english
produkcija
o nama
produkcija
nakladništvo
Hrvatski filmski ljetopis
Zapis
knjige
festivali
medijska škola
forum
pretraživač
linkovi
impressum
 
2001.
35

Zapis

SLOBODNI HRVATSKI LETAČI U GIFFONIJU

Giffoni Film Festival, 14.–21. srpnja 2001. Tomislav Crnogaća

Tomislav Crnogaća

    SLOBODNI HRVATSKI LETAČI U GIFFONIJU     

                                                       Giffoni Film Festival, 14.–21. srpnja 2001.

 

Najveći dječji filmski festival na svijetu održan je i ove godine od 14. do 21. srpnja u Giffoniju (okrug Salerno) u Južnoj Italiji. Među osam stotina djece iz cijeloga svijeta (osim Australije), na festivalu je sudjelovalo i  četvoro djece iz Hrvatske. Ines Livaković  (12) i Iva Gulin (12), članice videogrupe "Faust" Osnovne škole Fausta Vrančića iz Šibenika, Jurica Sevšek (13), član VANIMA-e iz Varaždina i Dinko Oletić (13) član ŠAF-a iz Čakovca, u pratnji voditelja Tomislava Crnogaće prisustvovali su festivalu i bili članovi ocjenjivačkog suda skupine "Slobodan letjeti". Stotine djece iz cijeloga svijeta sedam dana gledaju najbolje filmove iz cijeloga svijeta koji tematiziraju život djece i sve probleme vezane za njihovo odrastanje i socijalne (ne)prilike, a na kraju o njima donose svoj sud. Djeca su podijeljena u tri skupine prema dobi ("rane projekcije", "slobodan letjeti" i "stražnji prostor"), a naši su predstavnici bili članovima ocjenjivačkog suda skupine "slobodan letjeti" koja okuplja djecu  od 12 do 14 godina.

Putovanje zrakoplovom do Rima, te luksuznim autobusom do Giffonija, proteklo je u trenu. Već u rimskoj zračnoj luci "padaju" prva upoznavanja i prijateljstva za koja niti jedan jezik nije bio nikakva prepreka. U autobusu su se djeca iz Hrvatske, Egipta i Mongolije već oslovljavala imenima, kao da se poznaju godinama. I onaj, za djecu ponekad najbolniji trenutak, kada dolaze u "tuđe" obitelji, protekao je u najboljem redu. Naime, preko 450 obitelji iz Giffonija, u svoje je obitelji primilo djecu iz cijeloga svijeta – a tako je već 31 godinu.

Inače, sedmodnevni boravak u Giffoniju protekao je u napornom ali i zabavnom tonu. Svaki dan su djeca gledala dva dugometražna i dva kratkometražna filma i o njima donosila svoj sud, a u slobodnom vremenu su prisustvovali zabavama, igrama i izletu na brdo Vezuv. Svako je dijete, zbog nesmetane komunikacije, moralo funkcionalno poznavati engleski ili talijanski jezik. Međutim, i oni "malo tanji" nisu imali problema jer djeca uspostavljaju kontakte metodama znanima samo njima. Projekcije i ostali festivalski sadržaji odvijali su se na pet lokacija, otvorenih ili zatvorenih, od kojih svakako treba izdvojiti otvoreni prostor centra Maison Lumière  koji uz izvanredno ozvučenje i svu silu tehnike može primiti preko 1000 gledatelja. Uz mnoge projekcije filmova svjetski priznatih autora treba istaknuti i susrete sa cijenjenim imenima svijeta filma, i show-biznisa te ljudima koji su svoj život posvetili boljitku svih pa tako i djece. Tu svakako ističemo susrete s Lechom Walesom, nobelovcem i bivšim predsjednikom Poljske, Dinom de Laurentisom – jednim od najvećih producenata u povijesti filma uopće, globalno poznatim Oliverom Stoneom, Giovannijem Ibizom, mladom holivudskom zvijezdom u usponu, i drugima.

Organizacija festivala je funkcionirala besprijekorno – sve se odvijalo u minutu točno, a organizatori koji su u prosjeku mlađi od festivala, bili su svugdje oko nas, ali nekako neprimjetno i sa strane. Zahvaljujući Hrvatskom filmskom savezu na povjerenju koje mi je iskazao odredivši me voditeljm, moram istaknuti da su naša djeca svojim ponašanjem, spontanošću, ozbiljnošću i radom ostavila izvanredan dojam, da su bila rado primana u toj šarolikoj, ali ipak cjelovitoj masi djece iz cijeloga svijeta. Organizatore će, nadamo se, kao i obitelji – domaćine naše djece, još dugo vremena suveniri i filmovi iz Hrvatske podsjećati na to da su bili domaćini dragoj djeci koja su svojim pristupom i spontanošću ostvarili kontakte i nadamo se, buduću plodnu suradnju.

*** ***

IN MEMORIAM - ZBOGOM VJEKO
HRVATSKI ETNOLOŠKI FILM - Vjekoslav Majcen
UNICA 2001 – FESTIVAL ZA PAMĆENJE
ESTONSKI DNEVNIK "STUDENTOVE ŽENE"
NAGRADE UNICA-e 2001.
DEBITANT U ŠKOLI MEDIJSKE KULTURE
DOKUMENTARAC – PERMANENTNI DIJALOG SA ŽIVOTOM
DOKUMENTARAC – PERMANENTNI DIJALOG SA ŽIVOTOM
OSAM TEŠKIH KOMADA
POZITIVAN UMOR
LJETO ZA SJEĆANJE…
POLETNO, OPTIMISTIČNO, DUHOVITO, IRONIČNO…
PRIJAVLJENI I PRIKAZANI RADOVI NA 39. REVIJI
NAGRAĐENI RADOVI
HRVATSKI FILM I VIDEO U ŠIROKOM BRIJEGU
ŠTO SMO DOŽIVJELI U ZLINU - EUROPSKOJ
7. MEĐUNARODNA RADIONICA ANIMACIJE
WARHOLOVO SPAVANJE – POGLED LJUBAVNIKA
FILMSKI CENTAR - DA ILI NE?
MOZAIK

Pregled ostalih članaka u ovom broju...

novi broj
arhiva
suradnici
impressum
Maillot nba pas cher
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

Statistika posjeta