Novosti

Facebook HFS
24.08.2020.
22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Vjeverica

Lijepa brineta, vitka i vižljasta, skakuće po granama, povremeno se zaklanja raskošnim repom, pravi se da me ne vidi, da joj nije stalo, a svako malo ljubopitljivo proviruje gledam li je. Ma, ženka je, sigurno. Tako se igramo na daljinu, u parku odnosno Šetalištu Vatroslava Jagića, blizu Kazališta, moja ljepotica i ja. “Ne, nemoj mi prići….“.

Mogla je upisati Tekstilno-tehnološki fakultet, ali i bez njega vrsno šiva objedinjujući likovnu estetiku i zanatsku vještinu, a ima i blog Diva koja šiva; mogla je upisati i Akademiju dramske umjetnosti, jer je od ranih godina plesala, pjevala i glumila, a ponešto od toga radi i danas; jako je vezana za more, iako nema jadranske korijene (rođena je u Zagrebu), ali iz elegancije njenih pokreta i outfita lako je pogoditi da se stalno osjeća kao da se upravo vraća s plaže; probrani nakit (još ga ne pravi sama, ali bi i to uskoro mogla) dopunjuje opći dojam.

Na koncu je ipak upisala kroatistiku i komparativnu književnost, pa se sad već dugo bavi dramskom pedagogijom. Marija Šorša je 2002. maturirala i solo pjevanje u glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, bila deset godina članica plesnog i dramskog studija učilišta ZKM-a, pohađala brojne seminare i radionice plesa, kreativnog pisanja i odgojnog kazališta. Od 1997. radi u Teatru Tirena kao dramska pedagoginja, glumica i kostimografkinja. Igrala je u dječjim predstavama Kraljica zubnih mišića, Cirkus, Tko će biti djed Mraz?, Čarobni glas, Mačji kašalj, Super Božić, Tri Božićne želje, Mali mjuzikl, Avanture Vrećka i Smećka i drugima, sudjelovala u interaktivnim predstavama Pravo na grešku, De/kontaminacija, Zeleni otok/crni otok, Je li kriva Castellica?, Svi sve znaju, nitko niš’ ne pita, Zemlja jabuka, Oniksova spilja, Bijeg nije rješenje i Zemlja nota te u mjuziklima Grič witch, Catblues i Dr. Dolittle (ZKM). Surađuje na filmovima, televizijskim serijama i dječjim emisijama kao glumački pedagog i asistent za djecu, a 2001. je u čitanci za treći razred osnovne škole objavljen ulomak njenog igrokaza Bajka o dva LJ. Objavila je igrokaze u zbirkama Maštoplov, Panika u Strahogradu i Kaos prije premijere.

Na prošlogodišnjoj i na ovoj ŠMK vodi radionicu dramske pedagogije, s nešto starijom populacijom od njoj uobičajene, ali s jednako dobrim i razigranim rezultatima.   

Ima obilje zamisli i nada se da će ih uspjeti ostvariti već i ove, a posebno u godinama koje dolaze. Nema razloga sumnjati.

Polaznici prvog stupnja seminara medijske kulture slušaju dr. sc. Iliju Barišića koji im priča o strukturi filmskog djela, a dobar dio dana Mirjana Jukić, prof. i Katica Šarić, mag. paed. soc. vode predavanje te još više vježbe i snimanja vezane uz multimediju u teoriji i praksi. Na drugom stupnju dr. sc. Dejan Durić govori o strahu od virusa na filmu i TV serijama, a dan će završiti analizom i interpretacijom filma u nastavi koju vode Ana i Margareta Đordić.

Lepršave i razigrane Kraljice statiranja danas snimaju svoje kadrove u igranom filmu, u prostorima Studentskog servisa, a polaznice radionice za animaciju brzo nastoje ukloniti posljedice nenadanog kvara središnjeg računala. Tehnika puno pomaže, ali nekada i upropasti višednevni rad. Pa se mora krenuti iznova.

Na terasi ispred Ureda ŠMK, na četvrtom katu, k'o na zapovjednom mostu nekog prekooceanskog broda, kapetanica Sanja usmjerava Školu u sigurnu luku.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Skakavci

Teoretičari se zavjera slažu kako stvar nije zaokružena ako uz poplave, potrese, požare, ratove i kuge svih vrsta nema još i skakavaca. E, pa stigli su! Doduše mali, maslinastozeleni, ne veći od bubrežnog kamenca, ali napasni i skloni brzoj smrti... »više

22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Šešir

Radnik Parka koji skuplja ošišanu travu oko Staroga grada, pomažući u pripremi Vinskoga grada i svega što će se, kad već nema Špancirfesta, tamo događati, na glavi ima tipičan orijentalni stožasti šešir od trske, dobrodošao na ovom suncu i vrućini... »više

22. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Zvjezdano kino

Jedno od meni najljepših kina je ono u gradu i na otoku Visu, s golemom bugenvilijom koja prekriva trećinu platna, pozivanjem okolne mularije koju majke vabe da dođu na večernju spizu, prikazom Bartola Kašića koji upravo uplovljava u luku... »više

Otvorena Škola medijske kulture

Škole medijske kulture "dr. Ante Peterlić" održava se u Varaždinu od 18. do 28. kolovoza 2020... »više