Novosti

Facebook HFS
03.11.2021.
Petnaesti festival nijemog filma
PSSST! u vrijeme korone

Sve je više dugogodišnjih, tradicionalnih događanja koja jubilarne godine obilježavaju virtualno pa su tako i organizatori PSSST! festivala nijemog filma umjesto vesele petnaeste godišnjice bili prisiljeni svesti festival na znatno kraće i skromnije izdanje. No, temeljni je cilj ostao isti, a to je prikazivanje snimljenih kadrova nijemih filmova uz nepredvidljivu improvizaciju vrhunskih glazbenika.

U petak, 5. studenoga u Centru za kulturu Trešnjevka u 18 sati počinje program posvećen Stanu Laurelu i Oliveru Hardyju, u kojem će biti prikazani filmovi Rušitelj kuća Georga Jeskea i Hala Roacha, iz 1924. dug petnaest minuta, pa   osamnaestominutni Užas na četiri kotača Larryja Semona i Noela Masona Smitha, 1924., Naranče i limuni Georga Jeskea, 1923., duge sedamnaest minuta, Trebaju li se mornari ženiti? Jamesa  Parrotta, 1925., koji traje čak dvadeset i dvije minute i Kratki kiltovi Georga Jeskea, 1924. od dvadeset i jedne minute, svi nastali u SAD.

Od 20 sati, u okviru programa Hrvatska nijemofilmska baština, mogu se pogledati zdravstveno-obrazovni filmovi Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, uz uvodnu  riječ supervizora digitalne restauracije filmova iz Hrvatske kinoteke Vjerena Pavlinića, a među njima su Zapušteno dijete Mladena Širole, 1930., 14', Blago kući gdje se žena uči Drage Chloupeka, 1936., 25' i Campek nevaljanac Mladena Širole, 1929., 8', koje će komentirati i o njihovoj stručnoj i znanstvenoj vrijednosti govoriti prof. dr. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica ŠNZ Andrija Štampar.

U 22 sata će biti prikazani filmovi Charlie Chaplina Cirkus, 1928., 68' te Useljenik, 1917., 25', a sve će projekcije glazbeno pratiti kvartet vrhunskog gitariste Ivana Kapeca, u kojem su i mladi vibrafonist Šimun Matišić, iskusni i uvijek maštoviti basist Goran Delač te svestrani bubnjar Silvio Bočić.  

Drugog i posljednjeg dana, u subotu će publika, uz glazbenu pratnju pijanista Vitomira Ivanjeka, moći vidjeti u 18 sati cjelovečernji klasik Charlie Chaplina Svjetla velegrada, 1931., dug osamdeset i sedam minuta, a u 20 odabrane pobjednike PSSST!–a od 2016. do 2020. godine, među kojima su Aleluja Pacheca Iborra, 2014., Španjolska, pet minuta, Proizvedeno u Španjolskoj Coka Riobooa, 2016., jedanaest minuta, Kukuschka Dine Velikovskaje, 2016., Rusija, osam minuta,. Ex Terrat Reinholda Bidnera, 2016., Austrija/Francuska, šest minuta, pa trominutna Dobrodošlica Davorina Marca, 2017., Slovenija, Ćelija Dušana Kastelica, 2017., Slovenija, duga dvanaest minuta, petominutni Tx–Reverse Martina Reinharta i Virgila Widricha, 2019., Austrija/Njemačka, Mjesečeve kapi Yorama Evera Hadanija, 2018., Izrael/Srbija, dug šesnaest minuta te sedam minute dugo Gniježđenje Marata Narimanova, 2020., Rusija i Neugodnjak Nate Metlukh, 2020., SAD, dug četiri minute.

Petnaesti festival nijemog filma PSSST! završava projekcijama filmova Bustera Keatona osamnaestominutnog Policajci, Edwarda F. Clinea i Bustera Keatona, 1922., SAD, i cjelovečernjeg Snimatelja Edwarda Sedgwicka i Bustera Keatona,  1928., SAD,  koje počinju u 22 sata.

S obzirom na pandemijsku situaciju u svijetu i teške okolnosti u Hrvatskoj,  jubilarni je PSSST! modificiran, a organizatori spremaju šesnaesto izdanje uvjereni kako će biti opet normalno! I, više od toga!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Audiovizualna baština Pule

Foto-kino klub Jelen

Foto-kino klub Jelen djelovao je u Puli tridesetak godina, od 1962. do 1990., a kroz njega su brojni polaznici u nizu generacija prošli filmsku edukaciju te ostvarili svoje umjetničke prvijence. Jelen je zaslužan i za pokretanje MAFAF-a... »više

53. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Produžili smo prijave i poznati su članovi komisije

53. Revija održat će se u Požegi u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i GFR film-video Požega od 26. do 28. studenog 2021. godine, a rok za prijavu radova produžen je do 1. studenoga 2021. godine... »više

PREDSTAVLJANJE NOVE KNJIGE HRVOJA TURKOVIĆA

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, 29. listopada 2021. u 19.30 »više

Predstavljanje projekta

OIRFET

Erasmus+ projekt OIRFET (Open innovative resources for filmmaking education and training) pokrenut je kao oblik strateškog planiranja i suradnje u kojem sudjeluju četiri ugledna fakulteta, National Film School (PWSTTViF ) iz Łódźa, Poljska... »više