Novosti

Facebook HFS
17.08.2023.
Objavljena selekcija natjecateljskog programa za 61. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotru hrvatskog školskog filma
61. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotra hrvatskog školskog filma održat će se u Zagrebu od 5. do 8. listopada 2023.

U sklopu Revije i Smotre prikazat će se sveukupno 95 radova mladih autora u 6 kategorija. Reviju i Smotru organiziraju Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke i Narodnog sveučilišta Dubrava.

Za program ovogodišnje Revije namijenjene najmlađim filmskim autorima prijavljeno je rekordnih 316 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju su odabrana 73 rada u 6 kategorija od kojih je 21 animiranih, 12 dokumentarnih, 11 igranih filmova te 9 radioničkih i 13 filmova slobodnog stila te 7 TV reportaža.

Filmove za Reviju birali su filmska redateljica Dalija Dozet, filmska montažerka Ina Bijelić te filmski scenarist i redatelj Luka Rukavina. Projekcijski program u listopadu omogućit će nam uranjanje u različite teme od zabavnih i duhovitih do onih društveno važnih obrađenih iz perspektive djece.

“Selektirati filmove za ovogodišnju Reviju ponovno je bio izazovan i nimalo lak zadatak: što čini dobar dječji film i na koji način vrednovati nečiju znatiželju, maštu, igru, zanatske vještine? Ina, Luka i ja vrlo smo predano analizirali prijavljene filmove, a mnogo puta i vrlo srčano jedni drugima argumentirali zašto nam je nešto baš  zanimljivo, inovativno, posebno. U ovogodišnjoj selekciji zastupljeni su svi filmski rodovi, mnogo je filmova koji nas odvode u neke izmišljene, dječje svjetove, ali ima i mnogo onih koji koji vrlo jasno ukazuju na promjene u okolini i okolišu, reflektirajući našu sadašnjost kroz oči svojih mladih autora i autorica.” komentirala je Dalija Dozet, članica selekcijske komisije.

Na ovogodišnju su Smotru prijavljena 223 filma osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Za program je Smotre državno povjerenstvo odabralo 26 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih radova.

Odaziv kojem svjedočimo iz godine u godinu usprkos društvenim mijenama i kriznim događajima u svijetu govori o interesu obrazovnih djelatnika i osnovnoškolaca za ovakve filmske događaje. Brojevi koji proizlaze iz statistike selekcije svjedok su kontinuiranog i kvalitetnog rada školskih filmskih družina i kinoklubova te njihove uloge u oblikovanju kvalitete života djece i mladih. Upravo taj interes i povećan broj prijava rezultat su i Javnog poziva za poticanje rada školskih filmskih družina za koji već dvije godine financijska sredstva osigurava Hrvatski audiovizualni centar, a provodi Hrvatski filmski savez.

Rezultate selekcije Revije i Smotre možete vidjeti ovdje.

Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Smotru hrvatskog školskog filma organiziraju Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke i Narodnog sveučilišta Dubrava. Održavaju se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.

 

Horror vacui – dokumentarac Borisa Poljaka prikazan na Sarajevo Film Festivalu

U okviru natjecateljskog programa Sarajevo Film Festivala, koju čini 20 dokumentarnih filmova po izboru selektorice Rade Šešić svoju regionalnu premijeru imao je film Horror Vacui Borisa Poljaka... »više

Počinje 25. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”

Platforma za edukaciju iz filmske umjetnosti stručnog školskog osoblja, studenata, učenika i zainteresiranih građana ove se godine održava na dvije lokacije: u Varaždinu i u Puli... »više

17.FESTIVAL DORF U VINKOVCIMA – početak

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima 16.-19.08.2023... »više

USKORO POČINJE 17. DORF

Već 17 godina gledamo i pričamo i obožavamo filmove i glazbu i sve što je povezano u taj čarobni krug... »više