home
Pressica o Reviji mladeži i Four River Film Festivalu u Karlovcu
400 %

Na press konferenciji, koja je 30. srpnja održana u maloj dvorani Kina Tuškanac u Zagrebu, organizatori 14. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva mladeži i 2. Four River Film Festivala, koji se od 10. do 13. rujna 2009. godine održavaju u Karlovcu, informirali su o toku priprema i sadržajima koji očekuju posjetitelje oba događanja.

Tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić-Škarica podsjetila je da se navršilo deset godina od pokretanja video sekcije u Gimnaziji Karlovac, odnosno sedam godina od nastanka Kinokluba Karlovac, a bez njihova bi postojanja i uspješna kontinuirana rada bilo nemoguće organizirati i provesti sadržaje poput 14. revije i 2. Festivala.

Prošle je godine na Reviji i Festivalu sudjelovalo stotinjak srednjoškolaca iz cijele Hrvatske, uz više sudionika iz inozemstva, a programe je vidjelo tri tisuće Karlovčana i gostiju. Ove je godine na Reviju prijavljeno za trećinu više radova nego prije godinu dana, a čak 137 filmova ili 400% više nego prošle godine prijavljeno je na Festival, naglasio je Vjekoslav Živković, član selekcijske komisije u kojoj je, s Vedranom Šamanovićem, imao težak zadatak odabira, po njihovu mišljenju, najboljih filmova koji su zatim uvršteni u službene programe Revije i Festivala. O najboljima među odabranim odlučit će revijski i festivalski žiri.

Od 96 prijavljenih radova za programe Revije tako je odabrano 34, a uz veća središta, poput Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, na Reviji su zastupljeni i autori iz Zadra, Samobora, Čakovca i Varaždina. Najviše je filmova, po običaju, iz Studija kreativnih ideja Gunja, dubrovačke Gimnazije i Narodnog sveučilišta Dubrava.

Four River Film Festival u punom smislu postaje regionalno središte natjecateljskog sagledavanja filmskog i videostvaralaštva mladeži. Činjenica da su na Festival prijavljeni filmovi autora iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunjske, Slovenije i Srbije, ali isto tako iz Armenije, Australije, Bangladeša, Belgije, Danske, Finske, Kanade, Njemačke, SAD i Velike Britanije svjedoči o sve većoj međunarodnoj prepoznatljivosti Festivala i njegovoj globalnoj orijentaciji.

Marija Ratković, koordinatorica i izvršna producentica Revije i Festivala upozorila je i na brojne popratne programe, koji će se odvijati u sva četiri dana njihova trajanja. Tako se uz lokaciju službenih programa u Zorin domu ove godine kao druga revijska i festivalska pozornica javlja Stari grad Dubovac, na kojem će između ostalih filmova biti prikazani animirani «Strah(ovi) od tame», horor idealan baš za taj prostor. I ove se godine održava program Filmskih 5+, prvenstveno za učenike osnovne škole iako je utemeljeno pretpostaviti kako će se i nešto stariji gledatelji rado prisjetiti svojevremenih filmskih uspješnica. A dio sadržaja ostat će iznenađenje sve do četiri rujanska dana tokom kojih se održavaju Revija i Festival.

I ove su godine organizatori Revije mladeži i Four River Film Festivala Kinoklub Karlovac i Hrvatski filmski savez.

Duško Popović

Ovdje možete komentirati članak

31.07.2009.

Uvodna riječ
14. filmska revija mladeži i 2. Four River Film Festival
SLUŽBENO JE ZAPOČELA 14. FILMSKA REVIJA MLADEŽI I 2. FOUR RIVER FILM FESTIVAL
14. filmska revija mladeži i 2. Four River Film Festival
SLJEDITE VELIKANE NA 14. FILMSKU REVIJU MLADEŽI I 2. FOUR RIVER FILM FESTIVAL!
14. filmska revija mladeži i 2. Four River Film Festival
Srednjoškolski film zauzima Karlovac!
ZAPOČELO JE FINALNO ODBROJAVANJE DO 14. FILMSKE REVIJE MLADEŽI I 2. FOUR RIVER FILM FESTIVALA
Pressica o Reviji mladeži i Four River Film Festivalu u Karlovcu
400 %
Izabran službeni program 2. Four River Film Festivala!
Izabran službeni program 14. Filmske revije mladeži!
14. filmska revija mladeži: Rekordan broj prijava!
Predstavljanje 14. Filmske revije mladeži i 2. Four River Film Festivala na Reviji amaterskog filma
DANAS STIGAO PRVI FILM!
Najbolji filmovi s 13. filmske revije mladeži na RAF-u
FORŠPAN KARLOVAČKOG FILMSKOG FESTIVALA PRIKAZAN NA 18. DANIMA HRVATSKOG FILMA!