Novosti

Facebook HFS
25.09.2019.
Filmski četvrtak u HDA
Imaginarna akademija

Novi je ciklus projekcija filmova iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke započeo u Hrvatskom državnom arhivu 19. rujna 2019., prezentacijom dokumentarnih filmova, dvadesetominutnog Od edukacije do kreacije Dražena Žarkovića iz 1998. te trideset i pet minuta dugog Godine hrđe Andreja Korovljena, iz 2000. godine, a posvećen je edukativnom filmskom projektu Imaginarna akademija, kojeg su u Grožnjanu  pokrenuli i vodili Rajko Grlić, Nenad Puhovski i Vjeran Zuppa.

O razlozima pokretanja i dosezima Imaginarne akademije je poslije projekcije govorio profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, producent, scenaristi i redatelj  te direktor producentske kuće Factum i ZagrebDox-a Nenad Puhovski. Imaginarna akademija je osmišljena sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća kao jedinstveni filmski edukativni projekt i pokrenuta kao prostor slobodnog filmskog mišljenja i mjesto razvoja filmskih projekata najtalentiranijih mladih filmaša iz čitave Istočne Europe. Trebala je realizirati filmske projekte u okruženju rigidne i državno kontrolirane kinematografije.

Projekt su uz pokretače ubrzo prihvatili i Karpo Godina, Branko Ivanda, Lew Hunter, Yvette Biro, Lisa Bruce, Ademir Kenović, Igor Koršič, Robert Nickson, Sergej Pristaši još preko pedeset svjetski poznatih filmskih eksperata koji su radili s polaznicima na njihovim projektima. Institucionalno su Imaginarnu akademiju osnovali Sveučilište Ohio iz Athensa, SAD i Centar za dramsku umjetnost iz Zagreba, a kasnije im se pridružila zagrebačka Akademija dramske umjetnosti.

U osnovi je zamišljena kao mjesto razvoja filmskih projekata posebno talentiranih mlađih autora iz cijele regije, a princip rada je bio grupno mentorski i individualni. Na početku rada organizirane su scenaristička, produkcijska i multimedijska radionica, a sesije su se naizmjence održavale u Grožnjanu (CDU i IOD Hrvatska čak su adaptirali i posebnu kuću za te radionice) i gradiću Athensu u američkoj državi Ohio.
Od 1997. je pokrenuta i dokumentarna radionica, koju su na početku vodili Nenad Puhovski i Karpo Godina, a kasnije i Branko Ivanda. Polaznici su bili jedini koji su, od svih radionica, doista i snimali filmove. Mentori su im predlagali širi izbor tema, a oni su ih u iduća dva do tri tjedna dodatno istražili i snimili. Postojala je i mogućnost odabira posve drugih tema.

Postojanje Factuma, koji se u to vrijeme također nalazio u sklopu CDU-a, omogućilo je da se dokumentarci produciraju u prirodnom ritmu od nekoliko mjeseci, a nastavilo  se s postprodukcijom i distribucijom filmova. Od 1997. do 2001. godine snimljeno je devetnaest dokumentarnih filmova od kojih su neki, poput Godina hrđe ili Terra roza, dobili nagrade za najbolji hrvatski dokumentarac na Danima hrvatskog filma, i niz drugih nagrada. O značaju Imaginarne akademije govori i lista sudionika, na kojoj su među ostalima imena danas poznatih autora dokumentarnih i drugih filmova Ahmeda  Imamovića, Diane Groó, Igora Mirkovića, Dalibora Matanića, Tomislava Rukavine, Stanislava Tomića, Andreja Korovljeva, Zrinke Matijević, Nebojše Slijepčevića, Alda Tardozzija, Fatmira Kocija, Levana Koguashvilija, Čejen Černić i drugih.

U promijenjenim političkim i društvenim okolnostima i odnosima između osnivača Imaginarna akademija početkom dvijetisućitih mijenja strukturu te prestaje s radom i njena dokumentarna radionica.

Program je priredio i kroz njega vodio filmski arhivist Mladen Burić.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Nakon Londona, IKEA for YU, u Zagrebu i Bjelovaru početkom listopada

„IKEA for YU“, dokumentarni film redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić nastao lani u produkciji Hrvatskog filmskog saveza na svom raznolikom festivalskom putu prošli vikend „stao“ je u Londonu na Southeast European Future Festival... »više

Poziv na prijave: Škola Kino kluba Split

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na Školu Kino kluba Split. Ovogodišnji program nudi bogate sadržaje koji uključuju teorijska predavanja, praktične radionice, projekcije i gostovanja renomiranih stručnjaka. U tri mjeseca škole polaznici će steći bazična teorijska znanja... »više

Svjetski novi valovi uz predavanja Jean-Michel Frodona i Ane Grgić

Kino klub Split ugostit će renomiranog filmskog kritičara Jean-Michela Frodona i istaknutu filmologinju Anu Grgić koji će održati predavanja u sklopu međunarodnog programa Cinema Archive: World New Waves o utjecaju Francuskog novog vala na svjetsku kinematografiju... »više

Gostovanje Rouzbeha Rashidija u Kino klubu Split

Rouzbeh Rashidi, iransko-irski filmaš, gostovat će u Kino klubu Split 27.09.2019. Povodom gostovanja organizirane su dvije projekcije – projekcija Rouzbehovog filma Phantom Islands (2018) održat će se 20.09. s početkom u 20.30h... »više