Novosti

Facebook HFS
07.07.2021.
Ljetno kino u Cavtatu
Poslije trideset godina

Zahvaljujući sretnom dogovoru i suradnji Općine Konavle, njene Turističke zajednice i Kina Mediteran, poslije više od trideset godina pauze film se vraća u Cavtat gdje su nekad mnoge generacije uživale u filmskim projekcijama. Ponovo se otvara ljetno kino i ljetna pozornica koja će u zimskom periodu biti korištena kao polivalentno igralište, prvenstveno za košarku. Ministarstvo kulture je obećalo sufinanciranje obnove opreme, čime se cavtatsko kino uključuje u projekt revitalizacije kina u Dalmaciji, a glavni cilj Kina Mediteran je oživjeti stare kino dvorane i ponovo dovesti filmske programe u manje sredine u regiji, gdje su kina bila dugo zatvorena. Pri tome se oživljuje i specifičan ugođaj mediteranskih gradića i ljetnih kina u njima. Na programu su uglavnom filmovi europskih kinematografija, a od starijih naslova koje bi mnogi htjeli opet vidjeti se odustaje zbog visokih naknada prava za prikazivanja.

Dugoročni cilj projekta je opremiti što više kina i omogućiti im cjelogodišnji redovni rad. Kino Mediteran prikazuje aktualne filmske naslove, s naglaskom na najkvalitetnije filmove europske i svjetske kinematografije.

Borba za povratak prostora, kojeg je Općina svojevremeno dala u najam, trajala je više od dvadeset godina, a unatoč tome što je bilo dosta ponuda za kupnju nisu ga htjeli prodati nego baš vratiti kino zajednici. Situacija oko pandemije malo je omela planove ali su sad prostor priveli svrsi i opremili ga najnužnijim, odnosno priključili na struju, kako bi se mogao održati Unseen festival.

Tako je prvog dana srpnja ljetno kino otvoreno programom festivala Unseen V. na kojem su bili izložba Prijelaz i program kustosice Dine Pokrajac s tri kratkometražna pobjednika s prethodnih izdanja Subversive film festivala, a u petak, 2. srpnja program redateljice Darije Blažević Sobe s pogledom. U subotu je u suradnji sa Subversive film festivalom prikazan portugalski film Metamorfoza ptica.

U srpnju i kolovozu se u suradnji TZ općine Konavle i Kina Mediteran nastavljaju projekcije filmova, koje se održavaju u četiri trodnevna gostovanja od kojih je prvo bilo od 4. do 7. srpnja. Pri održavanju projekcija poštuju se aktualne epidemiološke mjere.

Obnova kina u nekadašnjim prostorima cilj je i Unseen festivala, koji je krenuo kao inicijativa revitalizacije kino prostora u Konavlima. Prioritet je bilo vraćanje ljetnog kina Cavtat pa je tako i prva tribina održana 2017. godine problematizirala privatne i javne prostore reprezentacije kulturnih sadržaja. Sljedeći je cilj inicijative vraćanje ljetnog kina u Grudi. Kontinuirana kino infrastruktura je jedan od najvažnijih elemenata kod stvaranja publike i vraćanja ljudi u kino, koje podrazumijeva susret publike u posebnoj atmosferi i nezamjenjiv je događaj, pa se zato mora raditi i na povratku prostora koji su nekada tu postojali i bili u toj funkciji. Sve veća festivalizacija i hermetizacija filmskih sadržaja koje gledaju samo pojedini proizvođači i umjetnici jedan su od pokazatelja tog trenda. A kino treba biti dostupno svima, kontinuirano prisutno u lokalnim zajednicama i javno financirano naglašava Karla Crnčević, jedna od najgorljivijih zagovornica projekta.

Cijena ulaznica za sve projekcije je 25 kuna, a prodaju se, k'o nekad, pola sata prije početka projekcije na ulazu u kino.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Dr. sc. Ana Đordić

Pankerica u duši

Ana Đordić (rođena 1983. u Zagrebu) i sama je bila sudionicom Filmske revije mladeži (dok se zvala Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži i održavala se zajedno, filmovi djece i srednjoškolaca, i dok nije bilo Four River Film Festivala)... »više

Ljeto u Tuškancu

Kino Tuškanac u srpnju donosi prvi dio velikog ciklusa posvećenog značajnim naslovima tzv. novohollywoodskog filma, nastalim od druge polovice 1960ih do kraja 1970ih... »više

RADIONICA GLAZBE I ANIMACIJE ČAKOVCU

Čakovečka je Škola animiranog filma od 20.-27.6. organizirala 27. Internacionalnu filmsku radionicu, u pomalo drugačijem izdanju. Voditeljica ŠAF-a Jasminka Bijelić Ljubić osmislila je osim već tradicionalne radionice animiranog filma koji je vodila animatorica i strip autorica Helena Klakočar-Vukšić... »više

Evolucija, Game run, U šumi, Znatiželja je otpuhala mačku
Škola animiranog filma Čakovec

U ovotjednom Revijalnom ponedjeljku razgovarali smo s voditeljicom Škole animiranog filma Čakovec Jasminkom Bijelić Ljubić... »više