Novosti

Facebook HFS
05.12.2018.
Revija filma kratke forme 2018.
Od 60 do 240 sekundi hrvatskog filma

Nastala od nekadašnjih 60 sekundi hrvatskog filma, Revija učestalo opravdava promjenu imena i trajanja prijavljenih filmova jer se pokazalo kako je kratka forma, ali ipak produljena na do četiri minute, prihvatljivija autorima iako su neki ostali vjerni originalnoj jednominutnoj formi. Da se ide pravim smjerom dokazala je i doslovno prepuna kino dvorana na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma jer publika očito voli ovakvu orijentaciju.   

Od ukupno 36 prijavljenih tek je šest bilo u trajanju od šezdeset sekundi ili manje, a svi su ostali autori odabrali dulju formu, najčešće oko tri minute. Najkraći je prikazani film bio rad Hodnik Rudija Stamaća, iz Autorskog studija – fotografija, film, video, s tek pedeset sekundi, dok su grupa djece iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Varaždin s 238 sekundi trajanja animiranog filma Munje, gromovi i naši strahovi te grupa djece iz ŠCF Dubrava, s Narodnog sveučilišta Dubrava iz Zagreba, isto animiranim filmom Sunce, mjesec, more dosegnuli gornji limit od 240 sekundi.


Pobjednica Ana Sever

Općenito je na četrnaestoj Reviji filma kratke forme bilo dosta dječjih i mladenačkih radova, gotovo dvije trećine od ukupnog broja, pa su se pojavila i ostvarenja članova Foto kino video kluba Zaprešić, koji je s čak jedanaest filmova uobičajeno bio najzastupljeniji, ŠCF Dubrava, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb je imalo pet naslova, VANIMA Varaždin dva, a ZAG Zagreb, Osnovna škola Bartola Kašića, Zagreb te Video sekcija OŠ Janka Leskovara, Pregrada po jedan.

Domaćin Revije filma kratke forme Autorski studio-fotografija, film, video predstavio se sa šest filmova, Kinoklub Zagreb s dva, a Kino klub Split i Akademija likovnih umjetnosti Zagreb s jednim. Prijavljeno je i pet ostvarenja samostalnih autora iz Varaždina i Zagreba.

Revija 60 sekundi hrvatskog filma svojevremeno je imala stručne žirije, a kasnije su zamijenjeni glasanjem publike, no sada je ponovno uvedeno žiriranje. Tako je tročlani žiri u sastavu Ines Negro, Dražen Pleško i Duško Popović treću nagradu dodijelio dvije minute dugom animiranom filmu Njam njam autora Vilima Varadina, ŠCF Dubrava, Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb, likovno čistoj i jednostavnoj formi čija je scenografija rastvorena bilježnica na kojoj se uzajamno proždiru isto tako do krajnosti jednostavni likovi, kao alegorija svijeta u kojem svi sve jedu, drugu više od tri minute dugom animiranom filmu The Now samostalnog autora Damira Altera Matijevića iz Zagreba, koji osvaja eksplozijom boja i oblika, dok je pobjednica četrnaeste Revije kratkog filma samostalna autorica Ana Sever iz Varaždina s više od dvije minute dugim radom Disati, eksperimentalnim filmom snimljenim u jednom kadru koji prividno bilježi pogled iz željezničkog vagona u pokretu na žice i stupove koji su postavljeni uz prugu, sve dok ne prepoznamo da su ritam i zvuci kretanja vlaka istodobno i ritam disanja umirućeg bolesnika i dok oštar i jednoličan pijuk s monitora na obznani da je životu došao kraj.  

Priređivači uzorno organizirane četrnaeste Revije filma kratke forme 240 sekundi hrvatskog filma bili su Autorski studio-fotografija, film, video i Zagrebački foto kino savez, a program je ostvaren uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra i Gradskog ureda za obrazovanje, sport i kulturu Grada Zagreba.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Fotografska izložba

Strasti

Zborska pjevačica zaljubljena u klasičnu glazbu, voditeljica glazbene predškole za najmlađe i profesorica nešto starijima na Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima Ines Negro i odgajatelj u Domu učenika srednjih škola u Bjelovaru... »više

Filmski četvrtak u HDA

90 godina Kinokluba Zagreb

Pod nazivom Užitak filmovanja: 90 godina Kinokluba Zagreb u Hrvatskom državnom arhivu je 22 studenoga 2018. u dvorani Katalozi održana projekcija filmova autora KKZ snimljenih u rasponu od trideset i pet godina, od Upisujte se u foto-klub Zagreb Oktavijana Miletića... »više

PORTRETI: FIKTIVNI 'DOKUMENTARCI' PETERA WATKINSA

Kino Tuškanac, 26.11.2018. - 02.12.2018.
Od ponedjeljka, 26. studenog do nedjelje, 02. prosinca u kinu Tuškanac održava se prva hrvatska retrospektiva jednog od najzanemarenijih i najinventivnijih britanskih filmaša... »više

50. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Dobro društvo

U kišno i sumorno nedjeljno popodne, zadnjeg dana održavanja 51. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, puno je vedrine unijelo javno izjašnjavanje članova žirija, po pravilima UNICA-e, o najboljim ostvarenjima ove godine... »više