Novosti

Facebook HFS
27.07.2022.
19. Ljetna škola filma Šipan 2022.
Godina prije jubileja prepuna odličnih filmskih programa

Početak kolovoza donosi nam još jedno filmsko ljeto na Šipanu. Nakon dvije pandemijske godine u kojima su organizatori ovog projekta, Miro Bronzić i Nils Neubert iz udruge Škola filma Šipan, uz gotovo pa puni program uspjeli držati kontinuitet, stiže nam nova, ovaj put devetnaesta po redu, Ljetna škola filma Šipan. U godini kada se, prema stečenoj tradiciji koja obilježava ljeto ne samo na Šipanu već i na puno široj filmskoj karti, već pomalo s respektom i iščekivanjem gleda prema sljedećem dvadesetom jubilarnom izdanju organizatori nam ponovo donose red edukativnih i red kulturno zabavnih filmskih programa.

Ove će godine tako u ustaljenom terminu od 4. do 14. kolovoza pedeset i četvero mladih polaznika biti raspoređeno u četiri radionice. Radionicu igranog filma vodi duo kojeg čine francuska redateljica porijeklom iz BiH Bojana Momirović i dubrovački AV meštar Nikola Kapidžić. Druga radionica igranog filma organizira se u suradnji s udrugom Kaooosss iz Zagreba, a vode je medijski pedagog Jura Troje i student produkcije na ADU Noa Nikolić. Ove godine za mlađe polaznike organizirana je i radionica Filmska početnica u kojoj će polaznici proći sve ono što se događa na i oko jednog filmskog seta, a vode je glumica Katarina Madirazza i student kamere na ADU Petar Lebinec. Za najmlađe polaznike LJŠFŠ i ove godine tu je radionica animacije, ovaj put pod vodstvom odnedavno i stanovnice Šipana diplomirane animatorice Lorene Ivanović.

Dnevni užurbani ritam u kojem mladi šipanski filmaši po sistemu od ideje do premijere, a vođeni stručnim i umjetničkim vodstvom mentora radionica, stvaraju vlastite filmove nadopunjuje se i večernjim kino programima otvorenog kina u jedinstvenom ambijentu pored starog platnja i crkvice Sv. Antuna u Šipanskoj luci. Program  začinjen ambijentalnošću navedene lokacije namijenjen je svima, ne samo polaznicima škole te je i ove godine sastavljen po provjerenom receptu - za svakoga ponešto. Večer otvaranja 5. kolovoza  donosi nam film Baci se na pod – uz prisustvo redateljice i glavne glumice Nine Violić. Drugi dan, 6. kolovoza, u prisustvu redatelja Daria Lonjaka i scenarista Velimira Grgića na programu je akcijska komedija Divljaci. Treći dan, u nedjelju 7.8., donosi nam posebnu projekciju – LJŠFŠ special na plaži Priježba, a prikazuje se hrvatska uspješnica Murina kojoj će nazočiti i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović. Najmlađi gledatelji na svoje će doći u ponedjeljak 8. kolovoza kada je na programu sinkronizirana slapstick komedija Tom & Jerry 2021. U nastavku programa, u utorak 8.8., na Šipan nam stiže ekipa mladih iz Dubrovnika koja je u sklopu akcije Budi kino producent organizirane u programu Kina Magistrala ovaj program početkom lipnja premijerno organizirala u kino Slavici. Svojevrsna repriza navedenog programa pod nazivom More li bolje na Šipan nam dovodi WWF dokumentarac Blue Future te morem inspirirane životne priče Igora Hajdarhodžića – Trabakul i Marijana Žitnika – Maritimo Recycling. Četvrtak, 11. kolovoza donosi nam još jednu posebnu priču vezanu za more i život uz more. Naime, tu večer na programu je malteški igrani film Luzzu s pričom koja prati mladog malteškog ribara koji na naslijeđenom tradicionalnom drvenom brodu uzdržava obitelj starom ribolovnom tradicijom. Nakon dvije pomalo morske večeri, petak 12. 8. donosi nam večer emocija i dobrog raspoloženja uz film Ljeto kada sam naučila letjeti - apsolutni hit film u cijeloj regiji koji na Šipan dolazi skupa s kultnim redateljem Radivojem Rašom Andrićem. Za kraj programa, a dan prije večeri zatvaranja, u subotu 13.

