Novosti

Facebook HFS
17.02.2015.
Hrvatski filmski savez
Kontinuitet uspona

Hrvatski filmski savez danas okuplja 44 kluba ili udruge te čak 146 školskih filmskih skupina koje svakodnevno rade na provedbi brojnih programa medijske kulture, od snimanja novih radova učenika osnovnih i srednjih škola te odraslih autora do edukacije, projekcija za građanstvo, domaćih i međunarodnih natjecanja i suradnje i svih drugih segmenata koji čine složene projekte ove institucije starije od pola stoljeća.

Četvrto redovno zasjedanje Skupštine Hrvatskog filmskog saveza održano je u ponedjeljak, 16. veljače 2015. u sjedištu HFS-a, a između ostalih tema pozabavilo se usvajanjem novog Statuta Hrvatskog filmskog saveza, pregledom važnijih aktivnosti HFS-a u periodu od 2011. do 2015. godine, usvajanjem završnog računa za 2014. godinu, izvještajem Nadzornog odbora i privremenim financijskim planom za 2015. godinu. Naglašeno je kako HFS dijeli probleme cijeloga društva u osiguranju sredstva za financiranje svojih aktivnosti odnosno djelatnosti svojih članica, ali je i pored toga ostvaren uspješan kontinuitet te razvoj i uspon svih programa pa je izražena i nada da će tako biti i ubuduće.


Photo by Krunoslav Heidler

Dva sata kasnije u istim je prostorijama održano Izborno zasjedanje Skupštine Hrvatskog filmskog saveza, otvoreno izlaganjem dugogodišnjeg predsjednika HFS prof. dr. Hrvoja Turkovića o četvrt stoljeća povijesti Saveza, izniklog iz nekadašnjeg Kino saveza Hrvatske i oslonjenog na bogatu povijest filmskog amaterizma u nas, čak od davne 1928. godine. A svakako je najvažniji dio Izborne skupštine bio proces kandidiranja te izbora novih čelnih ljudi Hrvatskog filmskog saveza.

Za nove članove Suda časti izabrani su Milan Bukovac, Autorski studio FFV, Zagreb, Mirjana Jukić, Udruga Hodači po žici, Zagreb i Melita Horvatek Forjan, Udruga ZAG, Zagreb. Članovi Nadzornog odbora postali su Igor Jelinović, Blank, Zagreb, Marina Jurišić, MMC SKIG, Gunja i Hrvoje Selec, FKS Vanima, Varaždin, a članovi Izvršnog odbora Mladen Babić, ŠAF Čakovec, Željko Balog, GFR film-video, Požega, Matko Burić, FAGEP Samobor, Mladen Burić, Kinoklub Zagreb, Denis Hladiš, DOKUart, Bjelovar, Tomislav Krištofić, FKVK Zaprešić, Aleksandar Muharemović, Video klub Mursa, Osijek, Boris Poljak, Kino klub Split, Damir Tomić, Foto kino klub Đakovo i Sanja Zanki, Kinoklub Karlovac.

Izrazivši zahvalnost dr. Turkoviću za uspješno i požrtvovano vođenje Saveza u protekla tri mandata na funkciji predsjednika, Skupština ga je razriješila, kao i dopredsjednika te članove Izvršnog i Nadzornog odbora.

Za predsjednicu Hrvatskog filmskog saveza izabrana je Vera Robić-Škarica, koja je naglasila da će biti tranzicijska predsjednica koja će se najviše baviti vođenjem Saveza do izbora i strukturiranja generacijski, organizacijski i programski novoga HFS-a. Vera Robić je više od trideset godina bila uspješna tajnica HFS-a koja je ovu instituciju transformirala od malene udruge sedam kinoklubova u današnju asocijaciju više od četrdeset udruga, značajnog filmskog producenta, najznačajnijeg domaćeg izdavača filmske publicistike, kreatora i organizatora međunarodne suradnje, poticatelja revitalizacije mreže kinoprikazivača, zagovaratelja uvođenje medijske kulture u redovitu nastavu osnovnih i srednjih škola te poticatelja širenja filma u sve segmente kulturnog i društvenog stvaralaštva u nas.

Niz sastanaka toga dana okončan je prvom sjednicom Izvršnog odbora u novom sastavu, koji je imenovao Borisa Poljaka dopredsjednikom Saveza, do raspisivanja natječaja za novu tajnicu Hrvatskog filmskog saveza, a cijeli proces odabira morao bi biti završen u idućih nekoliko mjeseci, imenovao vršiteljicom dužnosti tajnice HFS-a  Mariju Ratković Vidaković te donio ostale operativne odluke važne za uspješan kontinuitet rada Hrvatskog filmskog saveza.

Iduća je sjednica Izvršnog odbora, koji upravlja radom HFS-a u razdoblju između dviju Skupštine, zakazana već za manje od mjesec dana.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Gledalište KKZ

666 ili 4:1 za žene!

Gledalište Kinokluba Zagreb za 2014. godinu održano je u subotu, 14. veljače 2015. (i potrajalo do duboko u nedjelju!), namjerno na notorno Valentinovo, okupivši čak 81 film čije je ukupno trajanje 666 minuta ili više od jedanaest sati ili, ako je tako lakše shvatiti, punih šest dugometražnih cjelovečernjih filmova! »više

PRIJAVI FILM NA 12. MEĐUNARODNI ETNO FILM FESTIVAL SRCE SLAVONIJE 2015.

Objavljen je natječaj za prijavu filmova za 12. Međunarodni Etno film festival Srce Slavonije koji se odvija u okviru 6. manifestacije Đakovački rezovi. Festival se održava od 18. do 20. lipnja 2015. godine u srcu Slavonije, u Đakovu... »više

Nevjerojatnih 760 prijava na 6. VAFI

VAFI puca po šavovima

Nakon prošlogodišnjeg broja od 237 filmova iz 32 zemlje u sekciji JUNIOR (autori do 18 godina), ove godine na VAFI JUNIOR pristiglo je gotovo sto filmova više – 336 filmova iz čak 42 zemlje... »više

Filmski programi u kinu Tuškanac od 16. do 21. veljače 2015.

Sjećanja: Williams, Hoskins, Dee, Bacall

Robina Williamsa tuškanačko kino sjeća se njegovim ulogama specijaliste koji liječi teško oboljelu djecu smijehom u Patch Adamsu, te kao serijskog ubojice u prvom holivudskom visokobudžetnom filmu Christophera Nolana Nesanica... »više