28 odabranih filmova autora okupljenih u Filmskoj autorskoj grupi "Enthusia Planck", a nastalih u razdoblju od 1968. godine do danas, odabrani program nagrađenih filmova s međunarodnog festivala UNICA, među kojima su Helping hand Eun Youn Janga, iz Južne Koreje, Dans la lune Gary Lebela, Francuska i Vene suurus Andreja Bonda iz Estonije, a u revijskim projekcijama pružiti priliku svima koje to zanima da sami ocijene kvalitetu odabranih radova i da svoja zapažnja i ocjene usporede s onima koje će u javnom žiriranju po pravilima UNICA-e u nedjelju, 28. studenoga u 10.00 sati, iznijeti članovi ocjenjivačkog suda koji ove godine djeluje u sastavu Damir Čučić, predsjednik te Simon Bogojević Narath, Zdravko Mustać, Boris Poljak i Dražen Žarković.

Svečano otvaranje 42. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva održat će se u petak, 26. studenoga u 19.15 sati, a podjela nagrada za najbolja ostvarenja ovogodišnje Revije najavljuje se za nedjelju, 28. studenoga u 14.00.

Hoće li se nakon svečanosti zatvaranja 42. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva k idućoj krenuti s istih ili izmijenjenih pozicija, hoće li se ostvariti najave o pentagramizaciji budućih Revija i kako će završiti ta odlučna bitka, znat će se vrlo brzo. Alamo je bio istodobni poraz i pobjeda, kao i tolike bitke prije i poslije njega, čiji su se stvarni rezultati osjetili tek dugo nakon što su bitke završene, a ranjeni i poginuli prebrojani i prežaljeni.

Jedino je stvarno pitanje uvijek bilo isto: tko je na pravoj strani?

Duško Popović

25.11.2010.

Uvodna riječ
Reportaža s 42. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Osobnost stvarnosti
42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Noga
42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Nek' padne rola!
42. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva
Odlučna bitka!?
Otvaranje 42. revije hrvatskog filmskog i video stvaralaštva
42. revija, rezultati selekcije