Novosti

Facebook HFS
25.10.2023.
PROGLAŠENI SU POBJEDNICI 6. FUSE FESTIVALA

U nedjelju 22. listopada službeno je završilo ovogodišnje izdanje međunarodnog filmskog festivala kratkometražnog eksperimentalnog i hibridnog filma pod nazivom FUSE - Film Under Severe Experiment. Tijekom tri festivalska dana publika je osim u projekcijama filmova uvrštenih u natjecateljski program mogla uživati u raznovrsnom filmskom, kulturnom i edukativnom programu.

Redateljica Dalija Dozet, mladi redatelj David Gašo i producent Vedran Šuvar, kao članovi selekcijske komisije imali su težak zadatak od 482 prijavljena filmova odabrati filmove koji su uvršteni u natjecateljski program.

Ovogodišnji stručni žiri činili su: mlada filmska montažerka Marta Bregeš, snimatelj i autor Boris Poljak i umjetnički direktor i osnivač DORF-a Toni Šarić. Žiri je ove godine odlučivao o četiri nagrade. Posebno priznanje dodijelili su filmu “Circumscribe” autorice Laure Lepper. Nagradu za najbolju fotografiju dobio je film “Collectors” autorice Mie Martinović iz Hrvatske. Nagradu za najbolju režiju osvojio je Wojciech Kamery iz Poljske za film “Murphy”. Nagradu za najbolju montažu osvojio je film “Vista(s)” autora Lakshye Upadhyaya iz Indije. Ovogodišnji Grand Prix otišao je u Čile autorici Fanny Leiva Torres za film “Eye-Skin”. Osim nagrada stručnog žirija, proglašena je i nagrada publike za ukrajinski film “Inside you” autora Erika Sémashkina.

Iako je natjecateljski program centralni dio, festival je bio prepun događanja. U petak 20. listopada održanao je predstavljanje virtualne izložbe glitch arta u suradnji s festivalom FUBAR, umjetničke organizacije Format C. Publici je predstavljeno ovogodišnje izdanje izložbe QR kodova, GIF for FUSE nastalo tijekom projekta FUSE_work in progress s partnerima Udrugom Blank i MMC Studio kreativnih ideja Gunja u okviru programa Clubture HR programska razmjena i suradnja. Kao dio programa svečanog otvaranja prikazan je prošlogodišnji pobjednički film “The Forbidden Durian” autora Txaia Ferraza, a zatim je uslijedila projekcija filma “Horror Vacui”, redatelja Borisa Poljaka.

U subotu, 21. listopada u sklopu večernjeg programa posjetitelji su mogli uživati u zvučnoj kulisi albuma “4 days”, nastalog tijekom četiri multimedijalna performansa, autora Alena Sinkauza, Nenada Sinkauza i Alfonsa Santimonea. Osim toga premijerno u Karlovcu prikazan je audiovizualni rad nastao tijekom projekta FUSE_work in progress na kojem su sudjelovali mladi iz Karlovca i Zagreba uz voditelje snimatelja Marinka Marinkića, redatelja Igora Jelinovića i mladog redatelja Karla Voriha. Večernji program održan je u Društvenom centru “Prostorija”.

Posljednjeg festivalskog dana, u nedjelju 22. listopada autori su imali priliku za druženje na okruglom stolu ispred Kina Edison. Bila je to prilika opušteno razgovarati o današnjoj poziciji eksperimentalnog filma, utjecaju novih digitalnih tehnologija na razvoj umjetnosti te budućim projektima autora.

Organizator FUSE festivala je Kinoklub Karlovac, glavna festivalska lokacija ove godine bila je Kino Edison, a pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Karlovac, Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Zaklada Kultura nova.

SKIG-ovići predstavili svoj film i na 12.-om Dubrovnik film festivalu

Učenica sedmog razreda Mia Dugonjić zajedno sa svojom mentoricom dr. sc. Anitom Tufekčić bila je gošća dvanaestog DUFF-a... »više

In Memoriam – Gordan Ožegović Oggy

Izložba u znak sjećanja na „Šaptača životinjama“

„Nisi mogao znati što ćeš dobiti od njega, ali bi uvijek dobio veselje“, riječi su urednika i osnivača portala Fotozine,  Janka Belaja dok govori o svom prijatelju, fotografu Gordanu Oggy-ju Ožegoviću... »više

KOME SU OTPLOVILI POBJEDNIČKI BRODOVI 12. PO REDU DUFF-A, SAZNALI SMO JUTROS U KINU SLOBODA

Još je jedna uspješna filmska festa iza nas. Ceremonija zatvaranja Festivala filma djece i mladih, popularnog DUFF-a, održala se dvanaestu godinu za redom danas u Kinu Sloboda... »više

Tri animirana filma FKVKZ-a na Međunarodnom festivalu filma djece i mladih ENIMATION festival u Mariboru

I ovaj trinaesti po redu (sretan broj) međunarodni festival filma djece i mladeži Enimation Festival 2023 neće proći bez filmova iz FKVK-a Zaprešić. Upravo nam je stigla obavijest kako su između 221 filma iz 32 zemlje... »više