english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2001.
35

Zapis

FILMSKI CENTAR - DA ILI NE?

Sastanak članova Vijeća i radne grupe FKC-a Goran Kovač

                                                    Goran Kovač

                                         FILMSKI CENTAR - DA ILI NE?            

                           Sastanak članova Vijeća i radne grupe FKC-a

 

U četvrtak 13. rujna 2001. godine, održan je vrlo važan sastanak članova vijeća i radne grupe  Filmskoga centra u osnivanju. Od članova Programskog vijeća nazočni su bili: Marcel Bačić, Ivan Ladislav Galeta, Mato Kukuljica, Krešimir Mikić, Diana Nenadić, Arsen Oremović, Ivan Pajić, Ante Peterlić, Hrvoje Turković, zatim radna grupa FC-a u sastavu: Ivan Ladislav Galeta, Goran Kovač, Mato Kukuljica, Ivan Pajić i Vera Robić. Na sastanku su također bili prisutni predstavnici Ministarstva kulture – Matilda Nekić-Vodanović, Gradskog ureda za kulturu – Maja Petrić i Agar Pata, predstavnica Otvorenog društva.

Okosnica sastanka bilo je pitanje da li nastaviti s projektom Filmskoga centra i realizacijom prvih programa filmskih projekcija s kojima je, prema zaključcima prethodnog sastanka, trebalo krenuti u listopadu. Glavni razlog ovoj dvojbi financijske je prirode, jer se sredstva koja su odobrena za djelovanje Centra smanjuju. Ivan Ladislav Galeta istaknuo je kako je s takvim sredstvima nemoguće djelovati, naročito kada se još ne zna da li će i kolika će  sredstva biti odobrena za sljedeću godinu.

Osim toga, Mato Kukuljica je istaknuo kako to nije projekt koji je prvotno zamišljen i kako se programi FC-a mogu prikazivati u bilo kojoj dvorani u gradu. Jer, Filmski centar treba vlastiti prostor u kojem će se moći ostvarivati svi planirani sadržaji – prikazivalački, videotečni, bibliotečni, izložbeni i ostali. Ovakav način dobivanja novca "na kapaljku", FC neće dovesti do željenog cilja, odnosno, cjelokupnog projekta.

U takvoj situaciji, ističe Vera Robić, Hrvatski filmski savez kao organizator  ne usudi se ulaziti u taj projekt, jer se novac dobiven za programe do kraja ove godine  može potrošiti, no kakve koristi od toga ako cijela ideja oko projekta ne nastavi živjeti i sljedeće godine.  Jer,  konačni cilj je stvoriti Centar ­sa svim sadržajima koji su predviđeni projektom. 

Nakon isticanja glavnih problema, predstavnica Gradskog ureda za kulturu, Maja Petrić, istaknula je kako je projekt Filmskog centra prioritetni projekt Gradskog ureda za kulturu što podrazumijeva i financiranje za sljedeću godinu.

Istaknuta je i činjenica da se s realizacijom projekta Filmskoga centra u ovom trenutku, s obzirom da je napokon krenuo s mrtve točke, ne smije odustati te da program prvotno zamišljenih filmskih projekcija mora zaživjeti.

Na kraju sastanka rekonstruirano je programsko vijeće i to iz dva razloga. Prvi je razlog  nedavna iznenadna smrt Vjekoslava Majcena, predsjednika Vijeća FC-a, na čije je mjesto sada izabran Mato Kukuljica. Drugi je razlog ostavka Ivana Ladislava Galete na mjesto umjetničkog voditelja FC-a. Za novu voditeljicu jednoglasno je odabrana Agar Pata.

Upravo ovakav korak kazuje kako programsko vijeće i radna grupa FC-a žele nastaviti s djelovanjem oko osnutka Filmskog centra u gradu Zagrebu, no očekuju sustavniju i konkretniju  podršku i financijsku potporu gradskih i republičkih vlasti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*** ***

IN MEMORIAM - ZBOGOM VJEKO
HRVATSKI ETNOLOŠKI FILM - Vjekoslav Majcen
UNICA 2001 – FESTIVAL ZA PAMĆENJE
ESTONSKI DNEVNIK "STUDENTOVE ŽENE"
NAGRADE UNICA-e 2001.
DEBITANT U ŠKOLI MEDIJSKE KULTURE
DOKUMENTARAC – PERMANENTNI DIJALOG SA ŽIVOTOM
DOKUMENTARAC – PERMANENTNI DIJALOG SA ŽIVOTOM
OSAM TEŠKIH KOMADA
POZITIVAN UMOR
LJETO ZA SJEĆANJE…
POLETNO, OPTIMISTIČNO, DUHOVITO, IRONIČNO…
PRIJAVLJENI I PRIKAZANI RADOVI NA 39. REVIJI
NAGRAĐENI RADOVI
HRVATSKI FILM I VIDEO U ŠIROKOM BRIJEGU
ŠTO SMO DOŽIVJELI U ZLINU - EUROPSKOJ
SLOBODNI HRVATSKI LETAČI U GIFFONIJU
7. MEĐUNARODNA RADIONICA ANIMACIJE
WARHOLOVO SPAVANJE – POGLED LJUBAVNIKA
MOZAIK

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta