Novosti

Facebook HFS
17.07.2019.
Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Sanja Zanki Pejić

Sanja se prvi put, kao polaznica, pojavila u ŠMK na četvrtoj, održanoj 2002. godine u Trakošćanu i odmah pokazala zavidnu energiju jer se upisala paralelno na dvije radionice, polaznu za igrani film voditelja Zorana Tadića i specijaliziranu za montažu Slavena Zečevića. Kao polaznica je opet na petoj Školi, 2003. godine, ponovo u Trakošćanu, na polaznoj radionici za dokumentarni film, zadnjoj koju je vodio Petar Krelja, a onda 2007. godine na sedmoj ŠMK, naravno opet u Trakošćanu, gdje se upisuje na drugi stupanj seminara medijske kulture.

Osim vrsnosti voditelja i predavača i obilja novih spoznaja koje je dobila, najviše joj se svidjela brojnost i raznovrsnost kolega polaznika, svi oni zajednički trenuci na vježbama i predavanjima i u slobodnom vremenu kojeg nikada dosta, razmjena iskustava i 'planiranje mogućih zajedničkih aktivnosti. I naravno, obilje vedrine i smijeha!   

Godinu prije nje, na trećoj Školi, polaznica je bila Marija Ratković (na specijaliziranoj radionici za montažu), a bila je i na četvrtoj i šestoj. Od nje je i došao poticaj za Sanjin pristup ŠMK. Ksenija Sanković je dolazila poslije, na šestu, sedmu i osmu pa opet na petnaestu, no uglavnom se može reći da gotovo niti jedna Škola nije prošla bez polaznika iz Karlovca.

Uostalom, pokretač filmskog amaterizma u Karlovcu i osnivač (lipnja 1999.) Videodružine Gimnazije Karlovac, iz koje je iznikao Kinoklub Karlovac, profesor hrvatskog jezika Damir Jelić, danas župan Karlovačke županije, bio je polaznik radionice za igrani film na prvoj Školi medijske kulture u Šibeniku 1999. godine, pa zatim specijalizirane radionice za kameru i snimanje na drugoj ŠMK u Trakošćanu 2000., specijalizirane radionice za montažu na trećoj, 2001. i na drugom stupnju medijske kulture na četvrtoj, 2002. godine. Dakle, na prvoj Sanjinoj.

Od samog početka pripadnica te čvrste karlovačke filmske jezgre, Sanja Zanki bavila se nizom organizacijskih poslova na klupskoj razini, ali i bila aktivna u tijelima Hrvatskog filmskog saveza.

Kao voditeljica revijskih i obrazovnih programa HFS-a već nekoliko godina organizira i provodi sve tri revije koje organizira Hrvatski filmski savez, od Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece do Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva odraslih, ali i Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici te Obrazovnih programa u kinu Tuškanac, jednako u zimskom, proljetnom i jesenskom ciklusu, kao i projekta Palunko.

Naravno, posebno je vezana uz karlovačku Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival, na kojima je doslovno od prvoga dana, sad već dosta daleke 2007. godine.

Od ove je godine i voditeljica Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, dvadeset i prve po redu, na kojoj je već niz godina u različitim funkcijama, naslijedivši Veru Robić Škarica koja je u svojih dvadeset ŠMK postavila visoke standarde organizacije i provedbe, pa se valja dobro potruditi da se ta kvaliteta održi, a jednom, tko zna, možda i nadmaši. Reklo bi se, krug je zatvoren. Od polaznice do voditeljice!

U međuvremenu je uspjela diplomirati i zaposliti se, obići tri frtalja svijeta, biti dva puta kuma, a jednom  se i sama udati.

I to je tek početak!

Naravno, ne što se tiče udaje!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Mladi filmaši iz HFS-a sudjelovali na europskom projektu YEAD u Briselu

Nositelj projekta je Centre Vidéo de Bruxelles (CVB), a do sada je mladima omogućio snimanje 70 kratkih filmova »više

Sedamnaesti Gastro Film Festival

Od vegana do palačinki

Žiri sedamnaestog Gastro Film Festivala, koji je u subotu, 6. srpnja 2019. održan u Osijeku, radio je u sastavu Dalija Dozet, film studirala na FAMU International u Pragu, a potom i magistrirala režiju igranog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu... »više

Filmska radionica u Tavankutu

Kad se male ruke slože

Tavankut je status grada dobio još 1439. godine, prije Subotice kraj koje se nalazi. Iskopani su ovdje, u panonskoj ravnici, i sarmatsko-jaziški grobovi, iz petog stoljeća prije naše ere, a zabilježeno je i da ga je 1502. dalmatinsko-hrvatski i slavonski ban Ivaniš Horvat dao u zalog Török Imri (Mirku)... »više

13. Vukovar Film Festival

Od žarkog sunca do ledene oluje

Vukovar Film Festival ove je godine održan po trinaesti put, od 4. do 7. srpnja. Filmovi su prikazani na šest lokacija u jedanaest kategorija, a osim dugometražnih i kratkometražnih igranih u konkurenciji, koji su prikazivani na terasi Agencije za vodne putove i u CineStaru... »više