Nagrada Vedran Šamanović

Facebook HFS
NAGRADA VEDRAN ŠAMANOVIĆ 2011.
OBRAZLOŽENJE NAGRADE „VEDRAN ŠAMANOVIĆ“ ZA 2011.
Dobitnik: filmski redatelj JURAJ LEROTIĆ za film ONDA VIDIM TANJU

Utemeljena u počast prerano preminulom filmskom snimatelju i autoru Vedranu Šamanoviću, te prvi put dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu 2010, godišnja nagrada „Vedran Šamanović“ i ove se godine dodjeluje filmskom umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu”. Prema pravilniku koji supotpisuje pet filmskih udruga-osnivačica (Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez), u konkurenciju za nagrade ulaze svi hrvatski filmovi javno prikazani od 30. lipnja prethodne do 1. srpnja tekuće kalendarske godine.

Nakon uvida u cjelokupnu hrvatsku filmsku produkciju prikazanu u zadanom razdoblju, tročlani žiri  u sastavu – Radislav Jovanov Gonzo (filmski snimatelj i redatelj, H.F.S. ), Alemka Lisinski (filmska kritičarka, HDFK) i Diana Nenadić (filmska kritičarka, HFS), najsnažnije argumente za  nagradu „Šamanović“ pronašao je u kratkom igranom filmuONDA VIDIM TANJU autora Jurja Lerotića.

Obrazloženje:

Premda je Lerotićev temeljni filmski postupak  – gotovo potpuna eliminacija pokretne slike u narativnom filmu i njezina zamjena fotografijom -  već udomaćen u svjetskoj (osobito esejističkoj i eksperimentalnoj) filmskoj praksi, u hrvatskom kontekstu njegovi su potencijali u narativnom filmu uglavnom bili neistraženi i neiskorišteni. Lerotić ga vrlo sugestivno primjenjuje na zahtjevnom i skliskom terenu psihološke drame, gdje je njezin subjektivni fokalizator/narator ujedno i središte jakog egzistencijalnog čvora u kojem se isprepliću snažni osjećaji i emotivna stanja: od zabrinutosti, straha i strepnje teenagera od smrti majke i ravnodušnosti osobe koju simpatizira, do ljubavne čežnje, simpatije, radosti i nade.

Upravo odricanjem od pokreta kao jamstva života, a time i kontinuiteta glumačke geste te verbalnog dijaloga iz kojih se emocije iščitavaju, autor je uspio dosegnuti maksimalnu puninu osjećaja, ali i zaobići zamke patetizacije koje potencijalno postavlja bogat afektivni repertoar njegova filma. Zadržao je distancu promatrača, ali i lirizam, ne popustivši zamamnom zovu emocionalne manipulacije,  toliko čestom u djelima koji se bave bolešću, djecom, obiteljskim odnosima ili prvim ljubavima.

Koliko god apsurdno zvučalo, Lerotić je zapravo stop fotografijom i pričanjem priče, u nježnoj ich-formi, u off-u, postigao istovremeno vrhunsku estetizaciju, ali i realizam, jer u tako naglašenoj vizualizaciji, osjetilima i osjećajima gledatelja jednostavno ništa ne može promaknuti. Suprostavljaući pokretnoj slici mirovanje, otvorio je onkraj priče i značenjska polja koja zadiru u ontologiju samoga filmskoga medija.

Onda vidim Tanju također je dojmljiva posveta Splitu, s puno sunca i svjetla u fotografiji te vizurama tako izabranim da se njegova ljepota doima sasvim novom, otkrivajući drugo lice modernog mediteranskog velegrada.

U Zagrebu, 5. srpnja 2011.

Radislav Jovanov Gonzo
Alemka Lisinski
Diana Nenadić

Nagrada
Vedran Šamanović

O nagradi

Nagrada „Vedran Šamanović“ dodjeljuje se, u čast prerano preminulog hrvatskog snimatelja i redatelja,  kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj... »više

NAGRADA “VEDRAN ŠAMANOVIĆ” 2020. VLADISLAVU KNEŽEVIĆU, AUTORU FILMA COLONELLO FUTURISTA

Odlukom tročlanog žirija (Dina Pokrajac, Ognjen Sviličić, Sanja Šamanović) jedanaesta nagrada “Šamanović” dodjeljuje se Vladislavu Kneževiću, autoru eksperimentalnog filma Collonelo futurista ... »više

NAGRADA „VEDRAN ŠAMANOVIĆ“ BEZINOVIĆU, STOLICI I KRATKOM IZLETU

Igor Bezinović i Ante Zlatko Stolica dobitnici su ovogodišnje Nagrade “Vedran Šamanović” za scenarističku adaptaciju romana Kratki izlet Antuna Šoljana u istoimenom igranom filmu... »više

NAGRADA VEDRAN ŠAMANOVIĆ 2010.

Odlučujući o dobitniku nagrade „Vedran Šamanović“, koja se u čast prerano preminulog hrvatskog snimatelja i redatelja ove godine dodjeluje prvi put, tročlani žiri u sastavu – Diana Nenadić (filmska... »više