Novosti

Facebook HFS
18.10.2023.
POČINJE ŠESTO IZDANJE FESTIVALA FUSE
Ovogodišnje šesto izdanje filmskog festivala FUSE – Film Under Severe Experiment u organizaciji Kinokluba Karlovac bit će održano u Karlovcu od 20. do 22. listopada. Glavna ovogodišnja festivalska lokacija je Kino Edison.

Ove godine na festival pristiglo je čak 482 filma iz svih krajeva svijeta te je selekcijska komisija, koju čine redateljica Dalija Dozet, student Filmske i TV režije David Gašo te producent Vedran Šuvar, odabrala 38 filmova koji će biti prikazani u natjecateljskom programu. Autori se natječu za nagrade za najbolju režiju, montažu, fotografiju te Grand Prix festivala. Osim navedenih nagrada o kojima odlučuje stručni žiri i publika ima priliku izraziti svoje mišljenje te dodijeliti vlastitu nagradu - nagradu publike. Uz natjecateljske projekcije, posjetitelje očekuje bogat popratni program.

Prvi festivalski dan - petak 20. listopada 2023. započinje programom u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C @expo.fubar.space gdje će posjetitelji moći prošetati virtualnom izložbom. Program počinje u 13:30 h u prostoru Kinokluba Karlovac (Ulica Matice hrvatske 4).

Kinoklub Karlovac je ove godine pripremio izložbu QR kodova, GIF for FUSE, koja će biti otvorena u Kinu Edison 20. listopada, u sklopu otvorenja festivala u 20 sati. Izložba je produkt projekta “FUSE_work in progress” koji se provodi u okviru programa Clubture-HR programska razmjena i suradnja, a partneri na projektu bili su Udruga Blank iz Zagreba i Studio Kreativnih Ideja Gunja MMC SKIG iz Gunje.

Nakon otvaranja uslijedit će projekcija prošlogodišnjeg pobjedničkog filma “The Forbidden Durain” redatelja Txaia Ferraza.

Na kraju prve filmske večeri slijedi projekcija filma "Horror Vacui" redatelja Borisa Poljaka, ujedno i jednog od ovogodišnjih članova stručnog žirija. Pojam Horror vacui, strah od praznog prostora, upotrebljava se kao metafora koja izražava strah od neizvjesne budućnosti koja proizvodi osjećaj tjeskobe i usamljenosti. Kroz duge, asocijativno povezane kadar-sekvence, film upozorava na rastuću militarizaciju u svijetu i posljedice koje ima na ljudsku psihu. Budući da u filmu ne postoje odrednice vremena i mjesta događanja, u globaliziranu svijetu sve se može dogoditi bilo gdje i bilo kada.

U subotu, 21. listopada na rasporedu su 2 natjecateljske projekcije s početkom u 16 sati u Maloj dvorani Kina Edison. U sklopu večernjeg programa u Društvenom centru “Prostorija” u 20 sati bit će predstavljena izložba predmeta - 5 godina FUSE-a i prigodno druženje.

Posljednji festivalski dan, nedjelja 22. listopada započet će posljednjom projekcijom natjecateljskog programa u 11 sati. U 16 sati očekuje nas okrugli stol na temu eksperimentalnog filma, a u 17 sati bit će dodjela ovogodišnjih nagrada, o kojima će odlučiti stručni žiri. Festival će ugostiti Tonija Šarića, direktora festivala DORF (Dokumentarni Rock Film) i velikog filmofila, Borisa Poljaka, filmskog snimatelja i istaknutog autora eksperimentalnih i dokumentarnih filmova te mladu i uspješnu filmsku montažerku Martu Bregeš.

Ulaz na cijeli festivalski program je besplatan, a filmovi natjecateljskog programa tijekom trajanja festivala bit će dostupni i online na Vimeo kanalu Kinokluba Karlovac.

Organizator FUSE festivala je Kinoklub Karlovac, a pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Karlovac, Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Zaklada Kultura nova.

Produžene su prijave za 55. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

Do velikog 55. izdanja Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva dijeli nas tek nešto više od mjesec dana, ali i dalje stignete prijaviti svoja filmska ostvarenja i pridružiti nam se u Zagrebu! »više

Prijavite se na radionicu produkcije u Kino klubu Split

Od 2. do 4. studenog u Kino klubu Split (Ulica slobode 28, Dom mladih, 1.kat) održat će se radionica produkcije pod vodstvom producenta Tibora Kesera... »više

Europska premijera filma "Zovite me plesačem"

Večeras, u srijedu, 11. listopada čeka nas već šesta večer 18. izdanja DOKUart festivala u Bjelovaru, a od 20 sati u Kulturnom i multimedijskom centru prikazat ćemo europsku premijeru filma «Zovite me plesačem»... »više

Podrum ponedjeljkom

„Refleksije emocija“ naziv je izložbe slika kojom se u sklopu Vaniminog programa „Podrum ponedjeljkom“ u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu predstavlja mlada likovna umjetnica Ana Lukina... »više