Novosti

Facebook HFS
13.10.2021.
Dječji tjedan POU i VANIMA radionica animiranog filma

Često se kaže kako uvijek postoji barem jedan razlog za osmijeh.
Ispravnost ove izreke potvrdili su polaznici i voditelji trodnevne radionice animiranog filma koju su pod nazivom „Osmijeh“ u povodu Dječjeg tjedna organizirali Pučko otvoreno učilište Varaždin i Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Nasmijana lica polaznika ove radionice govore kako je bilo više razloga za osmijeh tijekom radionice provedene od 7. do 9. listopada u prostorima VANIME u Preradovićevoj ulici u Varaždinu.

Osim što su dobili osnovne saznanja o filmu općenito, te o filmskoj animaciji kao jednom od filmskih rodova, polaznici su na radionici koju su proveli osnivači i voditelji VANIME Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec, sudjelovali u stvaranju kraćeg animiranog filma na zajedničku temu. Igra, osmijeh i smijeh gotovo presudno su važni i za tjelesno i za mentalno zdravlje, te svakako mogu značajno ubrzati i olakšati učenje. Razumljiv je zato i radni naziv ove radionice animiranog filma - „Osmijeh“, odnosno „Smile“ za koju je kao motivacija korišten završni optimistični kadar filma Charlie Chaplina „Moderna vremena“.
Kroz trodnevnu radionicu su se smijali, družili i strpljivo stvorili animirani film  Larija Čeč, Jana Gača, Hugo Herceg, Bruna Jovan, Jelena Jošić, Lucija Kranjčić, Oleksandr Moskalov, Ramona Pečevski i Erik Posavec.

Treba reći da su značajnu pomoć animatorima početnicima dale i iskusnije članice VANIME Vita Dvoržak, Inja Đolonga i Sara Majnarić koje su i same autorice animiranih isječaka unutar filma Osmijeh.

Zanimljivo je kako je važan doprinos radionici, napisavši gypsy swing aranžman poznate skladbe „Smile“ Charlie Chaplina, dao jedan od začetnika hrvatskog gypsy jazza i popularizator ovog glazbenog stila - gitarist Krešimir Tomić Bonzo,  odsviravši upravo za ovu priliku kompoziciju „Smile“, a polaznici animatori su ovaj razigrani aranžman odabrali za glazbenu podloga svog filma.

Filmsko-kreativni studio VANIMA 11. listopada 2021. započinje sa svojim redovnim aktivnostima. Dogovoreni termini su ponedjeljkom, utorkom i srijedom od 18:00 do 19:30. Zainteresirani za rad u VANIMI mogu se javiti na mail vanima@vanima.hr ili na telefon 091 297 2953.

Više o VANIMI na http://www.vanima.hr/

Ove jeseni nezavisna kina opet otvaraju vrata svima: Senzorne projekcije dostupne diljem Hrvatske

U listopadu Hrvatski filmski savez nastavlja s programom Senzornih projekcija koje poštuju dječju senzibilnost i različitost. Uz već redovita kina – kino Tuškanac u Zagrebu, kino Gaj u Varaždinu i kino Velebit u Koprivnici... »više

Predavanje o Filmskoj montaži

Ovoga petka 08. listopada u 18 sati održati će se javno predavanje o Filmskoj montaži u Klubu Pulske filmske tvornice. Montaža kao umijeće pripovijedanja svojstvena je samo filmu te ga odjeljuje od drugih starijih oblika umjetnosti... »više

Dan mentalnog zdravlja u Klubu Pulske filmske tvornice

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja u Klubu Pulske filmske tvornice prikazat će u četvrtak, 07. listopada u 20 sati dugometražni opservacijski dokumentarac Dani ludila redatelja Damiana Nenadića... »više

Izložba fotografija

Ivan Kovač

Član Autorskog studija - fotografija, film, video Ivan Kovač rođen je 1969. godine u Zagrebu, u kojem i danas živi i radi, a studirao i diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti, odjelu filmskog i televizijskog snimanja... »više