8. je koncert dubrovačke ekipe Trio PMS i prijatelji koji će za razliku od svojih standardnih nastupa pod nazivom S kauča na pozornicu sad ipak morati s kauča u barku pa na pozornicu, a sigurni smo da će svojim izvedbama i širinom repertoara oduševiti šipansku publiku. Tradicionalno 14. kolovoza večer  je svečanog zatvaranja koja je na Šipanu i svojevrstan praznik djece i filma te će i ove godine biti sigurno posebno zanimljiva jer će nam donijeti premijere radova svih ovogodišnjih radionica.

Programi Škole filma Šipan, inače članice Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s partnerima, održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, HAVC-a, Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske Županije, HZTK Garda Dubrovnika i Dubrovačko neretvanske županije te TZ Grada Dubrovnika. Kino programi organizirani su u suradnji sa samima autorima, producentskim kućama i partnerom Kinematografi Dubrovnik.

LjšfŠ 2022. – PROGRAM

05.08. – PETAK
21:00 Svečano otvaranje
Predstavljanje radionica LjšfŠ 2022.
“Baci se na pod”, igrani film, Nina Violić, 2022., HR *
U prisustvu redateljice i glavne glumice  Nine Violić

06.08. – SUBOTA
21:00 „Šmission Impossible“- radionica igranog filma LJŠFŠ 2021.*
21:15 „Divljaci“, igrani film, Dario Lonjak 2022., HR, *
U prisustvu redatelja Daria Lonjaka i scenarista Velimira Grgića

07.08. – NEDJELJA  
LJŠFŠ special na plaži Priježba
21:30 „Murina“, igrani film, Antoneta Alamat Kusijanović, 2021., HR, BR, US, SI *
U prisustvu redateljice  Antonete Alamat Kusijanović

08.08. – PONEDJELJAK
21:00 „Cipolove pustolovine“ ­- radionica animiranog filma LJŠFŠ 2021.
21:15 “Tom & Jerry ”, igrano animirani film, Tim Story, 2021., SAD
Sinkronizirano na Hrvatski

09.08. – UTORAK
„More li bolje!?“
21:00 „Blue Future“ – WWF dokumentarni film - www.wwfadria.org, HR, TU, IT, 2021.
22:30 Igor Hajdarhodžić – Trabakul
22:00 Marijan Žitnik – Maritimo Recycling

11.08. – ČETVRTAK
21:00 „Kutak za sretni trenutak“ - radionica street art filma LJŠFŠ 2021.*
21:15 “Luzzu”, igrani film, Alex Camilieri, 2021., MT **

12. 08. – PETAK
21:00 „Izazov“­- radionica igranog filma LJŠFŠ 2021.*
21:15 „Ljeto kada sam naučila letjeti“, igrani film, Radivoje Andrić, 2022., HR, RS, BG, SK *
U prisustvu redatelja Radivoja Andrića

13. 08. – SUBOTA
21:00  LJŠFŠ koncert - „Trio PMS & prijatelji“
U suradnji s TZ Grada Dubrovnika

14.08. – NEDJELJA
Svečano zatvaranje
21:00 Premijere radova svih radionica LjšfŠ 2022.
Dodjela nagrada i priznanja

*ENG titlovi / **ENG i HR titlovi

Završile radionice u dvorcu Stara Sušica – predstavljamo četiri filma kao rezultat edukacije!

Filmske radionice za djecu i mlade koje su se ove godine održale po četrnaesti put, ali po prvi puta u planinarskom domu Dvorac Stara Sušica, trajale su od 18. do 23. srpnja, uz sudjelovanje 35 djece u dobi od 12 do 17 godina... »više

Počele ljetne radionice u dvorcu Stara Sušica!

Četrnaesti puta Hrvatski filmski savez organizira Filmske radionice za djecu i mlade koje se ovaj tjedan održavaju u prekrasnom planinarskom domu Dvorac Stara Sušica. Na radionicama sudjeluje 35 sudionika u dobi od 12 do 17 godina... »više

Hrvatski filmski ljetopis - 109 / 2022.

U prodaji je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (109, 196 stranica) koji otvaramo tematom posvećenim amaterskom filmu. Filmologinja Petra Belc Krnjaić istražuje institucionalni, proizvodni i ideološki kontekst... »više

Održane CinEd edukacije za profesore i filmaše

Prošli tjedan u Zagrebu i Rijeci održane edukacije za rad s djecom i mladima kroz film... »više