Novosti

Facebook HFS
02.07.2017.
Održan Pozdrav ljetu u Hrvatskom filmskom savezu
Objavljena selekcija Revija i Festivala – na natječaj pristigao rekordan broj filmova, gotovo dvostruko više nego prethodne godine!

Samo nekoliko dana nakon službenog početka ljeta, u Hrvatskom filmskom savezu, u subotu, 1. srpnja,  održan je filmski Pozdrav ljetu – riječ je o programu kojim smo na samom početku najtoplijeg godišnjeg doba, odlučili obilježiti rad i djelovanje mladih filmaša i filmašica u okviru revijskih i obrazovnih programa HFS-a.

Središnji dio događaja svakako je bio svečano proglašenje filmova odabranih u natjecateljski program 55. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 22. Filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala.

Za 55. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece pristiglo je sveukupno 292 filma (što je gotovo stotinu filmova više nego prethodne godine), od čega su članovi selekcijske komisije, montažer Slaven Zečević i redateljica Čejen Černić, u konkurenciju odabrali 76 naslova. Natjecateljski program tako uključuje najviše animiranih filmova, njih čak 24, potom 16 dokumentaraca, kao i 16 igranih naslova, sedam snimljenih slobodnim stilom, tri televizijske reportaže te 10 radioničkih filmova. U broju prijavljenih prednjačili su Foto kino video klub Zaprešić sa čak 18 naslova, potom Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina sa 17 prijavljenih filmova te Bacači sjenki iz Zagreba sa 15 prijavljenih filmova.

Na natječaj za 22. Filmsku revije mladeži i 10. Four River Film Festivala pristiglo je rekordnih 1013 filmova, od čega 163 za Reviju te čak 850 za Festival – ove impozantne brojke, gotovo udvostručene u odnosu na broj prijava prethodne godine, svjedoče o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje, kako u regiji tako i na međunarodnoj razini, te poimanju istih kao važne platforme za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva kod mladih. Selekcijsku komisiju za Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival činili su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture te filmski kritičari Boško Picula i Stipe Radić, a u natjecateljski program uvrstili su sveukupno 72 naslova – 35 stranih filmova u sklopu Festivala te 37 hrvatskih filmova u sklopu Revije.

'Kao i svake godine, konkurencija je bila jaka. Pogledali smo, proanalizirali 1013 prijavljenih filmova. U  program Revije je ušlo 37 filmova i jako smo zadovoljni odabranim.  Važni kriteriji su bili kvaliteta na sadržajnoj i formalnoj razini te da film bude dramaturški jasan. Bitno nam je bilo da film „ima ono nešto“ i da zadovoljava minimalne tehničke uvjete.  Veselim se druženju i filmovima na Four River Film Festivalu zato što je to najbolji festival na svijetu', izjavila je čanica komisije Ana Đordić.

'Nas troje kolega koji smo činili selekcijsku komisiju bili smo potpuno usklađeni oko kriterija i nije bilo problema s konačnim odabirom filma jer – dobar film je dobar film. Jedino na što se mogu požaliti je premalo vremena za toliko filmova. Ugodno me iznenadila brojka prijavljenih filmova. Four River Film Festival je za mene poseban festival koji vrvi pozitivnom energijom, mladim talentima i ljubavi prema filmu', dodao je član komisije Stipe Radić.

U prilog rastu, razvoju i vidljivosti Four River Film Festivala svakako ide u podatak da je 850 ovogodišnjih prijava 'doputovalo' iz čak 49 zemalja diljem svijeta: Njemačke, Irske,  Grčke, Rusije, Srbije, Finske, Makedonije, SAD-a, BiH-a, Brazila, Španjolske, Danske, Gruzije, Hong Konga, Švicarske, Austrije, Poljske, Velik Britanije, Slovenije, Italije, Švedske, Njemačke, Albanije, Filipina, Saudijske Arabije, Japana, Kanade, Belgije, Libanona, Meksika, Pakistana, Afganistana, Indije, Sudana, Jordana, Kolumbije, Kenije, Malezije, Bangladeša, Francuske, Irana, Jemena, Indonezije, Gane, Kameruna, Turske, Nizozemske, Južne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Portugala.

Prije same objave, svi posjetitelji mogli su upoznati neke od nagrađenih mladih filmaša sa prošlogodišnjih izdanja festivala i revija: Tinu Grgić i Paulu Žitnik  iz Udruge „Hodači po žici“, OŠ Rudeš u Zagrebu, autorice nagrađenih filmova Sveti mobitel i (Ne)sretan pad u sklopu 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, te Rudolfa Ravbara iz Kinokluba Karlovac, koji je prošle godine u sklopu Four River Film Festivala nagrađen za najbolji scenarij, kao i Luku Pisačića koji uskoro kreće na talent kamp u Seattle koji okuplja 20 najboljih mladih filmaša iz cijelog svijeta.

U sklopu programa, prikazani su i filmovi koje su mladi filmaši snimili na zimskom i proljetnom obrazovnom ciklusu u kinu Tuškanac. Cilj i svrha spomenutih programa jest poticanje interesa i motivacije kod mladih za filmsko stvaralaštvo kao i za samu filmsku umjetnost uopće.

Natjecateljski program 55. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece
Natjecateljski program 22. Filmske revije mladeži
Natjecateljski program 10. Four River Film Festivala

Objavljen natjecateljski program 22. Filmske revije mladeži i 10. Four River Film Festivala!

Kao što je i najavljeno, Hrvatski filmski savez već od jutra dočekuje sunčano ljeto objavom filmova koji su ušli u natjecateljski program... »više

Poznat natjecateljski program 55. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Za selekciju filmova 55. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bili su zaduženi montažer Slaven Zečević i redateljica Čejen Černić. Ove godine prijavljen je rekordan broj filmova – čak 292... »više

Pozdrav ljetu u Hrvatskom filmskom savezu!

Ove godine nastavljamo lani započetu tradiciju da posebnim programom proslavimo početak ljeta te obilježimo rad i djelovanje mladih filmaša i filmašica u okviru revijskih i obrazovnih programa HFS-a... »više

Završile 13. Ljetne filmske radionice u VANIMI

Od 26. do 30. lipnja 2017. godine u prostorijama udruge VANIMA u Varaždinu tridesetero djece i mladih u dobi od 7 do 15 godina sudjelovalo je u Ljetnim filmskim radionicama koje su održavaju trinaestu godinu za redom... »više