Novosti

Facebook HFS
25.11.2020.
Rekordna gledanost 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva
Više od 28.700 pregleda i 3.600 posjetitelja te nikad veći broj prijavljenih filmova unatoč pandemijskim uvjetima pravi su pokazatelji potrebe i zainteresiranosti publike za reviju ovakvog tipa.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva završna je godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Domaćin ovogodišnje Revije trebalo je biti POU “Augustin Vivoda” Buzet, no zbog epidemiološke situacije Revija je u potpunosti održana u online okruženju. Bez obzira na okolnosti, revijski je program pratila mnogobrojna publika te je tako web stranica Revije zabilježila rekordnu posjećenost od preko 28.700 pregleda, a filmove iz selekcije pogledalo je više od 5.880 korisnika iz preko 40 država svijeta.

„Ova je godina za sve nas zapravo bila dosta izazovna. Sve programe morali smo ponovo promisliti i pronaći nove načine održavanja da dopru do većeg broja publike. Do kraja smo pokušavali ovu Reviju organizirati u Buzetu, ali smo se odlučili, kao i svi drugi festivali, napraviti online izdanje. Srećom, imali smo iskustva s Filmske revije mladeži & Four River Film Festivala te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Publika je sjajno reagirala i doseg je povećan jer je do sadržaja po prvi puta bilo moguće pristupiti iz cijele Hrvatske i cijelog svijeta“, izjavio je Matko Burić, v.d. tajnik HFS-a.

Web Revije zabilježio je 28.772 posjeta, najviše iz Hrvatske (njih 78%), ali i iz 41 države svijeta. Za nagradu publike evidentirano je 1.836 glasova. Prijenose otvaranja i zatvaranja gledalo je 448 ljudi, a filmovi u službenoj konkurenciji na platformi Vimeo imali su 5.880 posjetitelja. Revija bilježi i mnoge druge rekordne statistike poput dosega na društvenim mrežama od 15.960 ljudi, porast broja pratitelja od 27% godišnje te 43% više prijavljenih autora. Ukupan broj pregleda na webu povećan je za više od 644% u odnosu na prethodnu godinu. Posebno je zanimljivo što je publika preferirala veće ekrane: za razliku od rastućeg trenda posjećenosti weba s mobilnih uređaja, web i filmovi bili su isprva posjećeni gotovo isključivo s mobilnih uređaja, a zatim su za vrijeme trajanja Revije filmovi ipak bilježili najveću posjećenost s desktop uređaja.

Dodatan doprinos gledanosti imalo je specifično, potpuno transparentno žiriranje prema pravilima UNICA-e. Selekcijska komisija i žiri svake se godine mijenjaju, a ove su godine to bili redatelji Snježana Tribuson i Matija Pisačić, montažerka Dubravka Premar, filmski snimatelj Silvestar Kolbas i multimedijski umjetnik Goran Škofić. Tako su autori 13 nagrađenih filmova mogli čuti detaljnu i izravnu povratnu informaciju, odnosno mišljenje struke pri odlučivanju o nagradama većinom glasova. Time autori dobivaju dodatan poticaj za daljnji razvoj i rad na filmu. Prema stručnom mišljenju žirija, iz godine u godinu filmovi su sve kvalitetniji i selekcijski proces postaje zbog toga sve teži, ali i zbog sve više prijavljenih radova.

U budućnosti ćemo povećati svoju prisutnost online i pokušat ćemo podijeliti rezultate putem raznoraznih online medija i platformi koje su nam sada na raspolaganju. Ipak, iznimno je važno da probamo vratiti te trenutke susreta i druženja, gdje djeca i mladi, ali i odrasli mogu fizički biti prisutni u kinu. Zajedničko gledanje filmova je iskustvo koje se ne može nadomjestiti online gledanjem“, dodao je Burić.

Ove brojke potiču nas da dio sadržaja i ubuduće bude dostupan online, s obzirom na to da se Revija svake godine seli u drugi grad. Revija će i dalje nastojati graditi filmski amaterizam i ukazivati na važnost istog u radu i razvojnom procesu svakog pojedinca u okviru programa HFS‑a.

Veselimo se idućem susretu na 53. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Požegi, od 19. do 21. studenoga 2021.

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Ivan Munđar

Od 2017., kad je kao šesnaestogodišnjak prvi put bio na Školi medijske kulture, u Krapinskim Toplicama, Ivan je složio lijepu nisku radionica, od kamere i snimanja, preko eksperimentalnog filma do dvostrukog sudjelovanja u radionici za digitalnu fotografiju... »više

Eastern Neighbours Film Festival

Dokazani i novi talenti

ENFF 2020 je uspješno završen nakon što se suočio s nizom okolnosti koje su od organizatora i sudionika zahtijevale mnoštvo prilagođavanja. Prvi je koji je održan online, pa iako neki poznavatelji tvrde da je upravio to budućnost ne samo filmskih festivala... »više

Izgubljeno / nađeno - found footage radionica

Found footage film je eksperimentalno-filmski žanr koji nastaje integriranjem prethodno snimljenog materijala u novo filmsko djelo, a prijave za radionicu su otvorene do 29. studenog... »više

POBJEDNICI 52. REVIJE HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA U KLUBU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Klub Pulske filmske tvornice program nastavlja u festivalskom duhu. U srijedu, 25. studenoga u 19 sati održat će se besplatna projekcija kratkometražnih pobjednika ovogodišnje, 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva... »više