Novosti

Facebook HFS
13.02.2017.
Revija dokumentarnog filma
Jedanaesti put u Belom Manastiru

Od 13. do 17. veljače u dvorani Mikro-kina, Trg slobode 16a, u Belom Manastiru, traje jedanaesta revija dokumentarnog filma koju organizira Foto-kino klub Baranja-film Beli Manastir, a podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski filmski savez, Zagreb film i Centar za kulturu Grada Belog Manastira.

Program se odvija pod geslom Film se gleda u kinu, sve ostalo je improvizacija!, a bit će prikazani, u ponedjeljak, filmovi Moj zanat scenariste i redatelja Mladena Matičevića, snimljen 2014. godine u produkciji Hrvatskog filmskog saveza i Starhilla, s direktorom crno-bijele fotografije Borisom Poljakom i producenticom Verom Roibić-Škarica, priča o životu i djelu legendarnog šansonjera, kompozitora, pjesnika i slikara Arsena Dedića i Mariška bend Petra Krelje, snimljen 1986. godine u produkciji Zagreb filma, zanimljiva priča o Mariški Holoubek, osamdesetogodišnjakinji koja je svirala violinu u tom podravskom glazbenom orkestru (film se prikazuje na projekcijama u ponedjeljak i srijedu, i jedini je kojeg će na Reviji publika moći vidjeti dva puta), pa zatim u utorak Pola stoljeća diska autora Zvonimira Rumboldta iz 2015., sniman u produkciji Kad-tad i Hrvatske radiotelevizije u Opatiji, Splitu, Rijeci, Zagrebu i Parizu te u Jelsi na otoku Hvaru gdje je 1964. godine Petar Ivulić otvorio prvi disko u Jugoslaviji (naravno, neki tvrde da prvenstvo pripada njima), koji nije mogao registrirati jer tada nitko nije znao što je to i Na putu do škole francuskog redatelja Pascala Plissona, sniman u Keniji, Argentini, Maroku i Indiji, koji govori o učenicima koji do škole moraju daleko putovati, neki pješice, drugi na konju pa čak i u invalidskim kolicima.


Kadar iz filma Dan po dan

U srijedu su na programu druga projekcija Mariška benda i sat i pol dugi Tyson američkog redatelja Jamesa Tobacka, snimljen 2008. godine, koji govori o svjetskom prvaku u boksu, u teškoj kategoriji, svojevrsna introspekcija nekadašnjeg šampiona koji promišlja o svom životu i boksačkoj karijeri.

Četvrtak je rezerviran za scenaristu i redatelja Zdravka Mustača koji je u produkciji Hrvatskog filmskog saveza 2015. godine snimio dokumentarac Martinac (kamera Boris Poljak, montaža Damir Čučić, producentica Vera Robić-Škarica) o karizmatičnom Ivanu Martincu kojeg su mnogi proglašavali jednim od najboljih autora amaterskog filma u nas, a poslije njega će biti prikazan Mustačev film Noćas, crno-bijela trodijelna priča o nepoznatom Zagrebu, koju je snimila Dinka Radonić, montirao Damir Čučić, zvuk oblikovala Dubravka Premar, a produkciju vodila Vera Robić-Škarica.

Tjedan dokumentarnog filma u Belom Manastiru završava u petak, projekcijom najdužeg filma u programu, sto i nešto minutnog Grizzly Mana redatelja Wernera Herzoga, snimljenog 2005. godine, koji se smatra vrhuncem redateljevog dokumentarističkog opusa te filmom Dan po dan snimatelja i redatelja Borisa Poljaka, nastalim po scenariju Anje Kladar, o ljudima koji boluju od rijetkih bolesti za koje mnogi nisu nikada ni čuli, koji je snimljen 2015. godine u suradnji Hrvatskog saveza za rijetke bolesti i Hrvatskog filmskog saveza.

Entuzijastički zamišljena revija dokumentarnog filma donosi u Beli Manastir i Baranju šaroliki odabir dokumentaraca snimljenih u rasponu od tridesetak godina, domaćih i stranih, poznatih i relativno nepoznatih, a sve kako bi zainteresiranoj publici približila film uopće, posebno dokumentarni kojeg nemaju prilike vidjeti tako često. Da se volja, entuzijazam i upornost isplate dokazuje ulazak u drugu deceniju projekta i namjera organizatora i publike da se, vezani ljubavlju prema filmu, druže i ubuduće.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Kino Tuškanac od 13. do 19. veljače 2017.

Žanrovski raznolik filmski tjedan

Tuškanački program u slijedećem tjednu otvaraju Priče s asfalta, fini, duhoviti film sa zrnom nadrealizma, a slijede ga Posebna, jedan od najboljih SF filmova posljednjih godina, a možda i najbolji žanrovski film prošlogodišnjeg repertoara... »više

Institut za suvremenu umjetnost

Osamdeset godina Tomislava Gotovca

U prostorima Instituta za suvremenu umjetnost, na Trgu kralja Tomislava 20, a u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac, postavljena je i 7. veljače otvorena izložba naslovljena Trg maršala Tita, volim te!, posvećena jednom od slavnih performansa koje je Gotovac izveo... »više

Kino Tuškanac
Pametno kino: subotnje filmsko kreativne matineje za djecu

Subotnje jutro uz ruski animirani film Konjić Grbonjić

Subota 11. veljače 2017. od 11 do 13,00 sati
Ove subote tuškanačko kino za svoju najmlađu publiku prikazuje prelijepo animiranu bajku Konjić Grbonjić jednog od najvećih umjetnika animacije Ivana Ivanova... »više

Četvrtkom u kinu Tuškanac: Novi britanski film

Ciklus novog britanskoga filma osamdesetih godina, koji će se prikazivati slijedeća četiri četvrtka u Tuškancu, otvara Vučja družina, irskoga redatelja Neila Jordana, neuobičajena interpretacija bajke o Crvenkapici... »više