Novosti

Facebook HFS
11.12.2019.
Uloga medijske pismenosti u borbi protiv nasilja među djecom i mladima
Hrvatski filmski savez poziva Vas na konferenciju „Uloga medijske pismenosti u borbi protiv nasilja među djecom i mladima“ koja će se održati 17. prosinca 2019. od 10:00 do 15:00 sati u Kinu Tuškanac.

Nekada smo vijesti o nasilju u školama čitali samo u vijestima iz dalekih zemalja, a danas sve više postaju i naša svakodnevica – stigle su i u naše dvorište. Osim samih nasilnika, razlog za uzbunu su i djeca promatrači koji ne reagiraju i ne pokazuju nikakvu empatiju ili se jednostavno ne usude biti drukčiji od drugih i zaštititi žrtvu niti se uplesti u tučnjavu kako bi je prekinuli. Također, sve je veći trend snimanja nasilja među djecom i objavljivanja snimki, čime se štetne posljedice nasilja čine još težim i dugotrajnijim. Žrtva je pritom izložena i poniženju i dodatnoj traumi zbog toga što snimku nasilja još dugo može gledati velik broj ljudi. Iznimno je opasna pojava da mladi ljudi na nasilje počinju gledati kao na zabavu i da se pritom ponašaju kao navijači umjesto da pokušaju svoje prijatelje odvratiti od nasilja i odbiju sudjelovati u njemu.

Medijsko obrazovanje i medijska pismenost proizlaze iz potreba društva, ali i iz potreba pojedinca. Djeca i mladi moraju naučiti aktivno koristiti medije, kritički ih sagledavati i analizirati te selektirati pozitivne utjecaje u svrhu produktivna korištenja medija, a negativne uočavati i odbacivati. Djeca danas s lakoćom, i gotovo nesvjesni te vještine, koriste različite uređaje, strah od tehnike u potpunosti je zaboravljen i upravo tu leži prilika da medije učinimo sredstvom za borbu protiv nasilja.

Raspored aktivnosti:
10:00h Astrid Nox: Publike i nove publike

11:00h Nikola Janković: Film – medij i sredstvo (Primjeri dobre prakse iz „domaćeg i susjedova dvorišta“)

12:00h Okrugli stol: Uloga medijske pismenosti u borbi protiv nasilja među djecom i mladima
Boško Picula, moderator
Ana Đordić, XIII. gimnazija Zagreb
Melita Horvatek Forjan, Udruga Zag i OŠ Marije Jurić Zagorke
Ilija Barišić, autor knjige Filmska gramatika videoigara
Ljubo Zdjelarević, redatelj filma „Ideš? Idem!“
Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr

13:30h Melita Horvatek Forjan i Nataša Jakob: Mediji – suradnici u učionici (Poticanje empatije među učenicima timskim radom)

U sklopu konferencije predstavit ćemo primjere dobre prakse iz Hrvatske i Srbije, sudjelovati u zanimljivoj raspravi o ulozi medijske pismenosti u borbi protiv nasilja među djecom i mladima.

Pozivamo vas da prisustvujete konferenciji i svojim pitanjima doprinesete raspravi.

Svoj dolazak molimo potvrdite e-porukom na sanja.zanki@hfs.hr najkasnije do 15. prosinca 2019. godine. Sudjelovanje na konferenciji se ne naplaćuje, a broj mjesta je ograničen.

RETROSPEKTIVA FILMOVA TOMISLAVA GOTOVCA U BEČU

Austrijski filmski muzej, 12-13. 12. 2019.
Filmovi Tomislava Gotovca (1937-2010) nastavljaju obilazak svijeta retrospektivom koju su na poziv Austrijskog filmskog muzeja i u suradnji s njegovim kuratorom Jurijem Medenom, pripremili... »više

Kulturno informativni centar

Borba za grad i ženski film

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru u Preradovićevoj 5 u ponedjeljak je, u okviru programa Grad i film, održana hrvatska premijera dokumentarnog filma Građanka Jane-borba za grad autora Matta Tyrnauera... »više

Veterani fotografije i filma

Alter i Buki

Zagrebačka zajednica tehničke kulture, Zagrebački foto kino savez i Autorski studio - fotografija, film, video organizirali su zajedničko predstavljanje ili akciju dva veterana fotografije i filma (i profesionalna televizijska snimatelja) što je u galeriji Vladimira Horvata... »više

Kratki utorak

RE-SELECTED PREDSTAVLJA: GLASNI ŠAPATI - FILM PRIJE PADA ZIDA

Novi Kratki utorak, koji se održava 10. prosinca u 21 sat u kinu Tuškanac u Zagrebu, biti će u znaku projekta re-selected Filmskog festivala u Oberhausenu i Instituta Arsenal iz Berlina, čija je ideja ponovno čitanje filmske povijesti kroz analognu arhivu... »više