Novosti

Facebook HFS
28.10.2020.
Dubrovnik film festival 2020
Na jedrima pobjede

U dubrovačkom kinu Sloboda je 25. listopada 2020. održana live stream dodjela nagrada najboljim filmovima i svečano zatvaranje devetog Dubrovnik film festivala, prilagođeno novo normalnim epidemiološkim uvjetima za koje su se baš svi složili kako ih iduće godine, na desetom i jubilarnom Duff-u srdačno ne žele!

Među radovima autora do šesnaest godina najboljim animiranim filmom je proglašen Espinhópolis – obrnuti svijet skupine autora, učenika četvrtog b razreda iz E.B. N°2 Espĩnho, Portugal, snimljen u produkciji Cinanima, a posebno je priznanje dobio Totalno običan dan Adriana Bojića i Rite Bjedov, Frooom, Hrvatska, zbog majstorske upotrebe cut-out animacijske tehnike i uspješnog kombiniranja vizualnih i zvukovnih elemenata kojima se poziva gledatelja na jedno predivno, osjetilima ugodno filmsko iskustvo, dok je najbolji dokumentarni rad Šapat otoka, skupno djelo učenika srednje škole Manuel Suárez Marquier iz Barcelone, Španjolska, snimljen u produkciji Cinema en Curs a bao a Qu, uz dodjelu posebnog priznanja radu Jednakosti skupine autora iz srednje škole Quint Secondary School iz Valencie, Španjolska, za postavljanje pitanja na jedan poseban, sebi svojstven način, čime se ovaj klasični dokumentarac ističe sposobnošću da natjera gledatelja na propitivanje samoga sebe, pružajući mu priliku da se promijeni, a najbolji igrani je Gasi kameru Ane Kolovrat iz Osnovne škole Odra, Zagreb.

Među nešto starijim autorima, od šesnaest do dvadeset godina, za najbolji animirani film nagrađen je Marco Savini za rad Iznad, snimljen u produkciji BigRock, Italija, za dokumentarni film Yam Tamim iz Ironi High-School, Izrael, za rad U potrazi za mjestom, a najboljim u kategoriji igranih filmova proglašen je Acquamara Edoarda Viterborija, snimljen u produkciji Roma Film Academy, Italija.      

U otvorenoj kategoriji najboljim je proglašen eksperimentalni film On Ona On samostalnog autora Yi Yang Sua iz Šangaja, Kina, a u kategoriji tematska solidarnost pobijedio je film Kora ruske autorice Darie Drobine snimljen u produkciji LisArt iz Krasnodara, Ruska Federacija, dok je posebno priznanje dobila samostalna autorica Eva Magdić Govedarica za rad Hasan Hasanović: Kako dalje?, i to za izvrsno izabranog protagonista koji je u ratu u Bosni i Hercegovini preživio genocid u Srebrenici, ali je odlučio živjeti nasuprot mržnji i isključivosti, efektan i promišljen režijski pristup kombiniranja potresne, ali nadahnjujuće ispovijesti s kadrovima prirode i literature koji upozorava da je svaka mržnja kraj života.

Ovogodišnji je žiri radio u sastavu Antoneta Alamat Kusijanović, redateljica iz Dubrovnika koja nakon nagrađivanog kratkometražnog filma U plavetnilo upravo radi na prvom dugometražnom Murina, nagrađivani animator, edukator i česti član međunarodnih žirija Alexandre Juruena iz Brazila i filmski kritičar i voditelj brojnih radionica Boško Picula, a deset nagrađenih ostvarenja odabrali su između prethodno selekcionirana 54 filma u službenoj konkurenciji.

Nagradu publike je prema online pristiglim glasovima dobio film Ljetna lektira skupine autora s Ljetne škole Šipan. 

Grand Prix je osvojio animirani film Lutka i koka spašavaju Mjesec skupine autora iz Društva Slon, Slovenija, nastao u stop motion tehnici te inspiriran mongolskom narodom pričom.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Radionica animiranog filma za edukatore

Nakon radionice animiranog filma za edukatore održane u Varaždinu, počinju prijave za novu radionicu koja će ovog puta biti realizirana online, a namijenjena je odgojno-obrazovnim djelatnicima s područja Grada Zagreba... »više

Kino klub Split najavljuje dvodnevno otvoreno predavanje dr. Ane Peraice, stručnjakinje u polju vizualne kulture

U petak 30. listopada i subotu 31. listopada Kino klub Split nastavlja s besplatnim edukativnim programima za građane... »više

PRIJAVI SE NA RADIONICU KORAK DO FILMA

Kino klub Sisak organizira filmsku radionicu „Korak do filma“ namijenjenu učenicima srednjih škola. Polaznici će u razdoblju od studenog do prosinca u prostorijama Kino kluba Sisak učiti osnove o filmu, pisanju scenarija... »više

Svjetski dan audiovizualne baštine u Klubu Pulske filmske tvornice

Ovu srijedu, 28. listopada u 19 sati, u Klubu Pulske filmske tvornice obilježit će se Svjetski dan audiovizualne baštine besplatnom projekcijom deset filmova iz arhive Hrvatske kinoteke... »više