Novosti

Facebook HFS
09.03.2023.
Jedan izuzetan dan u Klubu PFT-a

Ovoga četvrtka, 9. ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija remek-djela talijanske kinematografije Jedan izuzetan dan u kojem redatelj Ettore Scola sjajno analizira rodne uloge u povijesnom kontekstu nadolazećeg fašizma.

Film prikazuje slučajan, jednodnevan i topli odnos domaćice, majke šestoro djece i žene mačo fašiste (Sophia Loren) sa šarmantnim novinarom koji je dobio otkaz zbog svog antifašizma i homoseksualne orijentacije (Marcello Mastroianni) te pronicljivo dekonstruira civilizacijska i ideološka očekivanja od rodnih uloga.

Prije projekcije film će najaviti, a poslije projekcije će s publikom film analizirati voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac te moderirati razgovor o rodnim i povijesnim temama koje ovaj film otvara.


Jedan izuzetan dan

8. svibnja 1938. Hitler dolazi u službeni posjet diktatoru Benitu Mussoliniju u Rim. Antonietta je naivna i prostodušna domaćica koja ostaje kod kuće pospremati i kuhati i večeru dok njen mačo suprug, pripadnik fašističke partije, odlazi s njihovo šestero djece u centar kako bi gledali paradu, kao uostalom i gotovo svi stanovnici grada. Stambena zgrada tako ostaje prazna, izuzev povučenog susjeda, Gabriela. On je radio-izvjestitelj koji je dobio otkaz i čeka deportaciju u Sardiniju jer je antifašist i homoseksualac. Antonietta dolazi k njemu u stan i oni počnu pričati o životu i svijetu.

Film je osvojio je Zlatni globus i Cesara za najbolji film na stranom jeziku te je nominiran za Zlatnu palmu i dva Oscara.

__

Ettore Scola: Jedan izuzetan dan /Una giornata particolare
igrani, Italija/Kanada, 1977., 110 min

Uloge: Marcello Mastroianni (Gabriele), Sophia Loren (Antoinette), John Vernon (Emanuele), Alessandra Mussolini (Maria Luisa)
Scenarij: Maurizio Costanzo, Ruggero Maccari, Ettore Scola
Fotografija: Pasqualino De Santis


Jedan izuzetan dan

Program je realiziran u suradnji s filmskom edukacijskom platformom European Film Factory.
__

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

IZLOŽBA POVODOM 21 GODINE RADA KINOKLUBA KARLOVAC

U petak, 10. ožujka 2023. u 19 sati na adresi Ulica Matice Hrvatske 4 bit će otvorena izložba povodom 21 godine rada udruge Kinoklub Karlovac. Obilježavanje ovog rođendana je prilika da javnost upozna novi prostor... »više

Otvoren natječaj za filmove 16. Smaragdnog eco film festivala

16. izdanje Smaragdnog eco film festivala ove godine seli na otok Korčulu. Nakon 15 godina ovaj jedinstveni ekološki filmski festival poseban po tome što festivalski tim biciklima dolazi do publike, nastavlja svoju ideju na jugu Hrvatske... »više

Kratki film: čovjek i okoliš

Ovoga četvrtka, 2. ožujka s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija sedam raznovrsnih i intrigantnih kratkih filmova u kojima se kroz ispreplitanje elemenata znanstvene fantastike... »više

U BIBINJAMA ZAVRŠENA FILMSKA RADIONICA „OD IDEJE DO FILMA“

U petak 24. veljače uspješno je završena filmska radionica Od ideje do filma, koju je tijekom zimskih praznika u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Bibinjama provodila naša udruga. Filmsku radionicu pohađalo je ukupno 18 učenika... »više