Novosti

Facebook HFS
28.11.2018.
Fotografska izložba
Strasti

Zborska pjevačica zaljubljena u klasičnu glazbu, voditeljica glazbene predškole za najmlađe i profesorica nešto starijima na Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima Ines Negro i odgajatelj u Domu učenika srednjih škola u Bjelovaru, između ostaloga i voditelj sportske rekreacije i košarke, profesor kineziologije Dražen Pleško, dijele razne strasti u životu, a dvije od njih su biciklizam i fotografija. I zimi i ljeti, po suncu i po kiši, sjednu tako na svoje bicikle pa nekada sami, a najčešće u ugodnom društvu prijatelja krenu po šumama i gorama. Tada nastaju neke od njihovih fotografija, a da se i time vrlo uspješno bave svjedoče izvrsni rezultati u fotografskim natjecanjima poput From the Back Challenge, u kojima je Dražen stigao među 10% najboljih autora, a Ines ga jednako kvalitetno slijedi, recimo u natjecanju Funny Expressions Photo Challenge, gdje je isto među deset posto najboljih.

Oboje imaju široki dijapazon fotografskih tema i afiniteta, od mačaka do leptira, puževa i kukaca, koje majstorski snimaju u krupnom planu, često u pokretu, a nekada i samo njihove tragove, prazne ljušture puževih kućica ili otiske nogu šumskih stanovnika u prašini i blatu; preko gljiva skrivenih pa pronađenih u vlažnim nutrinama šume, vlastita odsjaja u toplom i pametnom konjskom oku, pecaroša koji okružen svojim alatom nestrpljivo zakorakne do koljena u plićak, ne bi li bio bliži budućem ulovu; preko svih onih zalazaka sunca i naoblačenih nebesa koji su zahtjevni jer se često, u želji da se naglasi i istakne njihova prirodnost, odluta u pretjeranu neprirodnost i kič; pa do biciklističkih bravura, skokova i akrobacija, sve do idiličnog spajanja čovjeka na biciklu i prirode u koju zaranja ili do burnih opuštanja nakon savladane etape i pamtljivih druženja uz kakav gastronomski ili enološki užitak. I pivo prolazi, dapače!            

Nije bilo lako sažeti sve to obilje u tek dvanaest fotografija po autoru, izabrati temu kad ih je tako puno, prikazati neke dobre fotografije, a odreći se (ovoga puta) drugih, možda još i boljih, prevladati vlastite autorske sumnje u opravdanost izbora. Kao kad birate kadrove za svoj film, pa znate da nije dobro ostaviti baš svaki koji ste snimili, a svakog vam je žao.   

Ines i Dražen su i članovi Autorskog studija-fotografija, film, video, pa su više puta  sudjelovali na klupskim izložbama fotografije, a na Revijama filmova kratke forme i drugim filmskim natjecanjima Dražen Pleško je ostvario zapažene uspjehe i dobio nekoliko nagrada. Istovremeno filmski djeluje kao samostalni autor, ali i kao voditelj filmske skupine u Domu učenika srednjih škola Bjelovar, pa je zaslužan i za temeljnu filmsku edukaciju srednjoškolaca i neke njihove izvrsne radove. Valja se nadati i većem filmskom autorskom angažmanu Ines Negro, nesumnjivo s istim zapaženim rezultatima.   

Zajednička (i prva samostalna uopće) izložba fotografija autora Ines Negro i Dražena Pleška postavljena je u Galeriji Vladimira Horvata, u predvorju Zajednice tehničke kulture na Trgu žrtava fašizma 14, u Zagrebu, a ostaje otvorena do 30. studenoga, kada se u 20.00 održava i četrnaesta Revija filmova kratke forme (do četiri minute) 240 sekundi hrvatskog filma, u organizaciji Autorskog studija-fotografija, film, video i Zagrebačkog foto-kino saveza, u čijem je sklopu i postavljena.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Filmski četvrtak u HDA

90 godina Kinokluba Zagreb

Pod nazivom Užitak filmovanja: 90 godina Kinokluba Zagreb u Hrvatskom državnom arhivu je 22 studenoga 2018. u dvorani Katalozi održana projekcija filmova autora KKZ snimljenih u rasponu od trideset i pet godina, od Upisujte se u foto-klub Zagreb Oktavijana Miletića... »više

PORTRETI: FIKTIVNI 'DOKUMENTARCI' PETERA WATKINSA

Kino Tuškanac, 26.11.2018. - 02.12.2018.
Od ponedjeljka, 26. studenog do nedjelje, 02. prosinca u kinu Tuškanac održava se prva hrvatska retrospektiva jednog od najzanemarenijih i najinventivnijih britanskih filmaša... »više

50. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Dobro društvo

U kišno i sumorno nedjeljno popodne, zadnjeg dana održavanja 51. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, puno je vedrine unijelo javno izjašnjavanje članova žirija, po pravilima UNICA-e, o najboljim ostvarenjima ove godine... »više

Dodijeljene nagrade 50. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

Danas je u Kinu Tuškanac dodjelom nagrada zatvorena jubilarna 50. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva »više