home
14. filmska revija mladeži i 2. Four River Film Festival
Srednjoškolski film zauzima Karlovac!

- U sklopu manifestacije prikazat će se ukupno 79 filmova u glavnom programu! -

U ponedjeljak, 7. rujna, u 12 sati, u maloj dvorani Kina Tuškanac održana je press konferencija 14. filmske revije mladeži i 2. Four River Film Festivala. Tom su prilikom s konceptom i programom ovogodišnje Revije i Festivala prisutne su još jednom podrobnije upoznale Vera Robić – Škarica, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, Marija Ratković, koordinatorica i izvršna producentica Revije i Festivala i Ana Cvitaš, voditeljica press službe.

Obzirom da je ova manifestacija, koja će se održati u Karlovcu, od 10. do 13. rujna, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, ali i Kinokluba Karlovac, Vera Robić Škarica osvrnula se na 10 godina postojanja Videodružine Gimnazije Karlovac koja je s minimalnim resursima, temeljena isključivo na entuzijazmu i želji da mlade motivira, obrazuje i upozna sa filmskom kulturom, započela svoj rad te obzirom na broj zainteresiranih i nezanemariv uspjeh koji je ostvarila prerasla u Kinoklub Karlovac. Svakako najzanimljivija odrednica Kinokluba i Videodružine, koja je i očvrsnula njihovu dugovječnost jest činjenica da je djelovanje udruge osmišljeno idejama samih učenika/članova. Time je stvorena grupna kohezija i integracija svih članova u grupu kroz poticanje razvoja pojedinaca, stoga ne čudi što je njenim radom nastalo plodno tlo prvo za razvoj filma, a kasnije i manifestacije poput ovih.

Koliko je srednjoškolski film zanimljiv hrvatskoj mladeži svjedoči i brojka od 34 filma koji će ove godine biti prikazani na Reviji. Na filmove u sklopu Revije, kao i one u sklopu festivala, njih čak 45, osvrnula se Marija Ratković naglasivši zrelost i kvalitetan pristup koji je zajednička točka svih radova: zastupljene su bitne društvene teme, od upoznavanja sa vlastitim tijelom, sagledavanja svakidašnjice opterećene negativnim vijestima, do dokumentaraca koji postaju svjedoci egzistencijalnih razlika vršnjaka i njihovih životnih borbi i previranja. Uz srednjoškolski film organizatori nisu zaboravili na najmlađe za koje je najavljen program Filmski 5+ u sklopu kojeg će biti prikazana neka od najatraktivnijih filmskih ostvarenja poput omiljenog "Profesora Balthazara", "Čarobnjakovog šešira", novih avantura "Lucky Lukea", te "Duha u močvari" čiji će autor, Branko Ištvančić, također biti gost festivala. Ratković se još jednom osvrnula i na program Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima na kojemu će se mladima svojim konceptom i dosadašnjim ostvarenjima predstaviti i četiri srodna svjetska festivala: slovenski Videomanija i Luksuz festival po ceni filma, mađarski Kid's Eye Film Festival te Međunarodni summit mladih. Pred sam kraj predstavljanja programa posebno se istaknulo pokretanje kina na otvorenom u starom gradu Dubovcu. Tako će se u sklopu programa pod nazivom Dubovac Open Air pod vedrim zvjezdanim nebom moći gledati "Strah(ovi) od tame", animirani omnibus poznatih svjetskih grafitera koji gledatelja uvode u vizualno zapanjivo putovanje ljudskim strahovima. Uz film koji je oduševio publiku Animafesta, iznenađenje je i ovogodišnji pobjednik Pule, film Branka Schmidta, "Metastaze", na čijoj se projekciji očekuju članovi filmske ekipe. Obzirom na bogat program za očekivati je ostvarenje dodatne zabave za koju će se u večernjim satima pobrinuti bendovi: Štakor ugrizao bebu, Luft i DJ Luka.

Ana Cvitaš još jednom se osvrnula i na zanimljive goste ovogodišnje manifestacije prvenstveno ističući žiri. Uz filmske stručnjake iz Hrvatske; autora animiranih filmova i karikaturista Joška Marušića, filmsku kritičarku Dianu Nenadić te talentiranu predstavnicu mlade glumačke generacije Zrinku Cvitešić; istaknula je dolazak rumunjske nade Andrei Descalescua koji je svojim dokumentarnim prvijencem osvojio publiku kako na IDFI, tako i na nedavno održanom Sarajevo Film Festivalu, te Ahmeda Muztaba Zamala, filmskog stručnjaka iz Bangladeša, čije se ime našlo na popisu žirija poznatih festivala poput Cannesa, Venecije i Berlinalea. Svoj dolazak istaknuo je i priznati hrvatski dokumentarist, Petar Krelja. Cvitaš je također navela da će se ove godine mladi filmaši imati prilike detaljnije upoznati sa malim čarima koje film čine velikim sudjelujući na radionicama filmske šminke i maske koju će voditi Marija Bigulica i Zdenka Mihelj, kao i radionici glume koju će im kroz teoriju, ali i praksu približiti, publici omiljeni glumac, Leon Lučev.

14. Filmska revija mladeži i 2. Four River Film Festival uz izniman sadržaj, kvalitetan program i preko 150 srednjoškolaca iz Hrvatske i svijeta pokazuju da su manifestacija koja ne samo da zaslužuje vašu pozornost već ju i spremno očekuje. 10. rujna Zorin Dom otvara svoja vrata svim znatiželjnicima i ljubiteljima filma uz svečani program koji će voditi Danijela Trbović. Dođite u Karlovac do 13. rujna i prisustvujte razvoju novih filmskih nada.

Za sve detaljnije informacije obratite se na:

Ana Cvitaš,

Filmska revija mladeži
i Four River Film Festival,
Odnosi s javnošću

GSM: + 385 98 9137 549
E-Mail: frff@hfs.hr
www.hfs.hr

Ovdje možete komentirati članak

07.09.2009.

Uvodna riječ
14. filmska revija mladeži i 2. Four River Film Festival
SLUŽBENO JE ZAPOČELA 14. FILMSKA REVIJA MLADEŽI I 2. FOUR RIVER FILM FESTIVAL
14. filmska revija mladeži i 2. Four River Film Festival
SLJEDITE VELIKANE NA 14. FILMSKU REVIJU MLADEŽI I 2. FOUR RIVER FILM FESTIVAL!
14. filmska revija mladeži i 2. Four River Film Festival
Srednjoškolski film zauzima Karlovac!
ZAPOČELO JE FINALNO ODBROJAVANJE DO 14. FILMSKE REVIJE MLADEŽI I 2. FOUR RIVER FILM FESTIVALA
Pressica o Reviji mladeži i Four River Film Festivalu u Karlovcu
400 %
Izabran službeni program 2. Four River Film Festivala!
Izabran službeni program 14. Filmske revije mladeži!
14. filmska revija mladeži: Rekordan broj prijava!
Predstavljanje 14. Filmske revije mladeži i 2. Four River Film Festivala na Reviji amaterskog filma
DANAS STIGAO PRVI FILM!
Najbolji filmovi s 13. filmske revije mladeži na RAF-u
FORŠPAN KARLOVAČKOG FILMSKOG FESTIVALA PRIKAZAN NA 18. DANIMA HRVATSKOG FILMA!