Novosti

Facebook HFS
08.12.2016.
NEIL YOUNG I MOGUĆNOSTI GLAZBE NA FILMU NA KRATKOM UTORKU

U utorak 13. prosinca, u 21 sat, u kinu Tuškanac u Zagrebu održat će se posljednji Kratki utorak u ovoj kalendarskoj godini. Ovaj put ugostit ćemo jednog od najutjecajnijih evropskih filmskih kritičara, Britanca Neila Younga, stalnog suradnika brojnih važnih filmskih časopisa i portala kao što su Sight & Sound, The Hollywood Reporter, IndieWire i Mubi, koji će nam predstaviti program najboljih, uglavnom eksperimentalnih filmova koje je zadnjih godina vidio na svjetskim festivalima, združenih po jednom jednostavnom načelu - prisutnosti i značenju glazbe u njima. Između ostaloga gledati ćemo filmove Lewisa Klahra, Janie Geiser, Stephena Broomera, Seada Šabotića, Milana Zulića i Isabel Pagliai. Program će najaviti naš gost kurator.


Neil Young

Neil Young (nije u srodstvu s Bernardom Shakeyem) rođen je u Easingtonu, a većinu svog života proveo je u Sunderlandu. Prije nego što se na prijelazu tisućljeća, s poznih 29 počeo baviti filmskom kritikom, studirao je novinarstvo, pisao o nogometu, ali i dugo godina radio kao profesionalni postavljač oklada za konjske utrke. No, od tada se, što preko svog websitea Jigsaw Lounge, što preko pisanja za mnoge važne filmske i nefilmske časopise i portale (The Independent, Time Out London, Sight & Sound, The Hollywood Reporter, IndieWire, Mubi), profilirao u jednu od nezaobilaznih osoba na evropskoj kritičarskoj sceni. Tome je pomoglo i što je pasionirani posjetitelj filmskih festivala (svake godine ih obiđe oko 40), za koje često radi kao programski konzultant (ljubljanski LIFFE, bečki Viennale). Od 2011. do 2015. radio je i kao ko-direktor filmskog festivala u Bradfordu, a 2013. bio je član žirija u programu Tjedan kritike na festivalu u Cannesu.

Filmski program koji je za Kratki utorak selektirao ovaj izuzetno elokventni i duhoviti filmoljubac, koji odnedavno djeluje i kao redatelj, najavljuje ovim riječima: 'Dok je glazba u dugim igranim filmovima koje gledamo na kino repertoaru postala nametljiva, pretjerana, često potcrtavajući svaku emociju, eksperimentalni, avangardni i nekonvencionalni kratki filmovi pokazuju što se s njom može postići kad je upotrebljavana s osjećajnošću, maštom i drskošću. Ili kako je Frank Zappa jednom rekao: 'Bez odstupanja od norme, napredak nije moguć'.

Možda najpoznatiji autor od onih čije filmove ćemo gledati na programu je Lewis Klahr. Ovaj majstor kolaža iz Los Angelesa radi filmove od 1977., inspiriran podjednako grčkom mitologijom, superherojskim stripovima, pulp književnošću, modernističkom arhitekturom i noir filmom. Prikazat ćemo njegova dva filma - 'Mercury' i 'Mars Garden', koje je zajedno s drugih deset radova napravljenih od 2002. naovamo lani spojio u dugometražni film 'Sixty Six'. Sa svojim kompleksnim superpozicijama slike i glazbe, i rasponom tonova i tekstura koje su istovremeno zavodljivo erotične i nadasve zlokobne, film je hipnotični san o pop kulturi 60-ih i 70-ih.


Mars Garden

Vidjet ćemo i jedan rad njegove supruge, također poznate figure američke avangardne i eksperimentalne scene Janie Geiser, film 'Cathode Garden'. Janie Geiser jedna je od pionirki američkog avangardnog kazališta lutaka, koja je animaciju s lutkama često koristila i u svom filmskom radu. U ovoj hipnotičkoj priči o mladoj ženi, modernoj Perzefoni, koja se kreće između svjetla i tmine, života i smrti, koristila je pronađene negative, botaničke i anatomske ilustracije, izgubljene koverte i kućne audio snimke.


Cathode Garden

Gledat ćemo i eksperimentalni dokumentarac mladog crnogorskog autora Seada Šabotića 'Revolucionarni dom', koji  govori o zapuštenom, nikad završenom čeličnom i betonskom spomeniku bivše Jugoslavije, Domu Revolucije smještenom u centru Nikšića. U tom monumentalnom zdanju oslikava se sudbina revolucionarne borbe, a u mnogome i naša realnost. Film je nastao u produkciji Fakulteta dramskih umjetnosti - Cetinje, kao završni rad iz predmeta dokumentarni film na trećoj godini studija, pod mentorstvom poznatog dokumentariste prof. Vladimira Perovića, a dosad je nagrađen na nekoliko regionalnih festivala.


Revolucionarni dom

Prikazat ćemo i dva filma kanadskog eksperimentaliste Stephena Broomera - 'Snakegrass' i 'Wastewater'. Broomer je filmolog, restaurator, ahivist i autor jedinstvenog stila, u kojem kombinira začudna povijesno-geografska istraživanja, s eksperimentiranjem s propadanjem formata na kojem snima, a to su 8 i 16mm filmska traka. U manje od deset godina snimio je više od 40 filmova koji su se prikazivali na više od 100 filmskih festivala, a usput je radio na restauraciji nekoliko desetina kanadskih eksperimentalnih i underground filmova iz 60-ih, 70-ih i 80-ih.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a filmove puštamo s HD digitalnih formata, osim filmova Stephena Broomera koji će biti prikazani sa 16mm filmskih kopija. Svi filmovi su na engleskom ili imaju engleske titlove, a ulaz na projekciju je 10 kn.

Točan popis i raspored filmova po želji gosta kuratora Neila Younga, ostati će tajna sve do same projekcije.

Mlade hrvatske filmašice sudjeluju u snimanju filma na festivalu Camera Zizanio u Grčkoj

U grčkom gradu Pyrgosu na zapadnom Peloponezu, u blizini nekadašnje Olimpije, i ove se godine, po 16. put, održava Camera Zizanio - Europski susret audiovizualnog stvaralaštva mladih... »više

Kino Tuškanac, nedjelja, 11. prosinca 2016.
Kazalište na filmskom platnu

Drama Petera Morgana Audijencija s Helen Mirren

19:00 Audijencija (The Audience, VB, 2013.); Gielgud Theatre; r: Stephen Daldry; autor drame Peter Morgan... »više

Kino Tuškanac

Pametno kino - subotnje filmsko kreativne matineje za djecu

Subota, 10. prosinca, 2016. u 11 sati: Asterix, grad bogova
U novom subotnjem Pametnom kinu djeca će uživati u animircu Asterix, grad bogova i u novoj kreativnoj radionici inspiriranoj... »više

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Od Jadrana do Palića

Milan Bukovac, rođen 1958. u Zadru, autor je brojnih animiranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova koje je počeo snimati još u dječačkom dobu, a kao snimatelj ili montažer surađivao je i s mnogim kolegama... »više