Kontrazoom Duška Popovića

Facebook HFS
11.08.2017.
Luka Klapan
Glas Medviđe

Baš poput filmskih amatera iz nekih davni(ji)h vremena, višestruko nagrađivani filmski autor i slikar Luka Klapan svoje filmove radi posve samostalno, snima, montira, piše scenarije i režira. Rođen 1970. u Pridragi, svega 35 kilometara udaljenoj od Zadra,  živio je dvadesetak godina, kao petnaestogodišnjak i dalje, od 1985. u Zagrebu i Zaprešiću, gdje se za vrijeme školovanja između ostaloga bavio i glumom u ZKM-u, a početkom devedesetih okušao po prvi put u slikarstvu. U tom istraživanju mladenačkih afiniteta radio je najprije pastele i skice, a kasnije i ulja s motivima iz rodnoga kraja te sudjelovao na nekoliko skupnih i samostalnih izložaba.

Prve je korake na filmu napravio 1996. godine, kratkim filmom Tragom djetinjstva. U to je vrijeme puno učio od starijih kolega u FKVK Zaprešić odnosno u FFVAL Luka, a snimio je još i eksperimentalne, dokumentarne i igrane filmove San (prikazan na osamnaestim Danima hrvatskog filma), Naš kruh, Nestajanje i Alternativa (2008) te Buđenja, Noćni čuvar, Dok je njene noge nose, Prijatelji i Ruke od kamena (2009), s kojim je pobijedio na 40. KRAF-u. Iduće godine snima Pridraške fragmente i Čuvar uspomene, pa 2012. Davor V: Sjene iz dubine i Oni su počeli prvi, a 2014. Lupatva pri nas. Godinu poslije snima Pridraga: Ratna sjećanja.

Teme su njegovih filmova najčešće zavičaj, u i oko Pridrage, bilo etnografski ili povijesno, bilo da se radi o daljoj prošlosti ili o nedavnim, posebno ratnim zbivanjima, do estetskog i likovnog uživanja u ljepotama prirode i istraživanja ljudskoga djelovanja u njoj. Pridraga se nalazi na poluotoku koji razdvaja Novigradsko i Karinsko more i tvori Karinsko ždrilo, a arheologija i povijesna istraživanja dokazuju razvoj života još u petom i šestom stoljeću, u kamenitom i škrtom, pravom dalmatinskom kraju. U mjestu je manje od 1.400 stanovnika, a u novoj Osnovnoj školi braće Radić, sagrađenoj školske 2001/2002. godine, tek oko 140 učenika.  

Ovoga je proljeća Luka Klapan, opet u najboljoj maniri nekadašnjih filmskih amatera, na poziv profesorice hrvatskog jezika, a u sklopu nastave medijske kulture, pristupio  filmskoj edukaciji pa je učenicima osmog razreda održao zornu nastavu na temu Kako nastaje dokumentarni film, od upoznavanja s kamerom i njezinim dijelovima, asistent monitorom, windjam mikrofonom i ostalom opremom, do filmskih izražajnih sredstava, planova i stanja, rakursa kamere, i naravno do praktičnoga rada.

Prvoj filmskoj radionici u prigradskoj osnovnoj školi odazvalo se desetak učenika koji su slušali uvodno izlaganje i sudjelovali u pripremi i provedbi snimanja, a raduje i najava slične nastave medijske kulture i za učenike sedmog razreda. Valja vjerovati da će iz ovih početnih, entuzijastičkih inicijativa nastati i trajnija aktivnost učenika, možda uobličena i u školsku filmsku skupinu, koja će iskrice medijske pismenosti širiti i dalje, i u ovom dijelu Hrvatske.

A koncem je lipnja u Zadru, u Kneževoj palači, u Koncertnoj dvorani braće Bersa,  održana premijera novog dokumentarnog filma Luke Klapana Glas Medviđe, koji se bavi događajem od 9. veljače 1993., kada je u mjestu Medviđa, u zaseoku Erstići, blizu Benkovca, ubijeno deset mještana, starih od osamnaest do osamdeset i osam godina, odnosno koncem srpnja projekcija filma Tragovima naših predaka, u kripti crkve Gospa od Ružarija, u Pridragi, u organizaciji i pod pokroviteljstvom Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije. Film je prikazan ove godine i na Pula Film Festivalu, u sklopu Kratke Pule.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Kontrazoom
Duška Popovića

Ljetna škola filma Šipan 2017.

Pred-jubilarna LjŠFŠ

Već po dobrom i ustaljenom običaju i program ovogodišnje Ljetne Škole Filma Šipan započinje koncertom, a u nedjelju, 6. kolovoza nastupaju Đani Stipaničev i Klapa Ragusavecchia... »više

DORF 2017

Od Primoštena do Vinkovaca

Ovogodišnji, jedanaesti DORF festival počinje 5. kolovoza u Primoštenu, gdje se održava sve do 9., a drugo je poluvrijeme u Vinkovcima, od 24. do 26. kolovoza... »više

Video klub Mursa

Radionica stop-trik animacije

Početkom je ljeta, od 3. do 7. srpnja, u sklopu obrazovnih programa već petnaestoga Ljeta u Domu tehnike u Osijeku, koje inače traje od 26. lipnja do 1. rujna 2017., Video klub Mursa u svojim prostorijama održao petodnevnu radionicu stop-trik animacije... »više

In memoriam

Zlatko Sudović

(20. srpnja 1929. – 25. srpnja 2017.)
Redatelj i scenarist Zlatko Sudović je kao član Kinokluba Zagreb snimio tek dva sačuvana filma, Krka (s Brankom Gavrinom i Tvrtkom Globočnikom) 1954. i godinu dana poslije Trenuci trajanja... »više