Novosti

Facebook HFS
18.05.2017.
Osnovna škola braće Radić, Pridraga
Kako nastaje dokumentarni film

Višestruko nagrađivani filmski autor i slikar Luka Klapan živio je dvadesetak godina, kao petnaestogodišnjak i dalje, od 1985. u Zagrebu i Zaprešiću, gdje se za vrijeme školovanja između ostaloga bavio i glumom u ZKM-u, a početkom devedesetih okušao po prvi put u slikarstvu. U tom istraživanju mladenačkih afiniteta radio je najprije pastele i skice, a kasnije i ulja s motivima iz rodnoga kraja te sudjelovao na nekoliko skupnih i samostalnih izložaba.

Prve je korake na filmu napravio 1996. godine, dokumentiranjem ratnih razaranja ali i ljepota rodne mu Pridrage i okoline, a onda kratkim filmom Tragom djetinjstva. U to je vrijeme puno učio od starijih kolega u FKVK Zaprešić odnosno u FFVAL Luka, a snimio je još i eksperimentalne filmove San (prikazan na osamnaestim Danima hrvatskog filma) i Alternativa (2008) te Buđenja (2009), pa igrane Noćni čuvar i Nestajanje (2008) odnosno Dok je njene noge nose (2009), i sve češće dokumentarne poput Naš kruh (2008), Prijatelji i Ruke od kamena (2009), Pridraški fragmenti (2010), Davor V: Sjene iz dubine (2012) i druge, a 2015. nastaje Pridraga: ratna sjećanja.

Teme su mu sve učestalije domaće, od povijesnih i etnografskih značajki njegova kraja, bilo da se radi o daljoj prošlosti ili o nedavnim, posebno ratnim zbivanjima, do estetskog i likovnog uživanja u ljepotama prirode i istraživanja ljudskoga djelovanja u njoj.  

Prije nekoliko se godina vratio u Pridragu, u kojoj je rođen 1970. Pridraga se nalazi u zaleđu Zadra, nekih 35 kilometara prema istoku i sjeveroistoku i samo 5 km od Novigrada, na poluotoku koji razdvaja Novigradsko i Karinsko more i tvori Karinsko ždrilo. U blizini su Paljav, Smilčić i Posedarje. Arheologija i povijesna istraživanja dokazuju razvoj života još u petom i šestom stoljeću, u kamenitom i škrtom, pravom  dalmatinskom kraju. U mjestu je manje od 1.400 stanovnika, a u novoj Osnovnoj školi braće Radić, sagrađenoj školske 2001/2002. godine, tek oko 140 učenika.  

Ovoga je proljeća Luka Klapan, na poziv profesorice hrvatskog jezika, na blok satu, a u sklopu nastave medijske kulture, učenicima osmog razreda održao zornu nastavu na temu Kako nastaje dokumentarni film, od upoznavanja s kamerom i njezinim dijelovima, asistent monitorom, windjam mikrofonom i ostalom opremom, do filmskih izražajnih sredstava, planova i stanja, rakursa kamere, i naravno do praktičnoga rada. Nesebično im je prenio bar dio onoga što su njega o filmu učili drugi, i što je u proteklih dvadesetak godina naučio sam.

Prvoj filmskoj radionici u prigradskoj Osnovnoj školi braće Radić odazvalo se desetak učenika koji su sa zanimanjem i pažnjom slušali uvodno izlaganje i sudjelovali u pripremi i provedbi snimanja. O kvaliteti predavača i njegove izvedbe i zainteresiranosti učenika govori i najava slične nastave medijske kulture i za učenike sedmog razreda. Valja vjerovati da će iz ovih početnih, entuzijastičkih inicijativa nastati i trajnija aktivnost učenika, možda uobličena i u školsku filmsku skupinu, koja će iskrice medijske pismenosti širiti i dalje, i u ovom dijelu Hrvatske.

A pred Lukom Klapanom i suradnicima je još jedan, novi i drugačiji, zahtjevan izazov. Znajući njegovu upornost i umjetničku strast kojom se posvećuje svemu što je već radio i još uvijek radi, ne treba sumnjati kako će i u tome uspjeti.     

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

63. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu

Dodjelom nagrada jučer je završen 63. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu. U bogatoj konkurenciji koja je ove godine uključivala petstotinjak filmova, nagradu koju u međunarodnoj konkurenciji dodjeljuje žiri Ministarstva za obitelj... »više

Eastern Neighbours Film Festival

Početak prije početka

Rock grupa Zabranjeno pušenje (No smoking) po mnogo čemu je paradigmatska za povijest rocka u bivšoj Jugoslaviji (i poslije raspada, u njenim raznim dijelovima) ali i za politička i druga previranja kroz koja prolazimo unatrag gotovo četrdeset godina... »više

Ciklus filmova u svibnju i lipnju u Kinoklubu Zagreb: Kultni srpski filmovi

Od 11. svibnja, četvrtkom u Kinoklubu gledamo ciklus kultnih srpskih filmova od 1960-ih do 1990-ih od kojih su neki pripadnici ‘crnog vala’, drugi jednostavne komedije, no svi su stekli svoje mjesto u pop kulturi... »više

Iz prve ruke saznajte sve o Školi medijske kulture!

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić je desetodnevni obrazovni program namijenjen učiteljima, nastavnicima i profesorima hrvatskog jezika i umjetničkih područja u osnovnim i srednjim školama, pedagozima, metodičarima, filmolozima i filmofilima... »više