Novosti

Facebook HFS
28.08.2016.
XVIII. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Odsjaji

Na predstavljanju programskih sadržaja XVIII. škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, održanom u subotu, 27. kolovoza u Hotelu Trakošćan, polaznik Prvog stupnja seminara medijske kulture Ivan Mravlinčić govorio je o sadržajima i aktivnostima koje su se proteklih desetak dana odvijale, posebno naglasivši niz praktičnih znanja koja su dobili, a višegodišnji polaznik Drugog stupnja Tomislav  Kvaterniku duhovitom izlaganju obrazložio zašto će ponovo doći, već iduće godine. O radionici Prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca koja je tek pokrenuta na ovogodišnjoj Školi i prvih pet predstavljenih projekata govorila je njena voditeljica Rada Šešić.

Radionica za digitalnu fotografiju predstavila se postavljenom izložbom radova svojih članova te uvodom stručnog suradnika Milivoja Mimija Kuhara. Radionicu je vodio  Darije Petković. Voditelj radionice za dokumentarni film Tomislav Mršić komentirao je rad polaznika i njihov trinaest i pol minuta dugi film Sindrom 17, primjer tzv. lažnog   dokumentarca o selu u kojem su navodno gotovo svi stanovnici rođeni 17. listopada, a voditelj radionice za igrani film Daniel Kušan govorio je o njihovu osam i pol minuta dugom filmu Izgubljen u vremenu, fantastičnoj priči o putovanju kroz vrijeme u kojem otac sreće svoju kćer koja je sada starija od njega. Radionica za TV-reportažu prikazala je dva rada, devetominutnu Zagorpedija o izradi enciklopedije Hrvatskog Zagorja te petominutni Grah s traktorom, o mladoj ženi prezimena Grah koja se poslije službenog posla ekonomistice rekreira vožnjom traktora i pobjedama na natjecanjima orača, o kojima je govorio voditelj Dražen Ilinčić, a voditelj radionice za animirani film Edo Lukman predstavio je dvije i pol minute dugi duhoviti rad Rio Zagorje o zagorskoj varijanti Olimpijskih igara.

Radionica za kameru i snimanje prikazala je pet i pol minuta dugi rad naslovljen EPP, ironičan odgovor na mnoge glupe reklame kojima nas obasipaju na televizijama, a voditelj Boris Poljak naglasio je prije svega snimateljska umijeća koja su pokazali njegovi polaznici, dok je voditelj radionice za eksperimentalni film Damir Čučić obrazložio genezu nastanka sedam minutnog Tristana und Isolde, ljubavne i erotske priče čija je radnja smještena u noćni dvorac Trakošćan i okolicu, a utemeljena na Wagnerovoj glazbi. Radionice za montažu voditeljice Ivane Fumić te za postprodukciju zvuka Dubravke Premar prikazale su više minutne vježbe svojih polaznika, a radionica za radijsku reportažu voditeljice Višnje Biti, uza svakodnevno emitiranje radijskih intervjua, koje su pripremali njeni polaznici, predstavila se desetominutnom reportažom Bednja, Bistra, Bednjica o rijeci Bednji i njenim pritokama, vodenicama i konoplji, ribama i coprnicama.

Sve su prikazane filmove, vježbe, fotografije i radijske priloge stručno komentirali prof. dr. Hrvoje Turković i dr. sc. Bruno Kragić. 

U prijepodnevnom terminu održana je završna vježba multimedija u teoriji i praksi voditeljica Mirjane Jukić, prof. i Katice Šarić, mag. paed. soc. za polaznike Prvog stupnja seminara medijske kulture dok je na Drugom stupnju dr. sc. Bruno Kragić izvršio analizu filma Taj mračni predmet žudnje.

Tako je XVIII. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić u svojih deset doslovno radnih dana u cijelosti ispunila zacrtani plan i program i ostvarila očekivanja polaznika od kojih se većina već odlučila sudjelovati i na idućoj, XIX. školi, kolovoza iduće godine.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

XVIII. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Projekti i prava

Dr. sc. Bruno Kragić govorio je polaznicima Prvog stupnja seminara medijske kulture o povijesti filma, dok je prof. dr. Hrvoje Turković upoznao polaznike Drugog s filmskim i književnim opisom-u pojmu i u praksi... »više

Uspješno predstavljanje selekcije hrvatskih filmova na 78. UNICA-i!

Hrvatsku selekciju na ovogodišnjoj UNICA-i, Svjetskom festivalu neprofesijskog filma, koja se ove godine održava u rumunjskom gradu Suceavi, činilo je pet filmova mladih filmaša... »više

Okrugli stol 18. Škole medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić' na temu medijske pismenosti!

25. kolovoza, 2016. – U sklopu 18. Škole medijske kulture 'Dr. Ante Peterlić' u Trakošćanu, organiziran je okrugli stol na temu medijske pismenosti. Polaznici seminarskih i radioničkih programa tako su postali sudionici radijske emisije... »više

XVIII. škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Krugovi

U prvom dijelu jučerašnjeg predavanja polaznicima Prvog stupnja seminara medijske kulture prof. dr. Hrvoje Turković zaokružio je temu struktura filmskog djela započetu dan ranije, a zatim govorio o filmskim vrstama... »više