Novosti

Facebook HFS
10.06.2020.
Filmska naSTAVa dobiva digitalnu platformu
Digitalnom platformom na adresi filmskanastava.hfs.hr Hrvatski filmski savez dovodi Filmsku naSTAVu u sve hrvatske osnovne i srednje škole!

Filmska naSTAVa interaktivan je program filmskog obrazovanja namijenjen osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima diljem Republike Hrvatske.

Program je namijenjen djeci i mladima te njihovim nastavnicima. Svi oni imaju priliku u svojim učionicama pogledati raznovrsna nagrađivana filmska djela mladih autora, prikazana u okviru Revije hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece te Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala. Filmovi su birani prema estetskoj vrijednosti, ali i primjerenosti dobi učenika. Gledanjem i pomnijim analiziranjem uradaka svojih vršnjaka, sudionici Filmske naSTAVe i sami dobivaju poticaj za bavljenje filmom.

Platforma omogućuje učenicima i nastavnicima aktivno sudjelovanje u kreativnom nastavnom procesu, nastavnicima pruža unaprijed oblikovana pitanja za vođenu diskusiju, a dostupna je na poveznici filmskanastava.hfs.hr i besplatna je za korištenje.

Korištenje platforme počinje gledanjem uvodnih videopriloga koje su snimili voditelji Filmske naSTAVe, a svrha im je pobliže upoznati sudionike sa svijetom filma i filmskog stvaralaštva djece i mladih. Gledaju se odabrani filmovi te se od nastavnika, nakon odgledanih filmova, očekuje vođenje i moderiranje diskusije učenika, u čemu će im pomoći usmjerena pitanja oblikovana prema posebno izrađenim predlošcima. Filmovi na digitalnoj platformi ostaju dostupni učenicima pa ih oni mogu ponovo pogledati, kao i samostalno odgovoriti na pitanja kreirana sa svrhom pomnije analize sadržaja, i to na interaktivan način. Ovim aktivnostima stječe se temeljno filmološko znanje (od teorije do povijesti filma), filmska pismenost i razvija se razumijevanje filmskog jezika.

Program u trajanju jednoga školskog sata, u kojem će učenici i nastavnici zajedno gledati filmove, sačinjavaju kratkometražni filmovi nagrađeni na Reviji hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece,  Filmskoj reviji mladeži te Four River Film Festivalu.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

“Namjera projekta je potaknuti ravnomjerni razvoj filmske pismenosti na području cijele Hrvatske i razviti sustav koji će filmsku umjetnost približiti školama, neovisno o njihovoj geografskoj lokaciji. Poseban je fokus na školama koje nisu u mogućnosti sudjelovati u redovitim programima HFS-a poput Škole medijske kulture ‘dr. Ante Peterlić’, Filmskih radionica za djecu i mlade u Kraljevici, Obrazovnih programa u kinu Tuškanac te Filmske naSTAVe u gostima ili u kinu Tuškanac. Ovaj projekt pridonosi razvijanju kompetencija mladih ljudi, a nastavnici se stručno usavršavaju u području koje je nedovoljno zastupljeno, kako u nastavi, tako i u programu stručnih usavršavanja te time postaju konkurentniji na tržištu rada, a i otvaraju im se nove mogućnosti za rad s djecom i mladima. Zasad imamo zaista pozitivan feedback učitelja i djece koji su već uključena u projekt.”, izjavila je Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskoga filmskog saveza.

Program se održava uz financijsku potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Ministarstva kulture.

Za više informacija, slobodno nas kontaktirajte na press@hfs.hr

Izložba Tomislava Gotovca

Happ naš i druge priče

U Galeriji AŽ / Atelijeri Žitnjak u Zagrebu je u petak, 5. lipnja otvorena izložba posvećena obilježavanju desete godišnjice smrti Tomislava Gotovca a.k.a. Antonia G. Lauera, filmskog redatelja, likovnog umjetnika i velikog performera, rođenog 9. veljače 1937. u Somboru... »više

Bacači Sjenki

Samo nebo nam je granica

Višestruko nagrađivana umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti Bacači Sjenki, koja uspješno isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte... »više

Predavanje o osnovama filmske režije u Klubu Pulske filmske tvornice

Predavanjem otvorenim za javnost Marka Zdravković-Kunca o osnovama filmske režije – filmskim izražajnim sredstvima u petak, 5. lipnja u 18 sati u Klubu Pulske filmske tvornice (Stiglicheva 12) nastavlja se 16. Škola filma namjenjena kreativcima svih uzrasta... »više