Novosti

Facebook HFS
14.07.2021.
Devetnaesti Gastro Film Festival
Filmovi yes, klopa no!

Od samog je početka Gastro Film Festival utemeljen na dvije premise, dobroj hrani i još boljim kratkometražnim filmovima koji govore o njoj, od uzgajanja budućih sastojaka i namirnica preko recepata za pripremu do hedonističkih užitaka. Ali, i filmova u kojima je hrana bila tek blago naznačena, često i metaforički skrivena, gotovo čak ilegalna, a opet, bitna! No prvih godina je to, iako je uvijek bio međunarodnog karaktera, prije svega bilo prijateljsko okupljanje filmaša koji su nakon svih ozbiljnih smotri i festivala uživali u gledanju svojih nepretencioznih filmova i dobrim slavonsko-baranjskim jelima. Koje su ponekad i osobno pripremali.  

Ove je godine desetog srpnja, po prvi put, GFF održan na novoj lokaciji, u Kulturnom centru Osijek, kojeg zbog nečega zovu Nova rupa, pokraj Eurodoma (zbog čega je uskraćen užitak i lokalnim najezdama komaraca), a ulaz je bio besplatan, kao i  uvijek. Na programu je bilo trinaest odabranih filmova iz devet zemalja, koji su opet po prvi put u povijesti festivala prevedeni na hrvatski, zbog opuštenijeg gledanja publike. Festivalska je manifestacija sve izraženije međunarodnog karaktera, a posljednjih se godina proširio broj zemalja sudionica, praktično s gotovo svih kontinenata. Ovaj su put filmovi na festival došli iz Azije, Europe i Južne Amerika, iz trinaest zemalja.

No, s  obzirom na situaciju s epidemijom bolesti COVID-19, ove je godine festivalski program bio prilagođen uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o održavanju javnih događaja, tako da su popratni gastronomski sadržaji, na žalost onih kojima se najviše sviđa baš taj dio ove tradicionalne manifestacije, izostali. Nisu samo zujeće krvopije ostale gladne!

Od pristiglih filmova, u natjecateljski program odabrano ih je trinaest, a žiri koji je djelovao u sastavu Silva Ćapin, filmska redateljica i scenaristica, autorica filmova Njemački inat, Priče iz bijele sobe, Holly, Viktorija i drugih, rođena 1989. u Osijeku, predsjednica te članovi Željko Balog, voditelj GFR film–video i pokretač i voditelj Hrvatskog festivala jednominutnih filmova Požega i dr. sc. Damir Tomić, dugogodišnji voditelj Foto-kino kluba Đakovo, donedavni zastupnik u Hrvatskom saboru i sadašnji predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, rođen 1970. u Berlinu, trećom su nagradom obdarili film Ne daj da potonem Davida Conilla, Španjolska, drugom rad Ségia Blocha, Brazil pod naslovom Sočna Toinha dok je pobjednik devetnaestog Gastro Film Festivala pod naslovom Hvala autora Nicholasa Neuhoda došao iz Luxermburga. Nakon projekcije na festivalskoj večeri, program je prikazan i na Youtube kanalu Video kluba Mursa.

Organizatori festivala su Video klub Mursa i Turistička zajednica Grada Osijeka, a program je realiziran uz financijsku potporu Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije te uz potporu Kulturnog centra Osijek.

Medijski pokrovitelji su bili STV-Televizija Slavonije i Baranje, Osijek031.com, drum.hr odnosno Tranzistor.hr, dok je autorica ovogodišnjeg plakata osječka multimedijalna umjetnica i članica Video kluba Mursa Ida Đurkić, prof. art.

Direktor festivala Branko Hrpka zahvalio je svima koji su festival pratili i podržavali proteklih devetnaest godina,i svim autorima koji su radovima do sada sudjelovali te pozvao na dvadeseto izdanje Gastro Film Festa iduće godine.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Zrakoplovne snage protiv J.F.K.-a!
Sandro Toth

Ovaj Revijalni ponedjeljak donosimo vam razgovor sa Sandrom Tothom, autorom animiranog filma Zrakoplovne snage protiv J.F.K.-a!, koji je na prošlogodišnjoj Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva osvojio nagradu publike... »više

PROGRAM 8. STAR FILM FESTA

Zvjezdana posada zvana Star Film Fest se sve više i više bliži svom odredištu, a kada konačno sleti očekuje vas zvjezdani sadržaj ovogodišnjeg izdanja festa! »više

Radionica igranog filma

Ambiciozno je u samo 10 dana osmisliti, iskadrirati, izrežirati, snimiti i izmontirati kratki igrani film. Je li to uopće moguće? Tradicija i dugovječnost Radionice igranog filma „Dr. Ante Peterlić“ dokazuje da jest... »više

Filmska nastava uključena u udžbenik iz hrvatskog jezika

Udžbenički komplet Škrinjica slova i riječi 4, 2. dio (za 4. razred), izdavača Alfa, čije su autorice Dubravka Težak, Marina Gabelica, Vesna Marjanović i Andrea Škribulja Horvat predstavlja filmove Filmske naSTAVe... »više