Novosti

Facebook HFS
17.06.2020.
Filmsko ljeto na Lošinju
Od dokumentaraca do dječjeg filmskog stvaralaštva

Uz redoviti filmski repertoar u Kinu Vladimira Nazora u Malom Lošnju, koje se poslije tromjesečne koronske pauze ponovo vratilo u funkciju, ovaj tridesetak kilometra dugi  otok na Kvarneru, s nešto više od osam tisuća stanovnika od čega je više od šest tisuća u Malom Lošinju (ostala su četiri naselja Nerezine, Veli Lošinj, Ćunski i Sveti Jakov, koji je praktično dio Malog Lošinja), s umjetnim kanalom na svom najužem dijelu, na Privlaci, koji ga dijeli na dva dijela, baš kao što je kanal kod Osora, kojeg su vjerojatno prokopali još stari Rimljani, podijelio nekadašnji jedinstveni otok na Cres i Lošinj, sprema se ovog ljeta i jeseni na mnoge filmske sadržaje.

Tako je u nedjelju, 14. lipnja u višenamjenskoj dvorani Mjesnog odbora Veli Lošinj, zahvaljujući entuzijazmu Marka Heskya i njegovih prijatelja, održana projekcija filma za djecu Uzbuna na Zelenom vrhu redateljice Čejen Černić, a zatim se sve do rujna svake subote najavljuje održavanje projekcija novih filmova za djecu.

Od 12. srpnja do 29. kolovoza bit će održano i jedanaest projekcija filmova autora koji su sudionici Festivala Apox, koji će biti održan od 2. do 5. listopada, a na kojem će biti prikazao 65 dokumentarnih filmova,od kojih je petnaest debitantskih, izabranih između 250 prijavljenih kratkometražnih i dugometražnih filmova iz dvadesetak zemalja. Selekcijska komisija radila je u sastavu selektorica, autorica i umjetnica Antje Ehmann, rođena 1968. u Gelsenkirchenu, Njemačka, kritičarka, prevoditeljica i autorica radijskih emisija Petra Meterc iz Slovenije, rođena 1987. te glumac i redatelj Yorgos (Georgios) Zois iz Grčke, rođen 1982., koji će u svojstvu stručnog žirija na kraju festivala podijeliti i tri novčane nagrade, po 250 eura za najbolji debitantski i najbolji kratkometražni te 500 eura za najbolji dugometražni film.

Teme su festivalskih dokumentaraca prava manjina, zatvori i zatvorenici, voditelji cirkusa i kino dvorana i druge, a prva je festivalska projekcija rezervirana za film  peruanskog novinara i redatelja Beta Ortiza Público Cautivo i bit će održana, kao i ostale festivalske projekcije, u Muzeju Apoksiomena i Palači Fritzi u Malom Lošinju te u kinu u Velom Lošinju.

Kao popratne aktivnosti Festivala bit će održane dvije filmske radionice, od 2. do 6.  rujna u Velom Lošinju, za djecu osnovnoškolskog uzrasta, koja će tri sata dnevno raditi svoje animirane filmove, a očekuje se tridesetak polaznika te 12. i 13. rujna u kinu u Malom Lošnju radionica za srednjoškolce, s desetak polaznika. Obje su radionice besplatne, a dnevna ulaznica za festivalske projekcije je 30 kuna.

Konačno, u Malom Lošinju se od 1. do 4. listopada 2020. održava i 58, revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Grada Malog Lošinja I Primorsko-goranske županije.

Revija je posvećena isključivo stvaralaštvu osnovnoškolaca, a jednom godišnje, svaki put u drugom gradu, okupe se najbolji i  najmlađi filmski autori i njihovi mentori, pa u četiri dana trajanja prikažu na filmskom platnu najbolja ostvarenja domaće osnovnoškolske kinematografije.

Tako se Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece poslije nedavnog Brača i davnoga Paga ponovo vraća otocima, potičući kao i uvijek u mjestima održavanja novi stvaralački entuzijazam i najavljujući svježe mlade autore i njihova djela.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

ZAG-ova radijska i filmska srijeda

Ove godine online

U skladu s ovogodišnjom izvanrednom školskom praksom online nastave i tek ublaženim mjerama zaštite od korona virusa, Filmska skupna ZAG, odnosno Udruga Zaigrani, Aktivni, Gromoglasni pri osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke u Zagrebu po prvi je put svoju godišnju prezentaciju... »više

FKVKZ ljetne filmske radionice

I ovoga ljeta, svemu usprkos, u Foto kino video klubu Zaprešić održati će se ljetne radionice. Već je poznato da su ovo radionice namijenjene osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji mogu tijekom ta dva tjedna snimiti svoj film... »više

NISAM OD JUČER II

Pozivamo vas na ONLINE radionicu Kinokluba Zagreb -- NISAM OD JUČER II -- u čijem je središtu odnos prema arhitekturi. Održat će se pet predavanja, a prijave traju do 11. srpnja... »više