Novosti

Facebook HFS
27.05.2020.
Palunko od sada dostupan širom Hrvatske
Scenaristička radionica Palunko u ponedjeljak, 18. svibnja 2020., službeno kreće sa svojom osamnaestom sezonom. Palunko otvara vrata svima koji žele – ili moraju – u kratkom roku usvojiti osnove pisanja scenarija.

Tijekom pet tjedana programa i ukupno 20 sati vježbe sudionici će kroz praktične zadatke usvajati osnove scenarističkog načina razmišljanja te steći dovoljno prakse i samopouzdanja za samostalno pisanje kraćih scenarija prikladnih za filmsku ili video realizaciju.

Radionica službeno počinje 18. svibnja, no već sada na stranicama Palunko možete samostalno krenuti s prvom vježbom izloženom kroz video klip, kao i predbilježiti se za sudjelovanje na popratnim sesijama uživo na video platformi Zoom.

Program je besplatan, uz prethodnu predbilježbu.  Detalje o programu i načinu rada možete pronaći u uvodnom videu

Scenaristički program Palunko namijenjen je svima zainteresiranima za izražavanje putem filma ili videa, bez obzira žele li pohvatati osnove scenaristike radi umjetničkog izražavanja ili potrebe da putem filma ili videa komuniciraju obrazovne i srodne sadržaje.

Program je osmislila i vodi scenaristica i dramaturginja Irena Krčelić u suradnji s redateljicom Dalijom Dozet. Realiziran je pod okriljem Hrvatskog filmskog saveza i podrškom Hrvatskog audiovizualnog centra te Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Od osnivanja 2003. godine scenaristički program Palunko Hrvatskog filmskog saveza profilirao se kao jedan od najaktivnijih centara neformalne scenarističke edukacije u Hrvatskoj.

U sklopu Palunkovih aktivnosti 2015. godine izdan je i prvi hrvatski suvremeni scenaristički priručnik ''Napiši scenarij - osnove scenarističke teorije i prakse'' autorice dr. sc. Jasmine Kallay, što je - uz knjigu Branka Belana objavljenu 1960. godine, ''Scenarij – što i kako'', drugi domaći priručnik posvećen scenaristici. Ovogodišnje, prvo online izdanje scenarističke radionice Palunko, usmjereno je svima onima koji osnove scenaristike žele usvojiti kroz samostalan rad, uz pomoć video zadataka i vođene podrške na video platformi prikladnoj za e-učenje.

Program je osmislila i vodi scenaristica i dramaturginja Irena Krčelić u suradnji s redateljicom Dalijom Dozet. Realiziran je pod okriljem Hrvatskog filmskog saveza i podrškom Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za kulturu Grada Zagreba  te Zaklade Kultura nova.

Za više informacija možete se obratiti Ireni Krčelić, voditeljici programa Palunko na  mob +385 99 611 40 90 ili mail irena.krcelic@gmail.com.

Monsterclass s Danom Budisavljević

Gošća Monsterclassa koji se održava u petak, 29. svibnja u 20 h je redateljica Dana Budisavljević. Razgovor će se održati online, a moći će mu se pristupiti preko FB stranice Kinokluba Zagreb. »više

Kino Tuškanac

Od 25. svibnja nastavljen redovni program!

U ponedjeljak, 18. svibnja je online prikazivanjem Persone (1966), jednog od najboljih filmova Ingmara Bergmana i ključnih ostvarenja modernizma, koje se često nalazi na listama najboljih i najvažnijih filmova svih vremena, počela online retrospektiva... »više

Bliži se 11. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Bliži nam se jedanaesti VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, koji će ove godine biti održan na drugačiji način nego što smo navikli, ali prema planiranim datumima, od 1. do 7. lipnja... »više

Jedanaesti VAFI & (treći) RAFI

Djetelina i potkova

Drevno je vjerovanje (ili praznovjerje, svejedno) kako djetelina s četiri lista (prvi je za nadu, drugi za vjeru, treći za ljubav, četvrti za sreću) koju je prema legendi Eva donijela iz raja, a simbolično predstavlja četiri godišnja doba, strane svijeta... »više