Novosti

Facebook HFS
24.07.2019.
Mladi hrvatski filmaši na Giffoni Experience u Italiji
Hrvatski filmski savez nastavlja uspješnu suradnju s jednim od najvećih međunarodnih festivala za djecu i mlade koji pruža priliku za upoznavanjem svjetskih zvijezda

Giffoni Experience je jedan od najvećih međunarodnih festivala filmova za djecu i mlade, a ove se godine održava od 19. do 27. srpnja u talijanskom gradiću Giffoni. Festivalski program pritom čine filmovi profesionalaca namijenjeni djeci i mladima, a posebnost je festivala što prikazane filmove ocjenjuju upravo mladi. Tijekom festivala gradić posjeti više od 6.200 djece iz više od 50 zemalja.

Organizatori nastoje da se sudionici svake godine izmjenjuju kako bi što više mladih imalo priliku posjetiti festival. Ove godine imamo čak petero mladih filmofila u žiriju festivala.

Hrvatsku delegaciju na Giffoniju čine Ema Puljić (ŠAF Čakovec) i Ida Mihaica (Udruga Luža, Dubrovnik) u žiriju kategorije 13+. Pridružit će im se Barbara Vukas (družina Paola Di Rosa, Dubrovnik) i Mihael Pakrac (Vanima, Varaždin), 3u žiriju 16+, te kao najstariji predstavnik ići će Max Kostelac (Foto Kino Video Klub Zaprešić), koji će sudjelovati u žiriju kategorije 18+. Mladi filmaši su ovu priliku zavrijedili uspješnim i nagrađenim sudjelovanjem na filmskim revijama djece i mladeži.

Mlade na festivalu ove godine vodi dugogodišnja suradnica HFS- a Dalia Alić iz udruge Blank_filmski inkubator, koja je i sama kao srednjoškolka sudjelovala na Four River Film Festivalu i Filmskoj reviji mladeži, a u međuvremenu je završila produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovanje na festivalu je idealna prilika za komunikaciju i izmjenjivanje iskustava, te stvaranje novih partnerstva s kolegama, medijskim pedagozima iz drugih europskih zemalja. Također poseban poziv uprave festivala upućen je i voditeljici revijskih i obrazovnih programaHrvatskog filmskog saveza i koordinatorici obje spomenute revije, Sanji Zanki Pejić, koja će se hrvatskoj delegaciji pridružiti tokom trajanja festivala. 

Uključivanjem sudionika Revije djece i Revije mladeži u događanja ovakvog tipa daje se dodana vrijednost i samim Revijama, a Hrvatsku se dodatno pozicionira i na svjetsku kartu stvaralaštva djece i mladeži.

Naši mladi filmaši, osim prilike za stjecanje novih poznanstava i znanja, kao i druženja s vršnjacima iz različitih zemalja, sudjeluju na razgovorima i analizama filma pred velikim auditorijem.

Također, Giffoni festival mladima omogućuje i posebne aktivnosti te je na jednom od prošlogodišnjih izdanja predstavnik hrvatske delegacije Miran Ratković dobio čast da bude odabranu u skupinu od petero sudionika za upoznavanje i druženje s posebnom gošćom festivala, hollywoodskom glumicom Jennifer Aniston.

Uz povezivanje naših mladih talenata s vršnjacima iz različitih dijelova svijeta, izuzetno je važna i aktivna uloga hrvatskih predstavnika koja utječe na pozicioniranje hrvatskog stvaralaštva mladih i u svjetskim okvirima, te s toga jedva čekamo da vidimo s kakvim će se iskustvima i idejama naši mladi filmaši vratiti s ovogodišnjeg festivalskog izdanja!

Škola dokumentarnog filma

Deveta generacija

Sve (iako će neki, zbog ljeta i općenito, možda reći i tek) do 1. rujna traju prijave za ovogodišnju, devetu generaciju polaznika Škole dokumentarnog filma u organizaciji udruge Restart. Škola s radom počinje 1. listopada 2019. i traje do 28. veljače 2020. godine... »više

Proslava obilježavanja godišnjice ŠAF-a

U središtu Čakovca

Škola animiranog filma ŠAF počela je s radom 1975. godine, a cilj projekta je bila kompletna izobrazba i odgoj djeteta u estetskom, filmskom, likovnom i drugim značajkama, s naglaskom na izvorno dječje stvaralaštvo koje nije dirigirano utjecajem i željama voditelja... »više

In memoriam

Krunoslav Heidler

(27. kolovoza 1932. – 17. srpnja 2019.)
Rođen u Vitezu pa se cijelog života smatrao Bosancem, i nikad ga nitko, od ranog jutra do duboko u noć, nije vidio bez kave i cigarete... »više

PREMINUO KRUNOSLAV HEIDLER - OTAC HRVATSKOG NEZAVISNOG FILMA

Filmaš i fotograf, filmski producent s vizijom i organizator zaigrana duha, no prije svega veliki prijatelj i čovjek koji je nadasve cijenio život i slobodu – sve to bio je Krunoslav Heidler, dobri duh hrvatske kinematografije koji nas je danas napustio u 88. godini života... »više