Novosti

Facebook HFS
06.09.2023.
Zatvoren pulski dio 25. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”
Prva Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održana je 1999. u Šibeniku i od tada funkcionira kao vrijedna platforma za edukaciju nastavnika, ali i studenata, učenika i svih zainteresiranih građana.

Nakon varaždinskog dijela 25. Škole koji je održan od 17. do 25. kolovoza 2023., Škola se po prvi puta održala i na još jednoj lokaciji - u Puli. Na ovaj su način bogati programi i iskustva Škole postali dostupni novim sredinama i novim polaznicima koji dosad nisu imali prilike pridružiti se provedbi na sjeveru Hrvatske.

Od 28. kolovoza do 1. rujna preko 50 prijavljenih polaznika – učitelja, profesora, nastavnika, kinoklubaša i filmskih entuzijasta usavršavalo se u svijetu filma i medija kroz četiri ponuđena programa; kamera i snimanje, dokumentarni i eksperimentalni film, animirani film i seminarski program.

Program pulskog dijela Škole završen je u prostoru Zajednice tehničke kulture Pula prezentacijom radova polaznika odnosno multimedijskih ostvarenja nastalih uz stručno vodstvo mentora, Jasminke Bijelić Ljubić, Dinke Radonić, dr.sc. Ivana Rajkovića, Marinka Marinkića te voditeljica seminarskog programa dr. sc. Ane Đordić i izv. prof. art. Jelene Modrić, akad. mont.

Uvodnu je riječ imala koordinatorica programa Marta Bregeš. Predsjednica Savjeta Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, izv. prof. art. Jelena Modrić, akad. mont. zahvalila je svim polaznicima na sudjelovanju i gostoprimstvu. “Mislim da ste se svi sjajno zabavljali, učili i stvarali te me jako zanimaju radovi koje ćete nam predstaviti, ali i što ste naučili na predavanjima. Nadam se da se ponovo vidimo, jer tko god krene u Školu medijske kulture, uglavnom se vraća i to ne samo jednom!”, izjavila je Modrić.

Gradonačelnik Pule dr. sc. Filip Zoričić pozdravio je okupljene: “Čim sam ušao ovdje, primijetio sam dobru atmosferu, vidim puno mladih ljudi ovdje. Drage kolegice i kolege, pozdravljam vas i čestitam na uspješnom radu. Sigurno da kroz svoju kreativnost svi možemo mijenjati društvo i to nam je moralni zadatak. Budite uporni i ja zaista želim da ovo u Puli bude uvijek, bit ćemo potpora kao partneri”, izjavio je Zoričić.

Ispred domaćina suorganizatora polaznicima i publici se zatim obratio Marko Zdravković-Kunac, predsjednik Pulske filmske tvornice. “Iznimno mi je drago što se konačno održala Škola u Puli. Izgleda da će ovo biti prva u nizu njih jer je zaista prepoznato da Puli kao filmskom gradu nedostaje škole – ne samo prikazivanje filma, nego i učenje o filmu kako bi se punim plućima mogao zvati filmskim gradom. Hvala svima što ste sudjelovali, nadam se da ste naučili sve i idemo gledati filmove”, najavio je Zdravković-Kunac.

Za kraj, dr. sc. Ana Đordić, predsjednica Hrvatskoga filmskog saveza osvrnula se na proteklih pet dana: “Hvala svima vama polaznicima što ste prepoznali važnost Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” i važnost filmskog i medijskog opismenjavanja, hvala vam što ste širili dobru energiju, hvala domaćinima, voditeljima, predavačima i organizacijskom timu, i naravno svim partnerima i pokroviteljima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće”, istaknula je Đordić.

Ovogodišnje izdanje Škole uključivalo je čak 12 radioničkih programa te dva seminarska stupnja. U 14 intenzivnih i zanimljivih filmskih dana ukupno 150 polaznika pohađalo je predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu uz stručno vodstvo filmskih i medijskih profesionalaca. Raznovrsni edukativni program čini Školu idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

Rezultati ovogodišnje velike 25. obljetnice Škole na dvije lokacije bit će dostupni javnosti kroz medijateku na službenim stranicama Škole: smk.hfs.hr

Pulski dio 25. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održan je u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i suorganizatora Pulske filmske tvornice, pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Pule, Agencije za elektroničke medije i Zaklade “Kultura Nova”, a pod generalnim sponzorstvom AVITEH-a. Partneri su Kino Valli, Pula Film Festival i Zajednica tehničke kulture Pula. Program se održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.

Otvorene su prijave za 55. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Novo, 55. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva održat će se od 24. do 26. studenog 2023. godine u Zagrebu... »više

Više od stotinu filmskih naslova od rujna dostupno na platformi Filmske naSTAVe

U mjesecu rujnu platforma Filmska naSTAVa bit će bogatija za čak 7 novih filmskih naslova... »više

Javno predavanje Ane Peraice u sjeverozapadnoj kuli Dioklecijanove palače u sklopu projekta "Skriveni grad"

Pozivaju se svi zainteresirani građani na četiri javna predavanja u sklopu interdisciplinarnog programa Skriveni Grad... »više

„Animiraj se“

Značaj i mogućnosti filmske animacije u radu s mladima, tema je predavanja što ga je za odgojno obrazovne djelatnike i ostale zainteresirane za rad na animiranom filmu s djecom i mladima... »više