Novosti

Facebook HFS
27.10.2017.
Konferencija o hrvatskoj filmskoj baštini
Trebamo Kinoteku!

U organizaciji Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatskog državnog arhiva u četvrtak i petak u prostorima HDA traje prva Konferencija o hrvatskoj filmskoj baštini koja si je za temeljno pitanje postavila kome pripada hrvatski film i kako ga zaštiti?

Konferencija se održava uz 27. listopada, Svjetski dan audiovizualne baštine, a prvoga je dana održan panel naslovljen Kome pripada hrvatski film-postsukcesijski i postprivatizacijski izazovi čija je moderatorica bila Ozana Ramljak, a na kojem su sudjelovali redatelj Vinko Brešan, direktor Zagreb filma, Viko Grubišić, direktor Jadran filma, Dinko Majcen, pročelnik Hrvatskog filmskog arhiva, Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, koji je u više navrata istaknuo da će brojna praktična pitanja i dileme biti riješeni kada se konačno oživi Hrvatska kinoteka, bez čijeg postojanja nije moguće ozbiljno raspravljati o njima.

O hrvatskoj i europskoj zakonskoj regulativi odnosno o autorskim pravima u AV području i kako ih ostvariti govorila je profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu Romana Matanovac, o praktičnim aspektima ostvarivanja autorskih prava autora AV dijela Đurđica Pajić, voditeljica Odjela za autorska i srodna prava domaćih autora i Odjela za deponiranje intelektualnog vlasništva Hrvatske autorske agencije, a redatelj, scenarist i producent Darko Bajić o zaštiti autorskih prava-u potrazi za izgubljenim autorom. O europskim praksama izvijestile su Margherita Scanavino, predsjednica komisije za baštinu, Copeam, menadžerica za upravljanje projektima, Arhiv RAI, Italija, Mimi Gjorgoska-Ilievska, savjetnica za audiovizualno, bibliotečno i fonotečno naslijeđe, Ministarstvo kulture Republike Makedonije, Nerina T. Kocjančić, voditeljica promocije i distribucije, Slovenski filmski centar i Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Program se u petak, drugog dana Konferencije o hrvatskoj filmskoj baštini, orijentira na aspekte zaštite AV gradiva, odnosno na tehničke i etičke aspekte restauracije o čemu će govoriti Gábor Pinter, voditelj globalnih arhivskih restauracija i inozemni menadžer prodaje u Mađarskom filmskom laboratoriju/Mađarskom nacionalnom filmskom fondu, restauraciju igranog i dokumentarnog filma što je tema Tomislava Vujnovića, direktora studija Vizije S.F.T., restauraciju zvuka o kojoj izvještava Mario Pulek, direktor ATER studija te restauraciju animiranog filma koja je tema Bojana Mastilovića, direktora Iridium filma. Na panelu Međudržavne i međuinstitucijske suradnje na zaštiti filmske baštine sudjeluju Vladimir Lj. Angelov, direktor Makedonske kinoteke, Marjan Vujnović, urednik programa i voditelj Muzeja kinoteke, Jugoslovenska kinoteka i Tatjana Rezes Stibilj, filmska arhivistica, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije, a moderatorica je Carmen Lhotka. O modelima financiranja i postojećim mogućnostima financiranja u Europi izvještava Martina Petrović iz Desk Kreativne Europe-Ureda Media Hrvatske, a pod skupnim nazivom Izazovi očuvanja baštine zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica govori o važnosti taštine u očuvanju baštine, ravnateljica Pula Film  Festivala Gordana Restović o (ne)željenoj baštini Pulskog festivala, a predsjednik Odbora za zaštitu autorskih prava Društva hrvatskih filmskih redatelja i član upravnog odbora FERA-e Hrvoje Hribar o mjestu filmskog nasljeđa u oblaku hrvatske kulturne baštine.

O izazovima digitalizacije i on-line dostupnosti i digitalnom očuvanju filmske baštine te identifikaciji i katalogizaciji raspravljaju Danilo Šerbedžija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Martin Srebotnjak, Društvo slovenskih redatelja i Igor Stardelov, Filmski arhiv Makedonske kinoteke, a  na panelu Dostupnost zaštićene AV baštine u kinoprikazivačkoj mreži, čija je moderatorica Carmen Lhotka, sudjeluju Hrvoje Laurenta, izvršni direktor kina Europa, Agar Pata, voditeljica Filmskih programa kina Tuškanac, Slobodanka Mišković, ravnateljica Art kina, Tanja Miličić, voditeljica Kina Valli, Vlado Ercegović, voditelj kinoteke Zlatna vrata i Marijana Bošnjak, direktorica Kinematografa Osijek.

Prva Konferencija o hrvatskoj filmskoj baštini završava projekcijom odabranih filmova u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Kino Tuškanac 30. i 31. listopada 2017.

Večeri čileanskog filma

Pozivamo vas na svečano otvaranje Večeri čileanskog filma u ponedjeljak 30. listopada u 19,30 u kino Tuškanac 1. Program otvara angažirana humorna drama Bez filtera (Sin filtro, 2016.) redatelja Nicolása Lópeza... »više

Globalni tjedan medijske i informacijske pismenosti

Medijska (ne)pismenost

U velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu održan je 25. listopada javni događaj (ni okrugli stol, ni simpozij, ni savjetovanje, ni bilo što drugo, a ipak sve to) koji je objedinio javnu tribinu, nazvanu Medijska pismenost u formalnom obrazovnom sustavu... »više

Nova napredna Radionica kratke putopisne forme

Otvaramo prijave za RADIONICU KRATKE PUTOPISNE FORME!
Pozivaju se autori koji svoje putešestvije žele konceptualno razraditi i audio-vizualno realizirati da se na ovu radionicu prijave s putopisnim predloškom do 07. studenog 2017... »više

U kinu Tuškanac u studenom 2017.

Filmom kroz Čile, Portugal, Španjolsku i Norvešku

Generalno gledano, čileanska kinematografija hrvatskim gledateljima gotovo je “terra incognita”, pa su ciklusi poput ovoga kojim počinje novi programski ciklus u tuškanačkom kinu važni i dragocjeni. Filmovi Andrés čita i piše i Bez filtera bave se egzistencijalnim problemima... »više