Novosti

Facebook HFS
12.09.2022.
Otvoreni 27. Filmska revija mladeži i 15. Four River Film Festival u Karlovcu!
Karlovac, 7. rujna - 27. Filmska revija mladeži i 15. Four River Film Festival svečano su otvoreni sinoć na Foginovom kupalištu na rijeci Korani u Karlovcu! Karlovac tako u narednih četiri dana postaje privremeni centar srednjoškolskog filma.


Otvaranje

Ceremoniji otvaranja kao i projekciji filma Divljaci Darija Lonjaka nazočili su brojni uzvanici i posjetitelji. Sve okupljene na početku je pozdravio gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić koji se zahvalio Hrvatskom filmskom savezu i Kinoklubu Karlovac. 'Ova dva festivala pokazuju da je do uspjeha lako doći, ali isključivo upornošću. Lako je započeti, ali teško ostati na vrhu. Ekipa koja organizira ove festivale pokazala je znanje, motivaciju i volju te su uspjeli trajati svih ovih godina. Ono čemu se najviše nadam je da ćemo iduće godine otvaranje festivala održati u pravom kinu, kinu Edison.'   


Damir Mandić

'Izuzetno nam je drago što ste već odavno pokazali da je ovaj festival prerastao granice ne samo Karlovca i Karlovačke županije već cijele Hrvatske i jako smo ponosni na vas. Karlovačka županija vjerno prati sva vaša ostvarenja jer ste nam  svih ovih proteklih godina pokazali koliko ste uspješni', izjavila je Marija Šćulac, pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije.


Marija Šćulac

Prisutnima se potom obratio ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich:  Svake se godine jako veselim ovim festivalima i rado tu dolazim. Osjeća se posebna energija organizatora superheroja, ali i sudionika te mi je ovo svake godine događaj koji moram posjetiti.  Također je izrazio nadu i želju o otvaranju spomenutog kina Edison te spomenuo kolegice koje su došle podržati otvaranje manifestacije u ime HAVC-a – Maju Vukić, pomoćnicu Ravnatelja te Ingrid Pađen koja vodi program filmske edukacije i pismenosti. HAVC će uskoro u suradnji sa zajednicom koja se bavi edukacijom i pismenošću kreirati strategiju i akcijski plan koju ćemo provoditi sa strukom. Obećajem da ćemo tu strategiju imati i komentirati iduće godine, dodao je.


Christopher Peter Marcich

Na kraju ceremonije otvaranja prisutne su pozdravile Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa HFS-a te Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac.
Jako smo nestrpljivi da napokon dobijemo krov nad glavom. Pozdravljam sve prisutne i jako se veselim što vas ima u tolikom broju. Iskreno se nadamo da idućih godina više nećemo ovisiti o prognozi već ćemo moći boraviti u zatvorenom prostoru, u kinu Edison, izjavila je Sanja Zanki Pejić i proglasila festivale otvorenim.


Ksenija Sanković i Sanja Zanki Pejić

Festivali su otvoreni programom Žuti reflektor koji u fokus stavlja filmske profesionalce koji su svoje bavljenje filmom započeli upravo u Karlovcu – sinoć je prikazan film Divljaci Darija Lonjaka. Riječ je o autorovu dugometražnom igranom prvijencu. Dario je u Videodružini Gimnazije Karlovac bio aktivan već u osnovnoj školi te potom bio jedan od osnivača Kinokluba Karlovac. Film Divljaci pored Darija Lonjaka predstavili su Bojan Petković, autor glazbe te Velimir Grgić, scenarist filma.

Večernji program Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala nastavlja se u srijedu,7. rujna u 20:30 sati na Korani kada je na rasporedu serija The Outsiders u režiji Jelene Gavrilović. Riječ je o originalnoj za koju je JoomBoos angažirao Brunu Mustića kao kreatora i srpsku glumicu Jelenu Gavrilović kao redateljicu. Serija se bavi tipičnom problematikom svake mlade generacije - nalaženjem svoga mjesta u društvu, te u obiteljskim, prijateljskim i romantičnim odnosima, kao otkrivanjem vlastita identiteta. 

Treći dan večernji program seli na obalu rijeke Mrežnice – u četvrtak, 8. rujna u 20:30 sati bit će prikazan uspješan debitantski film domaće glumice Nine Violić, Baci se na pod. Spomenuti je naslov u proteklim mjesecima nagrađen na brojnim festivalima uključujući Festival mediteranskog filma Split, Pulski filmski festival, festivale u Rabu i Vukovaru. Film govori o posljednjim trenucima zafrkancije, nježnosti i apsurda prije rastanka jedne obitelji.


Otvaranje

Večernji program u petak, 9. rujna u 20:30 sati seli pak na rijeku Kupu, a donosi višestruko nagrađivani film Zbornica, još jedan prvijenac, ovaj puta redateljice Sonje Tarokić. Spomenuti film osvojio je zavidan broj priznanja u protekloj godini – spomenimo samo posebno priznanje glavnog žirija festivala u Karlovim Varima, Veliku Zlatnu Arenu i četiri Zlatne Arene iz Pule, kao i Oktavijana za najbolji dugometražni igrani film 2022. U središtu filma je nova i entuzijastična osnovnoškolska pedagoginja Anamarija koja,  suočena s restrikcijama školskog sistema te okružena obeshrabrenim učiteljima, ulazi u vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

Na ovogodišnju Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival prijavljena su čak 1 364 filma, od čega je selekcijska komisija - dr.sc. Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije i doktorica filmologije, filmski kritičar Boško Picula i direktorica fotografije i redateljica Dinka Radonić - odabrala 63 ponajbolja naslova raspoređena u sljedećim kategorijama: igrani, animirani, dokumentarni film i slobodni stil.

O najboljim će naslovima odlučivati ocjenjivački sud koji ove godine čine norveška filmašica, Martha Otte, dugogodišnja direktorica Međunarodnog filmskog festivala Tromsø (TIFF), renomirani domaći glumac Frano Mašković te filmski redatelj Dario Lonjak koji je svoju filmsku karijeru započeo upravo na ovim manifestacijama te čiji film Divljaci otvara ovogodišnja izdanja. Tu je i žiri mladih koji čine filmoljupci iz Karlovca, Italije i Austrije.

Sve informacije o manifestacijama kao i programu istih pratite na www.frff.com.hr.

Jesen u Kino klubu Split

U predstojećoj sezoni očekuje nas niz programskih aktivnosti: otvorene prijave za radionicu hibridnog filma, radionice zvuka, kamere i rasvjete te za seminar analogne fotografije! »više

DODJELOM NAGRADA JE ZAVRŠIO 9. STAR FILM FEST

Na šetnici Slave Striegla večeras je zatvoreno deveto izdanje Star Film Festa. Trodnevni filmski festival je prikazao 33 filma u sklopu natjecateljskog programa, a ovogodišnji žiri Star Film Festa kojeg čine Mateja Štefinščak, snimatelj i fotograf Bojan Mrđenović... »više

UZBUDLJIV DRUGI DAN 9. STAR FILM FESTA

Drugi dan 9. izdanja SFF-a započeli smo u društvu najmlađih uz projekcije kultne animirane serije Profesor Baltazar nakon koje je zagrebački studio Gamechuck predstavio svoj projekt izrade video igre inspirirane tim generacijama omiljenim genijalnim znanstvenikom... »više

PUNOM DVORANOM OTVORENO 9. IZDANJE STAR FILM FESTA

Dugo očekivano deveto izdanje Star Film Festa započelo je zvjezdanim otvorenjem uz punu projekcijsku dvoranu... »više