Novosti

Facebook HFS
26.03.2020.
Produžene prijave na radionicu kinematografije: Enigmatične slike s Fredom Kelemenom

Produžene su prijave na  radionicu kinematografije pod mentorstvom Freda Kelemena, renomiranog njemačkog snimatelja i redatelja u organizaciji Kino kluba Split.

S obzirom na okolnosti, umjesto u Kino klubu Split, radionica će se održati on-line u predviđenom terminu od 11. 04. do 15. 04. 2020.
Radionica je besplatna za članove Kino kluba Split, te svih ostalih filmskih družina i kinoklubova u Hrvatskoj, dok za sve ostale participacija iznosi 250 kn (35 eura). Održavat će se na engleskom jeziku.

Polaznici radionice učit će kako čak i u ograničenim produkcijskim uvjetima mogu kreirati dojmljivu filmsku fotografiju i uz elementarnu rasvjetu i u svakodnevnim uvjetima stvoriti osebujnu atmosferu za različite sinematične situacije. Kroz radionicu je planiran intenzivan praktični rad s rezultatima koji će naknadno biti i javno prezentirani (u dogovoru s mentorom i organizatorom). Detaljan raspored radionice i uvjeti dogovoriti će se s odabranim polaznicima.

Radionica prima 5 polaznika, a selekcija će se vršiti na osnovu prijave i (kratkog) motivacijskog pisma. Prijaviti se može putem on-line obrasca OVDJE do 05. 04. 2020.

Za više informacija o radionici, možete poslati upit na e-mail adresu: produkcija@kinoklubsplit.hr

Biografija voditelja:

Fred Kelemen rođen je u Berlinu. Studirao je slikarstvo, glazbu, filozofiju, religioznu znanost i dramaturgiju. Formalno obrazovanje stekao je na Njemačkoj akademiji za film i televiziju (DFFB), a njegov diplomski film Fate osvojio je njemačku nacionalnu filmsku nagradu 1995. godine. Od tada je realizirao brojne vlastite filmove kao redatelj i snimatelj te ostvario mnoge suradnje s redateljima kao što su Joseph Pitchhadze, Sweets (2013), Béla Tarr Journey to the Plain (1995), The Man from London (2007), The Turin Horse (2011), Muhamed (2017), Missing People (2019), Rudolf Thome The Visible and the Invisible (2006), redateljicom Gariné Torossian Stone, Time, Touch (2005).
Kao glumac pojavljuje se u filmu Suspiria (2018) Luce Guadagnina.

Od 1995. radi kao izvanredni profesor, te održava masterclassove i predavanja, između ostalih na Centru za kinematografske studije u Catalni u Barceloni (C.E.C.C.), Fakultetu likovnih umjetnosti u Genevi (ESBAG), na Harvard Univerzitetu, Latvijskoj kulturnoj akademiji u Rigi (LKA), Univerzitetu Santiago de Chile – Odjel za umjetnost i znanost vizualnih medija, Thammasat Univerzitetu u Bangkoku, Njemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu (DFFB), Tel Aviv Univerzitetu – Odjel za Film i Televiziju u Izraelu, na film.factory programu u Sarajevu i ostalima. Retrospektive Kelemenovog rada prezentirane su na mjestima kao što su Anthology Film Archives u New Yorku, Tate Modern u Londonu, Mađarskom nacionalnom filmskom teatru, te brojnim kinotekama, filmskim muzejima i filmskim festivalima širom svijeta. Sa svojom produkcijskom kućom Kino Kombat Filmmanufactur producirao je nekoliko filmova, a član je Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) / USA, Europske filmske akademije, Njemačke filmske akademije i Europskog kulturnog parlamenta (ECP). Podupirući je član Kino kluba Split od 2013. godine.

Detaljna biografija: http://fredkelemen.com

Ovogodišnji program Kino kluba Split u cijelosti je posvećen autorskim stvaralačkim pristupima, te je označen zajedničkim nazivom Enigmatične slike.
kinoklubsplit.hr

---

Rad Kino kluba Split podržavaju Grad Split, HAVC i Zaklada Kultura nova. Voditeljica edukativnog programa je Sunčica Fradelić

POKREĆEMO BESPLATNU RADIONICU MALOG AUTORSKOG KARANTENA FILMA

Odlučili smo situaciju panike, bespomoćnosti i dokolice preokrenuti u nešto pozitivno i konstruktivno. Svi se nalazimo u neprirodnoj situaciji, a neprirodne situacije izvrsan su katalizator za kreativno izražavanje! »više

Hrvatski filmski savez pokrenuo online videoteku

Hrvatski filmski savez pokrenuo je online videoteku na kojoj korisnici mogu pogledati filmove nastale u produkciji HFS-a. Za sada, ponuđeno je 17 kratkometražnih i dugometražnih filmova za besplatno gledanje... »više

Odluka o odgodi natječaja za izbor tajnika Hrvatskog filmskog saveza

Zbog izvanrednih događaja kojima je Zagreb pogođen posljednji tjedan i nepredvidivosti bliske budućnosti, donešena je odluka o odgađanju provođenja natječaja za tajnika, objavljenog 11.03 na web stranici HFSa... »više

Knjiga Mirte Mataija

Težnja za slobodom

Mirta je rođena 1974. u Rijeci, dijete iz učiteljsko (i baka je bila učiteljica matematike) - pomorske obitelji, završila tamo osnovnu i srednju školu pa studij matematike i informatike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a magistra prirodnih znanosti iz područja matematike... »više