Novosti

Facebook HFS
07.02.2014.
Kratki utorak u znaku beogradskih Alternativa i klasika jugo-eksperimentalnog filma
Kino Tuškanac, utorak, 11. veljače 2014.

Kratki utorak u kinu Tuškanac, u utorak, 11. veljače 2014, ugošćuje i predstavlja beogradski festival  Alternative film/video, najstariji živući festival eksperimentalnog filma u regiji, koji je prije nešto više od godinu dana proslavio 30. godišnjicu postojanja. Za ovu prigodu pripremljen je povijesni program najboljih filmova s prvog festivala, kao i program najboljih filmova s njegova posljednjeg izdanja.

Alternative film/video, festival novog filma i videa, nekad jugoslavenski, zatim eks-jugoslavenski, a danas regionalni i međunarodni festival, osnovan je 1982. da bi „bilježio i teorijski definirao kretanja i ukazivao na vrijednosti i stvaralačke mogućnosti na području alternativnog filma (eksperimentalni, istraživački, avangardni, osobni film...)“. Festival se 1985. proširio i na umjetnički video, a pritom ga je vodila proročanska ideja da oba medija, u tom trenutku vrlo različita, imaju istu budućnost.

Devedesetih godina prošlog stoljeća održavanje festivala prekinuo je rat u Jugoslaviji. Alternative su se ponovo rodile 2003. i reformirale kao sastajalište stvaraoca s bivšeg jugoslavenskog prostora. Uključivanje cijele regije u evropske i svjetske integrativne tokove nužno je dovelo do širenja festivala, koji je danas međunarodnog karaktera, iako se regiji i dalje posvećuje posebna pozornost. Alternative i dalje nastavljaju svoju prvobitnu misiju poticanja i vrednovanja alternativnog filmskog razmišljanja, pri čemu beskompromisno podržavaju i inovativne audiovizualne mogućnosti novih digitalnih medija.


Nikola Đurić

Koncepcija festivala od samog početka bila je da se na njemu ne dodjeljuju nagrade, nego da postoji tzv. Lista značajnih ostvarenja festivala s maksimalno deset filmova, koje odabire stručni žiri. Na predstavljanju Alternativa u Zagrebu vidjet ćemo filmove s Liste prvog festivala iz 1982. kao i one s lanjskog festivala. Oba programa, kao i sam festival, predstavit će Nikola Đurić, redatelj i urednik arhiva Akademskog filmskog centra, organizatora festivala.


Rezidencija

Iz programa filmova s posljednjeg festivala možemo izdvojiti genijalnu Rezidenciju njemačkog Grka Ioannisa Savvidisa, u kojoj autor na suptilan način ismijava koncept umjetničkih rezidencija, kao i Dan je pobijedio noć, francuskog autora Jeana-Gabriela Périota, svojevrsni dokumentarni socijalni mjuzikl skriven u formi vježbe izrade portreta.


Gerdi, zločesta vještica

Iz povijesnog programa ističemo dva filma jednog od najznačajnijih i najzanimljivijih jugoslavenskih eksperimentalnih filmskih stvaralaca 70-ih godina, beogradskog redatelja, fotografa i erotomana Ljubomira Šimunića - Gerdi, zločesta vještica i Pression.
Riječ je o filmovima koji su montirani unutar kamere tijekom razdoblja od tri do pet godina, a za to vrijeme Šimunić ju je držao u frižideru kako bi spriječio da nerazvijenoj filmskoj vrpci istekne rok trajanja. Oba filma su nagrađena na Festivalu mladog filma u Hyèresu 1979.


Samoglasnici

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji sa Slovenskim filmskim arhivom i Hrvatskom kinotekom, a ulaz na projekcije je besplatan. Filmovi će se prikazivati digitalno i s filmskih kopija, a imaju engleske titlove.

Raspored programa:

19.00
Lista značajnih ostvarenja festivala 2013. (99 min)
Maska smrti iz Buffala, Mike Hoolboom, Kanada, 2013, 23 min
Ellen, Davorin Marc, Slovenija, 2013, 2 min
Dan je pobijedio noć, Jean-Gabriel Périot, Francuska, 2013, 28 min
Mala povijest napuštenih kulisa, Rä di Martino, Italija, 2012, 8 min
Rezidencija, Ioannis Savvidis, Njemačka/Irska, 2012, 25 min
Snježna mećava, Julia Weißenberg, Njemačka, 2013, 11 min
M. Tomazo okrvavljena, Krasimir Dobrev, Bugarska, 2 min

20.45
Razgovor s Nikolom Đurićem

21.15
Lista značajnih ostvarenja festivala 1982. (113 min)
Levitacije, Dragan Pešić, 1982, 2 min
Velo misto, Branko Karabatić, 1982, 12 min
Stradanje Jovanke Orleanke, Miroslav Bata Petrović, 1982, 17 min
Gerdi, zločesta vještica, Ljubomir Šimunić, 1973-76, 14 min
Kras 88, Franci Slak, Hanna Preuss, Radovan Čok, Bojan Kastelic, Andrej Morovič, 1979-82, 8 min
Aura/ In Aurovision, Emmanuel Gott-Art (OM produkcija), 1978., 8 min
Izgnanstvo, Ivan Martinac, 1979.-81, 12 min
Samoglasnici, Nikola Đurić, 1973, 10 min
Revlon, Slobodan Đorđević, 1981, 10 min
Pression, Ljubomir Šimunić, 1970.-75, 22 min

Filmski programi u kinu Tuškanac,
Tuškanac 1

Četiri putnice, Radmila Bešlić, Renea Čubrić, Tatjana Jakir i Dubravka Manola, tijekom rujna 2013. istraživale su prirodne ljepote i kulturološke razlike u kraljevini Butan i republici Nepal i ovo su jednomjesečno putešestvje ovjekovječile... »više

SMOTRA filmova Kino kluba Split iz 2013

Poštovani!
Čast nam je za dovoljstvo pozvati Vas na SMOTRU III - treće izdanje na kojem prezentiramo godišnju produkciju filmova Kino kluba Split... »više

Mladi dubrovački filmaši

Devet novih ostvarenja

Na svečanoj projekciji naslovljenoj Filmsko stvaralaštvo djece i mladih, koja je 29. siječnja održana u dubrovačkom kinu Sloboda, prikazano je devet radova čiji su autori učenici dubrovačkih osnovnih i srednjih škola... »više

4. i 5. veljače 2014. u kinu Tuškanac

Treći čovjek u posjeti Trećoj ženi

Šesnaest godina nakon premijere filma Treća žena i godinu nakon njene posjete Beču u Zagreb dolazi Treći čovjek u uzvratni posjet... »više