Novosti

Facebook HFS
24.05.2023.
Senzorne projekcije – Kino dostupno svima

Senzornim projekcijama poštujemo dječju senzibilnosti i različitosti u sklopu prilagođenih kino-projekcija. Provedbom projekcija, omogućava se integracija djece s poteškoćama u razvoju, a prostor kina postaje terapijsko mjesto otvoreno svima.

Pod motom "Kino dostupno svima", senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka.

Projekcijski su programi koncipirani na način da okruženje u koje dolaze djeca bude senzorno optimalno, a izbor filmskih naslova pažljivo je sastavljen kako bi filmovi bili senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu.

U svibnju je održana projekcija filma Tko se boji vuka još u kinu POU Samobor dok je u školska projekcija filma Mavka: Čuvarica šume održana u kinu Tuškanac.

Očekuje nas još projekcija filma Mavka: Čuvarica šume u Kinu Velebit  Koprivnica 14.lipnja u 10:00 sati.

Ovo je priča o magičnoj moći ljubavi bazirana na ukrainskoj bajci. Ljubavi koja ljudima omogućuje otkriti i pronaći sposobnosti i kvalitete koje ih osnažuju, kako bi dosegli sve što je moguće i suprotstavili se zlu i ljudskom poroku. Radnja prati Mavku, zelenokosu vilu čija je primarna misija zaštiti ukrainsku šumu i njezino sveto srce od bilo kakve agresije ili napada, uključujući i one od strane ljudi. Ovaj edukativan animirani film prepun je snažnih poruka o ljubavi i toleranciji te je popraćen izuzetno ugodnom glazbom. Film je nešto dužeg trajanja no pažnja na filmu se lako održava zahvaljujući dinamičnim izmjenama scena. Film je prihvatljiv u auditivnom i vizualnom smislu te neće djelovati „preplavljujuće na publiku“.

Sve zainteresirane za dolazak na projekcije pozivamo da se jave na mail senzorne@hfs.hr.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su 2016. godine dr.sc. Eva Brlek, prof. reh., psihoterapeut i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti, a projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Grad Zagreb.

U projekt je uključeno još kina diljem Hrvatske, a informacije o novim projekcijama bit će naknadno objavljene na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. Ovim putem pozivamo sve gradove i kina da se uključe i podrže projekt te tako doprinesu integraciji djece s teškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu. Sve dodatne informacije možete saznati na adresi senzorne@hfs.hr

Veliki 20. rođendan ZAG-a

ZAIGRANI AKTIVNI GROMOGLASNI – sve je to uistinu Udruga ZAG, koja je 11. svibnja 2023. u prepunoj dvorani Kina Tuškanac pod pokroviteljstvom Hrvatskog filmskog saveza i OŠ Marije Jurić Zagorke proslavila svoj 20. rođendan... »više

Grand Prix Dana hrvatskog filma u rukama Borisa Poljaka!

Od >15.-21.5.2023. održano je 32. izdanje Dana hrvatskog filma. Utemeljeni kao godišnja smotra novije hrvatske filmske produkcije, Dani hrvatskoga filma profilirali su se tijekom posljednja tri desetljeća u drugi po važnosti nacionalni filmski festival... »više

CENTAR IZVRSNOSTI ZA LIKOVNU UMJETNOST

Centar izvrsnosti za likovnu umjetnosti koji djeluje u Srednjoj strukovnoj školi zamišljen je kao mjesto rada s darovitim učenicima i učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju sklonost prema području likovne kulture, crtanja, plastičnog oblikovanja, konstruiranja i dizajna... »više