Novosti

Facebook HFS
18.05.2022.
Filmska naSTAVa donosi čak 69 filmskih ostvarenja za osnovne i srednje škole!
Učiteljica Ana Manjaka: Alati dostupni učiteljima na platformi jako su detaljni i uvelike olakšavaju pripremu za nastavu

Zagreb, 18. svibnja – Online interaktivna platforma Filmska naSTAVa, koja uključuje filmski sadržaj za osnovnoškolske i srednjoškolske učenike i profesore diljem Hrvatske, obogaćena je novim filmovima te sada broji čak 69 filmskih ostvarenja – 41 film za osnovnu i 28 filmova za srednju školu.

Riječ je o naslovima nagrađenima na prošlogodišnjim revijskim programima Hrvatskog filmskog saveza: 59. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 26. Filmskoj reviji mladeži i 14. Four River Film Festivalu.

Jako mi je drago da je moj igrani film Brod u boci dobio priliku biti na platformi. Drago mi je da srednjoškolci gledaju filmove svojih vršnjaka, a najviše od svega da ih sa svojim nastavnicima zajedno analiziraju. Ponosan sam što je upravo moj igrani prvijenac dostupan i što svako malo dobivam pozive i  poruke raznih učenika i učenica, kaže Karlo Gagulić, čiji je spomenuti film osvojio Nagradu publike na Four River Film Festivalu 2020. godine.

Platforma je dosad imala više od 57.084 posjeta te 14.848 korisnika u svim županijama u RH, a učenici, zahvaljujući platformi, imaju priliku u trajanju od jednoga školskog sata pogledati niz kratkometražnih filmova te ih sa svojim nastavnicima analizirati i interpretirati zahvaljujući unaprijed pripremljenim metodičkim materijalima, kvizovima i uvodnim videoobraćanjima voditelja Filmske naSTAVe. Odnedavno učenici mogu i u sklopu filmske naSTAVe samostalno komentirati filmove - podijeliti svoje dojmove ili postavljati pitanja, a sve u svrhu što veće interaktivnosti.

Učiteljica Ana Manjaka i učenici 5. i 6. e razreda Osnovne škole Ivana Rabljanina sa Raba gledali su i analizirali najnovije filmove za učenike osnovne škole - dokumentarni film Buđenje za pamćenje i animirane filmove Pjevajuća vešmašina, Kopači zlata i U gori raste zelen bor. Učenici su jako dobro reagirali  na animirane filmove, posebno im se svidio film Kopači zlata u kojem su tražili elemente vesterna. Naposljetku su svoje znanje potvrdili rješavanjem kviza u formatu koji je dostupan na stranici Filmske naSTAVe. Tijekom cijele nastavne godine, u sklopu školskog Kinokluba, posežemo baš za filmovima koje su stvarali osnovnoškolci i srednjoškolci, kaže Ana Manjaka.

Alati koji su dostupni učiteljima na ovoj platformi su jako detaljni i uvelike olakšavaju pripremu za nastavu. Za nas je ovo sjajna priprema od motivacije do analize, korak po korak. S očekivanim odgovorima uz pitanja i priloženog kviza koji se može koristiti za vrednovanje u svim oblicima, učenje o filmu i uz film zbilja mogu biti važan dio redovne nastave u mnogim nastavnim predmetima, dodala je učiteljica Ana Manjaka.

Program se provodi s partnerima koji su iskazali interes za suradnjom – školama i njihovim nastavnicima diljem Republike Hrvatske. Riječ je o osnovnim i srednjim školama iz deset županija (Grad Zagreb, Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka), a očekuje se i povećanje broja županija, posebice s obzirom na dosadašnji interes nastavnika. Filmska naSTAVa može se koristiti u školskoj učionici, ali i u online nastavi, što se pokazalo osobito korisnim tijekom pandemijske krize. Zbog velika interesa, program je preveden na engleski te dostupan za korištenje učenicima i nastavnicima i izvan hrvatskoga govornog područja.

Trend povećanja broja filmskih djela djece i mladih te sve veći broj filmskih i videodružina u školama rezultat je kontinuirane filmske i medijske edukacije djece i mladih te njihovih profesora, stoga i u novom ciklusu Filmske naSTAVe@online možemo očekivati još veći porast korisnika te ukupno jačanje svijesti o važnosti ovakve edukacije u suvremenoj školi, kao i izvan nje.

Bilankov: film Još jedna runda na originalan način emitira emotivnu potrebu za promjenom životne perspektive

Tuškanac na +54 naša je nova online radionica namijenjena svima onima starijima od 54 godine koje zanima kritička analiza filma! »više

Posljednji poziv za prijavu filmova na 20. Gastro film fest

Podsjećamo domaće autore da je rok za prijavu do 05. lipnja 2022. 20. GASTRO FILM FESTIVAL priređuje Video klub "Mursa" iz Osijeka... »više

PSIHODELIČNI 8MM SNOVI BRAĆE BUHAROV NA KRATKOM UTORKU

Na novom Kratkom utorku, koji će se dogoditi 24. svibnja u 21h, u kinu Tuškanac u Zagrebu, družit ćemo se s kultnim figurama mađarskog i evropskog underground filma - braćom Igorom i Ivanom Buharovom (koji se zapravo ne zovu Buharov i nisu braća)... »više

Pulska premjera filma Slučaj GNJDD

Ovoga četvrtka, 19. svibnja u 21 sat u Klubu Pulske filmske tvornice održat će se pulska premjera eksperimentalnog proširenog filma Slučaj GNJDD kontroverznog performera, glazbenika i umjetnika Josipa Pina Ivančića... »više