Novosti

Facebook HFS
03.02.2021.
Siječanjska tradicija
Mlade nade dubrovačkog filma

Već je godinama (točnije, punih pet) uobičajeno da se, u okviru Foruma mladih,   zadnjeg tjedna siječnja sugrađanima i svima zainteresiranim predstavljaju mlade nade dubrovačke sedme umjetnosti. Ove je godine, zbog epidemioloških razloga, izostalo tradicionalno druženje u kinu Sloboda odnosno prostorima udruge Luža, ali je susret organiziran na internetskoj stranici udruge. Kao i uvijek, prikazana su ostvarenja koja su kroz organizirani pedagoški rad s mentorima u školama i udrugama priredili učenici osnovnih i srednjih škola te samostalni autori.

Ljetna škola filma Šipan 2020. predstavila se foto slide show-om radionice fotografije i vizualnog izražavanja koju je vodio Dean Zulich, u kojem ima i simpatičnih igrano-dokumentarnih dijelova te fotografskih ostvarenje i portreta polaznika, zatim filmom Humbara s elementima fantastike i horora, nastalim u radionici igranog filma pod vodstvom Jure Troje i Noe Nikolića odnosno fikcijom Otmica koju su polaznici radionice dokumentarno-igranog filma snimili pod vodstvom Jerka Bana i u produkciji Mire Bronzića i Nilsa Neuberta.  

U Osnovnoj školi Ivana Gundulića su učenici sedmih razreda pod vodstvom mentorice Anamarije Didović Batinić snimili parodije Reklama – Usisavač odnosno Reklama – Osvježivač Mijomiris, a učenici šestog razreda s mentoricama Milom Sršen i Martinom Skvrce gotovo osam minuta dugi dokumentarac Srđ – simbol herojstva i pobjede, povodom obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja. Učenici od drugog do šestog razreda su s mentoricama Majom Bezina Mišić, Ivanom Curić i Martinom Skvrce sačinili film Anđeo može biti svatko od nas, kao motivirajući video za humanitarnu akciju Djeca pomažu djeci za Odjel pedijatrije Opće bolnice Dubrovnik, a s istom namjenom učenici sedmog razreda s mentoricom Anamarijom Didović Batinić svoj rad naslovljen Djeca pomažu djeci.    

Osnovna škola Lapad prikazala je filmove Božić u Gradu, nastao prema motivima pjesme Luke Paljetka, a u filmu nastupa, s vlastitom koreografijom, učenica petog razreda Tea Tomaš, dok je mentorica Lenka Violić, prof. pod čijim je mentorstvom snimljen i zamišljeni razgovor s pomoćnicima Djeda Mraza Razgovor s vilenjacima.

NaSlikarskom odjelu Umjetničke škole Luke Sorkočevića je pod mentorstvomIvane Dražić Selmani, prof. snimljenfilm Colors kao završni rad učenika drugog razreda, odnosno umjesto završne izložbe radova u Galeriji mladih, a Muški učenički dom Dubrovnik se predstavio recentnim radom Corona Bilježnica, snimljenim pod mentorstvom i uza sudjelovanje Mire Bronzića, koji je skoro nastradao uslijed nepridržavanja pandemijskih mjera, ali se već u drugom dijelu filma, oboružan  maskom, rukavicama i dezinficijensima (iliti raskuživačima) pobjednički smije.    

Konačno, samostalni autori Tin Anić Ercegović i Marin Frka pokazali su svoje radove Catcher in the Rye, inspiriran motivima Salingerovog romana o odrastanju te Pandora’s Box, jednominutni zapis o slikarici koja tušem crta vizure Dubrovnika pa ih sprema u kutiju odnosno 8mm summer with friends, obiteljski filmski zapis na 8 mm traci o ljetovanju s prijateljima i na istom formatu snimljeni Na vrhu planine sve ima smisla, o rekreativnom skijanju. Lijep primjer mladenačke kreativnosti i obnavljanje nekih, činilo se, davno izgubljenih filmskih pristupa.

A iduće se godine valja nadati šestom susretu, bez pandemije i uz puno vedra smijeha sudionika i gledatelja.  

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Otvorene prijave za 26. Filmsku reviju mladeži i 14. Four River Film Festival

Od danas do 1. lipnja možete prijaviti svoje filmove na FRaMe i FRFF, centralno mjesto srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, a Revija i Festival će se održati od 7. do 11. rujna 2021. u Karlovcu... »više

Predstavljanje 8. Production In-a i Kritičko rešeto u Pulskoj filmskoj tvornici

Ovoga četvrtka, 28. siječnja s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice premijerno će se prikazati devet kratkometračnih igranih i dokumentarnih filmova nastalih na 8. maratonu izrade kratkog filma, Production in-u... »više

Održana Skupština HFS-a

Izvanredno zasjedanje

U subotu, 23. siječnja 2021. je online, zbog posebnih pandemijskih uvjeta, održano deseto, izvanredno te izborno zasjedanje Skupštine Hrvatskog filmskog saveza. Od četrdeset i četiri kluba i udruge učlanjenih u HFS, sudjelovali su predstavnici njih dvadeset... »više

POEZIJA U SLIKAMA ALEKSANDRA SOKUROVA - 1. DIO

Prvi Kratki utorak u ovoj kalendarskoj godini, koji će se održati 26. siječnja u 19h u kinu Tuškanac u Zagrebu, bit će posvećen trenutno najvećem živućem ruskom redatelju Aleksandru Sokurovu... »više